sâmbătă, 13 mai 2017

Baiatul care a dat bac-ul in pantaloni scurti




Baiatul care a dat bac-ul in pantaloni scurtiAseară vecina mea a sunat la uşă. Eram la serial dar, fireşte, am deschis. Zâmbitoare, mi-a întins un plic spunând că-i o amendă. N-am maşină, deci... am deschis plicul şi am găsit o invitaţie la nunta fiului ei mai mare. Da, e chiar mai mult decât o amendă :) Femeia a mai rămas preţ de-o şuetă şi ne-am sfătuit ce costume să ia ambilor ei băieţi. Cămăşi bărbaţi are destule, dar costume, nu. Celui mic îi trebuie neapărat, că vine banchetul, bacalaureatul şi apoi nunta lui frate-său.

Ştefan tocmai venea după maică-sa şi a auzit discuţia. A început să comenteze că nu vrea costum, că aşa, că pe dincolo. Mi-am amintit că la un bacalaureat, cândva, un candidat venise în pantaloni scurţi şi tricou. Eram intrigată şi l-am întrebat de unde vine, aşa, ca de pe maidan. Mi-a confirmat că de la o partidă de fotbal. Am rămas fără cuvinte. Nu mai ştiu dacă nota a fost influenţată de stilul lui vestimentar, prea excentric pentru un examen de maturitate. Bănuiesc, pentru că mi-a fost greu să disociez răspunsul lui de sentimentul de batjocură pe care l-am avut examinându-l. I-am explicat lui Ştefan că nu te poţi îmbrăca oricum în anumite situaţii, şi mai ales de ce. Pentru că impresia pe care o faci, contează enorm.

Baiatul care a dat bac-ul in pantaloni scurtiLa un examen, la un interviu pentru job, la un eveniment precum o nuntă, o aniversare, sau o întâlnire cu o persoană importantă ierarhic ori una de afaceri, nu te poţi duce îmbrăcat altfel decât la cămaşă, costum în două sau trei piese, asortând cravata potrivită, ori batista de la buzunarul sacoului. Nu degeaba acestui stil vestimentar i se mai spune şi office. Costumul bărbătesc este un duo mereu la modă, elegant, care conferă purtătorului o anume clasă, îi dă un aer de maturitate, stabilitate, responsabilitate şi de putere financiară chiar.

Am pus invitaţia alături de altele, pe care le am de onorat în vara asta. Doru venise obosit de la o conferinţă, iar eu am intrat în dressing alegând câteva costume bărbaţi în locul lui. Sacoul de catifea bleumarin, cămaşa albă si pantalonii violet-prună pentru aniversarea de săptămâna viitoare. Restul accesoriilor şi le alege el. Iar eu mă pun la somn, nostalgică, pentru că iar am pierdut finalul serialului meu preferat.




Dacă ți-a fost util, dă mai departe!








16 comentarii:

  1. Ai sa razi, dar am vazut oameni maturi venind la job in bermude. Chiar daca nu aveau o functie importanta sau un job la birou, mi se pare inadmisibil asa ceva. Cand eram in activitate, imi aduc aminte ca directorul a chemat pe seful de depozit ( de lemne) la el in birou, unde se mai afla un client, iar acesta a intrat in slapi si bermude. Ok... nimeni nu spune ca trebuia sa se plimbe printre busteni in costum dar nici in bermude :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, uite, asa ceva intr-o cancelarie nu vezi :))) desi domnisoare absolvente si proaspete profesorici cu blugi extrem de mulati si cu bluze pana sub sani, sa li se vada pielea cand se duc la "golanasii" de-a 12-a am vazut.... ne uitam cu toti, astia mai batrani, dupa demoazela aia, iti dai seama ca n-a facut ea multi pureci in jobul asta. Pana la urma a plecat dupa 2 trimestre si s-a facut prezentatoare de masini in saloane auto. Din aia in costum de baie care sta pe masina in pozitii provocatoare ca sa-i faca pe domni sa cumpere otomobilu'...

      Ștergere
  2. Cum sa vii in pantaloni scurti la un examen? Eu, sa fiu profesor, nici nu l-as lasa sa intre. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta m-am intrebat si eu atunci, cu niste ani multi in urma - era la un liceu cu ștaif din oraș, și presupun că era băiat de bani gata. Era foarte bun la engleza, dar probabil pusese un pariu sau voia sa dea cu tifla cuiva... nu stiu. Poate chiar noua, comisiei, ca eram profesori din Bicaz - eu, si din Roman - colegul meu. Iar el era baiat de cel-mai-bun-liceu-din-oras... vezi Doamne! Adica noi, fiind asa de prejos față de el, nu merita să se imbrace la costum pt niste provinciali de profi, rupți în cur cu salariul ... :D

      Ștergere
    2. Păi nu poti sa-l primesti, ca nu scrie nicaieri ca elevul trebuie sa vina imbracat la eticheta... in ziua de azi pt orice chestie elevii te pun la punct: ca in programa nu e aia, ca in regulament nu e ailalta, ca nush ce nu-i legal...

      Ștergere
  3. Mda, din pacate unii nu mai tin cont ca exista si o anume eticheta. Ca nu te poti imbraca oricum in orice ocazie :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, pentru mine a fost, pana acum, singurul caz. Dar n-a fost singurul care m-a facut sa ma simt aiurea... asta e alta poveste. :)

      Ștergere
  4. nici chiar asa, este acum smart casual care arata teribil de bine daca stii cum sa combini piesele, nu zice nimeni sa exageram, dar...deh!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Coco. Era acum vreo 10-12 ani, ceva de genul, poate si mai bine, pe vremea cand engleza/franceza erau cu romana singurele obiecte la care se dadea proba orala si era eliminatorie. Imi amintesc perfect intamplarea, pt ca in 28 de ani de profesorat n-am vazut asa ceva. Eram in comisie la liceul Petru Rares din P. Neamt cu un coleg pe nume Iva Adrian, din Roman (de la liceul Roman-Voda). Elevul respectiv era foarte bun si cred ca a vrut sa epateze, nu inteleg de ce a venit imbracat asa la oral... sper ca nu toata sesiunea de bac a venit in șort și tricou...

      Ștergere
  5. Tinuta adecvata este obligatorie in functie de eveniment, job, examen.....si asa mai departe, cum sa te duci asa la un examen????

    RăspundețiȘtergere
  6. :))) Citind articolul tau, mi-am adus aminte de prima zi de bacalaureat cand un candidat din sala a fost ,,dat afara,, pentru ca venise in tricou si pantaloni scurti. Atat i-a facut o doamna morala incat a stat ditamai flacaul cu fata rosie de rusine pana la sfarsitul examenului, iar la urmatoarele examene a venit numai la costum si cravata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu cred ca tinuta pe care o porti la un eveniment anume arata si caracterul unei persoane...dar si respectul fata de celelalte persoane...

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut la nunta sacou sport si pantaloni scurti. Nimic nu ma mai mira :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) si eu am vazut mai demult, ce-i drept, la Opera, un tip in slapi si pantaloni scurti, tip bermude. Oricum, toata lumea se uita ala el ca la urs, pe vremea aia nu-ti permiteai sa te duci la opera decat in rochie de seara si costum elegant - domnii. Ma gandesc ca poate era unul din masinisti sau cine stie cine sin personalul operei, ca altfel... de acasa cum naiba sa vii asa, ca la piata?

      Ștergere
  9. La fosta scoala a copiilor mei era o regula: nu mergeau in bermude decat in saptamana altfel. Nici fetele nu aveau voie sa mearga in pantaloni scurti la sport, doar in pantaloni 3/4 pe perioada calda.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu cate minte trebuie sa aiba ca sa poarte pantaloni scurti la examen.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.