marți, 3 aprilie 2018

Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. Recenzie



Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. RecenzieTitlu - Adam și Eva
Autor - Liviu Rebreanu (romanul a apărut prima dată în 1925)
Editura - Agora
Preț - 13,50 lei, 207 pagini
Anul apariţiei - 2011
ISBN -
Gen - romantic, ficțiune, spiritualitate
Comercializată pe Libris

Romanul Adam și Eva ar fi rămas pentru mine nedescoperit dacă nu aveam în liceu un profesor de română în ultimii săi ani de profesie, care nu avea nimic de pierdut dacă ne mai spunea la clasă și altceva decât prevedea programa școlară și recomandările venite de sus. Așa că dânsul, după ce ne-a povestit despre viața lui Liviu Rebreanu, ne-a spus în treacăt că, în afară de cele două romane canonice pe care aveam să le studiem, autorul a mai scris Adam și Eva și Jar, dar a adăugat că acestea două nu se ridică, stilistic vorbind și din punctul de vedere al clarității personajelor la înălțimea primelor două.

*** Vă rog votați în chestionarul din lateral-dreapta. Vă mulțumesc! ***

Știind de la profesorul meu că Adam și Eva trata tema reîncarnării, cu toate că nu aveam acces la nici o sursă despre spiritualitatea indiană, eram foarte atrasă de tot ceea ce suna interzis în acele vremuri. Așadar, în pauză m-am și dus la biblioteca liceului să cer Adam și Eva. Bibliotecara s-a uitat chiorâș la mine, dar mi-a împrumutat cartea. Pentru eleva care eram atunci, romanul acesta, inedit prin abordarea sa, a reprezentat o delectare literară și spirituală. Acum, l-am recitit cu aceeași plăcere și nu l-am găsit știrbit în niciun fel, mai ales că autorul era la a treia sa publicație, romanele Ion și Pădurea spânzuraților fiind primele sale scrieri.

Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. Recenzie

Adam și Eva se citește ușor, mai ales de către cititorul familiarizat cu esoterismul și cu preceptele filosofiilor orientale. Acțiunea sa constă din ilustrarea unor mituri în special indiene, privind reîncarnarea: spiritul, în drumul său către eliberarea de samsara, de greșelile inerente vieții pe planul material, se încarnează de șapte ori până să ajungă în Nirvana. Pe parcursul acestor șapte vieți, cuplul arhetipal (androginul), separat înainte de facerea lumii în bărbat și femeie, se tot caută prin vieți până când ajung să se contopească într-o iubire totală, trup și suflet. Doar în ultima viață este posibil acest lucru, și atunci cele două spirite care au reușit să fie din nou unul singur din toate punctele de vedere, se vor duce în Nirvana și se vor fi eliberat de karmă.

Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. Recenzie

Astfel, Rebreanu a construit romanul pe scheletul a șapte capitole cuprinzând cele șapte vieți ale eroului principal, care se încarnează pe rând în Mahavira - păstor în India vedică, Unamonu - guvernator în Egiptul antic, Gungunum - scrib în Babilon, Axius - luptător roman din timpul Împăratului Tiberiu, Adeodatus - călugăr în Germania medievală, Gaston - medic pe vremea Revoluției franceze și Toma Novac, profesor universitar la București. Romanul este scris din perspectiva acestor personaje masculine, bine dezvoltate, ale căror gânduri, fapte și sentimente sunt descrise minuțios.

Acest bărbat își găsește de fiecare dată sufletul geamăn în persoana unei femei, fie ea Navamalika, Isit, Hamma, Servilla, Maria, Yvonne, sau Ileana, dar, cu toată atracția ireprimabilă dintre ei pe parcursul primelor șase vieți, din diferite motive, nu ajung să se împreuneze fizic. Ori fac parte din pături sociale incompatibile și rangul unuia îl împiedică să ajungă cu adevărat la iubirea vieții lui, ori este vorba de un legământ de castitate (ca în cazul călugărului Adeodatus, care crede că ar face un sacrilegiu să-și dea frâu liber simțămintelor, deoarece el o iubește pe Fecioara Maria, și orice alt sentiment consideră că vine de la diavol), ori alte obstacole stau în calea celor două suflete gemene care nu se pot contopi din toate punctele de vedere, pentru că nu s-a împlinit încă ciclul samsarei celor șapte vieți.

Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. Recenzie

Însă în ultima viață, Ileana, deși căsătorită, comite adulter pentru că se îndrăgostește foarte intens de Toma. Astfel, cei doi călători prin timp se reunesc și refac androginul inițial. Iar Toma ajunge să-și vadă toate cele șapte vieți pe parcursul celor câteva minute care-l despart de moartea finală și de trecerea în absolut. De aceea Rebreanu scrie romanul numai din perspectiva lui Toma Novac, aflat la granița dintre viață și moarte, care își revede toată trecerea lui prin materie din antichitate până în ultima clipă a vieții pe Pământ.

În fiecare capitol, denumit după numele femeilor iubite de Toma pe parcursul celor șapte vieți, autorul creionează atent fundalul social și istoric în care evoluează personajele, reușind să ilustreze până la detalii fine locuri și evenimente pe care noi le cunoaștem doar din cărțile de istorie. Recomand romanul Adam și Eva, comercializat și de Libris.ro, iubitorilor de cărți clasice, de dragoste, și celor care cochetează, fără prejudecăți, cu spiritualitatea lumii în ansamblul ei.


Mulțumesc librăriei online Libris pentru oportunitatea de a (re)citi această carte.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











23 de comentarii:

  1. O carte minunata! Liviu Rebreanu este un simbol pentru literatura romana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de recomandare. Chiar ma pasioneaza acest subiect almreincarnarii. Plus ca ador cartile de ezoterism 🤗☺️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adam si Eva este un roman frumos, si o sa-ti placa, sigur.

      Ștergere
  3. Multumim frumos pentru prezentare si recenzie😍👍

    RăspundețiȘtergere
  4. Adam și Eva mi-a plăcut foarte mult, am citit-o când eram in facultate, tare as vrea sa am timp și posibilitatea sa o recitesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. multumim de recenzie si spor la citit! sarbatori linistite!

    RăspundețiȘtergere
  6. O am de mult pe lista �� sper sa ajung sa o parcurg candva...am mai facut fragmente prin liceu :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mersi pentru recenzie! Am comandat-o si eu acum si sper sa ajunga cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoasă prezentarea, este o carte ce merită citită!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar m.ai facut curioasa de carte. Are un subiect interesant, ce ma atrage.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce-i drept nu prea citesc autori romani. Decat foarte putini. Mai mult ma atrag cei straini,dar Liviu Rebreanu va ramane mereu unul dintre preferatii mei. Omul acesta pur si simplu stie sa te faca sa ii iubesti scrierea chiar daca este mai greoaie. Am citit si eu Adam si Eva acum ceva timp si citindu-ti recenzia mi-am amintit de acele vremuri in care am devorat cartea. Foarte frumoasa recenzia,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu la fel, insa doar autorii contemporani ii evit de obicei. Clasicii scriu ca pentru sufletul meu, de cele mai multe ori.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru apreciere si vizita, Denisa. Acum descopar si eu blogul tau.

      Ștergere
  11. Imi place mult cum ai structurat articolul. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. nu am citit acest roman, desi scrierile lui rebreanu mi-au placut. totusi, imi pare destul de greut

    RăspundețiȘtergere
  13. N-am citit romanul încă și mi se pare captivant. Am sa ma uit după el

    RăspundețiȘtergere
  14. Eeu recunosc ca nu am citit Adam si Eva. De fapt, Rebreanu nu prea a fost pe lista preferatilor mei. Dar tema asta, a reincarnarii, zau ca ma atrage nitel.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu pot sa mint, nici in liceu nu m-a pasionat lectura. De multe ori am zis ca asta se moștenește. N-am citit nimic in afara programei. Ar fi interesant sa o pot citi acum

    RăspundețiȘtergere
  16. Mie mi-a placut cartea, dar e drept ca n-am mai recitit-o de cel putin 20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi-ai adus aminte cat de mult mi-a placut cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mi-ar place sa citesc aceasta carte, insa daca ar fi filmul ar fi si mai ok.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.