joi, 5 aprilie 2018

Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-a



Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-aTitlu - Detectivii sălbatici, vol. II, partea a doua - Detectivii sălbatici
Titlul original - Los Detectives Salvajes (publicată în 1998)
Autor - Roberto Bolaño (Chile)
Traducerea - Dan Munteanu Colan
Editura - Univers
Colecția - serie de autor
Preţ - 80 lei, ambele volume
Anul apariţiei - 2017
ISBN - 978-973-34-1009-6

*** Vă rog votați în chestionarul din dreapta. Vă mulțumesc! ***

Cum spuneam și în recenzia făcută primului volum din romanul Detectivii sălbatici de Roberto Bolano, autorul este în primul rând un excelent povestitor. Partea a doua a romanului, care se găsește inclusă în volumul 2 și are același titlu cu cartea, vine cu o foarte consistentă narațiune a mai multor personaje, care vorbesc despre poeții Ulises Lima și Arturo Belano. În recenziile străine pe care le-am citit despre acest roman se vorbește la unanim despre niște interviuri. Cu tot respectul pentru recenzorii respectivi, eu nu am văzut așa ceva, am văzut capitole pline de povestiri despre ce mai fac cei doi poeți reali-visceraliști și incursiunea lor prin Europa, în următorii douăzeci de ani. Poate n-am înțeles eu despre ce era vorba, de aceea am pus și poze cu pagini de carte de la începutul capitolelor, ca să vă lămuriți singuri.

Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-a

Cam 50 de persoane povestesc despre Ulises Lima și Arturo Belano în diverse conjuncturi și îi creionează prin prisma propriilor judecăți. Însă pentru că stilul narativ este același, acest lucru nu deranjează, nici nu simți că totul este spus de personaje diferite, ci ai senzația că autorul lor e același, poate chiar același Garcia Madero de care, de fapt, în partea a doua a romanului ne despărțim. Însă Garcia va reapărea în ultima parte.

Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-a

Dacă discursul narativ continuu, neîntrerupt de dialoguri, cumva asemănător cu scriitura lui James Joyce, vi se pare plicticos, ei bine, tocmai ăsta este punctul forte al lui Bolano și în stilul acesta constă toată frumusețea cărții. Partea aceasta conturează personalitățile celor doi poeți, le arată minusurile și plusurile, căutarea, călătoria, peripețiile (de exemplu Arturo ajunge și la închisoare pentru scurt timp, în Israel), dar niciodată romanul nu este scris din perspectiva lor, a personajelor principale. Niciodată nu știm ce gândesc cei doi, de ce acționează într-un anume fel.

Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-a

Bolano spune despre această carte că este un fel de scrisoare de adio de la generația din care face parte, cea a anilor '50, a acelora care s-au sacrificat în tinerețe, la propriu sau la figurat, pentru o cauză. Așadar, cartea nu se vrea o privire nostalgică în trecut, autorul vorbește despre idealurile socialiste, despre propria sa tinerețe, când a reușit să supraviețuiască lui Allende, care a fost înlăturat de Pinochet, cu ajutorul CIA. În romanul Detectivii sălbatici Roberto Bolano nu se referă direct la aceste evenimente, dar personajele trăiesc aceleași lucruri pe care le-a trăit el și scapă de niște urmăritori violenți exact la fel cum a scăpat el de Pinochet, din întâmplare.

Poate că Detectivii sălbatici nu e o carte pe care s-o citești pe nerăsuflate, cu toate că firul molcom al narațiunii te poartă lin și te duce acolo unde vrea, și chiar te atrage, făcându-te să-ți dorești mai mult, ca și cum ai gusta dintr-un desert delicios din care tot mai vrei. Lectura este plăcută, lină, de multe ori amuzantă, cu un umor fin, un fel de haz de necaz, cu un limbaj ca-n viață, fără menajamente în funcție de situație. Însă dacă la unii autori licențele de limbaj scârțâie în urechi, lui Bolano îi ies minunat de bine, parcă sunt de acolo, parcă nici nu ar fi putut să scrie altfel pasajele respective.

Detectivii salbatici de Roberto Bolano. Recenzie - partea a II-a

Recomand cartea cititorului avid de o lectură bogată în imagini și sensuri. Celui care vrea mai mult de la un roman decât acțiune, intrigă alertă și personaje clișeistice. Celui care poate să se delecteze cu lectura, să suspende timpul, să atingă ușa de lumină pe care i-o arată Bolano și să pătrundă prin ea în universul lui.


Mulțumesc editurii Univers pentru lectura acestei cărți. Detectivii sălbatici poate fi cumpărată direct de pe site-ul editurii, sau de la librăriile partenere.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!












18 comentarii:

  1. Multumim frumos pentru prezentare si recenzie😍👍

    RăspundețiȘtergere
  2. pare o carte greuta, nu stiu daca ar fi exact genul meu. dar niciodata nu spun niciodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, sa stii ca nu este. Poti citi pe pozele urcate de mine in recenzie, dai click pe ele si ar trebui sa apara mari, in asa fel incat sa poata fi citite.

      Ștergere
  3. O carte tare interesanta! Te tine cu siguranta in suspans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu si eu? :) titlul este foarte inșelător, Raluca, Detectivii sălbatici nu e absolut deloc o carte polițistă, e despre o căutare, într-adevăr, dar despre viața unor poeți.

      Ștergere
  4. Nu pare chiar genul de roman pe care l-as citi acum dar cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru recenzie. A trecut ceva timp de cand n-am mai citit un roman de genul

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta pare cartea, oare mi-ar fi pe plac?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate, oamenii preferă cărțile simple, puțini au curaj să încerce altfel de cărți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, asa este. Asta nu inseamna ca eu nu citesc orice gen, dar incerc sa-mi largesc cat pot de mult orizontul lecturii.

      Ștergere
  8. Eu nu prea sunt fana a acestui tip de scriere a romanelor, dar acum depinde...

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. se mai intampla si la case mai mari :) Bolano e unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani ai lumii.

      Ștergere
  10. Hmm... pare o carte care te provoaca. Mie imi plac provocarile.

    RăspundețiȘtergere
  11. N-as putea spune ca sunt fa carti gen interviuri, chiar si cele care imi plac gasesc cu greu timp sa le citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu este o carte interviu, de aceea am pus poze, ca sa se vada ce este...

      Ștergere
  12. Cred ca mi-ar placea aceasta carte! Am sa o caut si eu! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu pare o lectura usoara si cu toate astea mi-as dori sa pun si eu mana pe aceasta carte

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.