sâmbătă, 19 mai 2018

Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak. Recenzie



Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak. RecenzieTitlu - Bastarda Istanbulului
Titlul original - The bastard of Istanbul (Penguin Books, 2007)
Autor - Elif Shafak
Traducerea - Ada Tanasă (traducere din lb.engleză)
Editura - Polirom
Preţ - 21,8 lei, 432 pagini
Anul apariţiei - 2013, ediția a treia
ISBN - 978-973-46-4151-2
Gen - literatură contemporană
Comercializată pe Libris

Elif Shafak este una dintre scriitoarele pe care o prefer, deși încă n-am citit toate cărțile ei. Dar am mai citit una și găsesc că scrie cu foarte mult talent. La cărțile ei mă atrage să citesc despre interferența culturilor, despre cum modernismul se impune în Turcia de azi și se luptă în contraste puternice cu vechile cutume și obiceiuri care încă sunt la mare preț în mentalitatea poporului din care face parte scriitoarea.

Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak. Recenzie


În Bastarda Istanbulului, Armanoush este o americană de origine armeană care trăiește în San Francisco, și care simte, ca parte a identității ei, că trebuie să facă o călătorie înapoi în trecut, în Turcia, pentru a reface niște conexiuni. Asya este o femeie în vârstă de nouăzeci de ani care trăiește într-o casă plină de femei din Istanbul, ascultă muzica lui Johnny Cash și admiră existențialiștii francezi. Bastarda Istanbulului spune povestea celor două familii, care dincolo de intrigi și fire narative care par separate și independente, au o legătură secretă care le leagă de un eveniment violent din istoria patriei lor. Cu o scriitură plină de umor și înțelegere, acest roman extraordinar, dramatic, este despre amintire și uitare, despre nevoia de a examina trecutul și dorința de a-l șterge, despre Turcia în sine.

Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak. Recenzie

[Atenție, în continuare recenzia conține spoilere = rezumat al acțiunii!] Cartea începe cu o descriere minuțioasă și plină de umor fin și ironie a unei zile ploioase în Istanbul, zi în care Zeliha, una din protagonistele romanului, de ciudă că plouă și e urât, înjură birjărește și se poartă ca un băiețoi, fără să-i pese de gura lumii. Zeliha este însărcinată și merge la un medic ginecolog. Ea este una dintre locatarele casei Asyei, și aparține unei familii care crede că asupra lor planează un blestem, pentru că toți bărbații mor devreme. Fratele Zelihăi este în Statele Unite, și aici romanul ne mută cu acțiunea peste ocean, la alte personaje ale poveștii. Astfel o cunoaștem pe Armanoush, care atunci când se hotărăște să revină în Turcia, se va împrieteni cu Zeliha. Armanoush vrea să cunoască mai bine poporul care i-a măcelărit compatrioții și ajunge să înțeleagă cine este ea, de fapt.

Povestea curge de la personaje la istorie, Elif Shafak dorind să ilustreze în carte și aspecte ale unui genocid din perioada războiului armeano-turcesc din 1915-1923 - îndrăzneală pentru care a și fost dată în judecată în Turcia și a riscat închisoarea - astfel că povestea Asyei poate foarte bine să fie povestea Istanbulului, sau a oricui care a trăit perioada amintită și a fost marcat de ororile comise atunci.

Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak. Recenzie

Mi-au plăcut personajele pitorești ale cărții, mătușa Banu cu gustul ei pentru ghicit, Gulsum, care tânjește după fiul plecat în America, Asya, care este, de fapt, bastarda Istanbulului, și aflăm de ce e considerată așa în finalul cărții, relevant în această privință, și poate, surprinzător. Capitolele cărții sunt pitoresc și aromat denumite Scorțișoară, Vanilie, Stafide aurii, iar ultimul este o veritabilă Cianură de potasiu. La fel ca și multe dintre serialele turcești, nici Elif Shafak nu se dezminte și după ce ne poartă prin istoria a doua familii, ne îndreaptă către un final "otrăvit".

Dincolo de orice, romanul Bastarda Istanbulului se citește ușor, place, captivează, deși începe cu o descriere lungă și foarte amănunțită, dar măiestrit adusă din condei. Recomand cartea celor cât de cât familiarizați cu realitățile turcești, celor cărora le plac intrigile, secretele de familie, întorsăturile de situații, și de ce nu?, descrierile de rețete specifice unei bucătării pline de mirodenii și condimente. Pentru că, nu-i așa?, o carte poate fi și un ghid turistic special conceput și făcut să atragă cititorii spre a vedea cu ochii lor lumea colorată și vie prezentată de Elif Shafak în unul dintre cele mai citite romane ale ei.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!










11 comentarii:

  1. „Recomand cartea celor cât de cât familiarizați cu realitățile turcești, celor cărora le plac intrigile, secretele de familie, întorsăturile de situații...”

    Adică nevesti-mii.
    Ea e publicul-țintă. M-a înnebunit complet cu telenovele ei turcești. cu intrigile, secretele...

    Mulțumesc, doamnă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) dar sa stiti ca nu neaparat doamna e un public tinta. Cunosc multi tineri, elevi de liceu, care se uita la serialele turcesti si citesc carti de autori turci, probabil influentati de mamele lor... Cu drag! Multumesc si eu pentru comentariu!

      Ștergere
  2. Nu prea imi place cum suna titlul acestei cartii, deci nu cred ca as citi-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aceea nu este bine sa te lasi influentata de un simplu titlu, mai mult sau mai putin inspirat ales.

      Ștergere
  3. Mie tocmai titlul mi se pare atractiv :D ma duce cu gandul la ceva dramatic iar asta, imi place. Probabil m-as adapta putin mai greu lecturarii acestei carti dar cu siguranta atunci cand voi intra in miezul actiunii, ma voi lasa purtata de poveste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu titlul am si eu o problema insa chiar i-as acorda o sansa acestei carti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare draguta cartea. Candva ma uitam si eu la seriale turcesti. Acum nu mai am timp dar daca o sa am ocazia o sa citesc cartea. Macar atat :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am văzut foarte des această carte când cautam carti din colectia top 10+. Chiar trebuie să îmi cumpăr mai multe din această colectie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Apreciez ca ai specificat unde incepe spoilerul. Recunosc ca nu am citit partea aia, pentru ca vreau sa citesc si eu cartea. :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit-o și mi-a placut mult, ca si toate cartile scrise de Elif Shafak.

    RăspundețiȘtergere
  9. Este o carte interesanta si ar fi o adevarata provocare pentru mine s-o citesc

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.