duminică, 3 iunie 2018

Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. RecenzieAfaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. RecenzieTitlu - Afaris Umbre pe Aora
Autor - Tudor George Ciubotaru
Editura - Prestige
Preţ - 30 lei, 390 pagini
Anul apariţiei - 2018
ISBN - 978-606-8863-27-6
Gen - Fantasy, supernatural, Young Adult

Afaris este prima serie românească de cărți fantasy, în care se urmărește evoluția personajului principal, Afaris, născut și crescut pe Aora - o lume utopică, evoluată din punct de vedere spiritual, în care un singur gând poate manipula energia din jur. În prima carte a seriei, Umbre pe Aora, el ajunge să joace un rol decisiv în primul război al speciei sale.

Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. Recenzie

Pe Aora trăiesc nimfele (păsări) și aorienii (umani), într-un fel de pace liber consimțită de ambele părți, în care fiecare respectă cu strictețe cealaltă specie. Dar într-o zi Afaris și tatăl lui, Saraf, descoperă din întâmplare o nimfă omorâtă. Cum a omorî o nimfă era un fel de sacrilegiu, cei doi încearcă să fugă de la locul faptei, pentru a nu fi descoperiți și bănuiți de crimă. Însă alte nimfe ajung rapid la surata lor mutilată și lucrurile sunt pe cale să degenereze. Saraf are o viziune cu un câmp de bătălie plin de aorieni morți, măcelăriți. Afaris știe că este vorba despre o viziune premonitorie despre un război între ei și nimfe, dar Saraf spune că împlinirea ei depinde de modul de abordare a situației, că o viziune nu este decât o posibilitate, nu o certitudine, și că viitorul înfățișat în premoniție poate fi schimbat.

Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. Recenzie

De aici încolo pe Aora lucrurile evoluează. Cele două specii sunt pe cale să se înfrunte, deși investigarea crimei aduce la lumină niște canale energetice - autorul le numește puțuri - nou apărute pe planetă, care eliberează o energie negativă ce induce psihoză aorienilor. În curând Saraf își dă seama că aorienii și nimfele sunt nevoite să ajungă la o alianță pentru a evita războiul. Cu toate acestea, aorienii atacați de energiile malefice devin violenți și lucrurile scapă de sub control. Înfruntarea nu mai poate fi evitată, iar premoniția pare că se împlinește întocmai. Finalul surprinde și lasă loc următorului volum din serie.

Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. Recenzie

Cartea mi s-a părut scrisă într-un stil foarte alert, deși cu multe stângăcii, inerente unui debut, ca și cum autorul ar fi descris un film. Scenele se succed rapid, cinematografic, prin fața ochilor, cu personaje schițate doar, care se perindă și ele la fel de rapid. Lumea de pe Aora este un melanj fantastic de oameni, păsări telepate, portaluri energetice, linii de forță, forme energetice desenate în aer. Afaris Umbre pe Aora are puțin din Game of Thrones (armata de schelete), ceva mai mult din Shadowhunters (liniile de forță, puțurile energetice, energo-formi desenați în aer, la fel ca runele lui Clary Fairchild), plus alte elemente des întâlnite în mai toate serialele fantasy apărute în ultimele decade - săbii de lumină, răni care se închid cvasi-instantaneu, personaje care mor și sunt înviate la loc, proiectile energetice făurite cu palmele (unde ești, tu, o, Magnus Bane!! :) ) și dragonii, fără-de-care-nu-se-putea. Am remarcat și prezența a două elemente science-fiction, că Aora este o altă planetă și nava spațială de la final, ceea ce nu poate face cartea să fie încadrată la SF, cum mi s-a părut că au scris unii. Dacă până la final seria va semăna cu un Star Wars ori cu vreunul din romanele celebrului Isaac Asimov, rămâne de văzut.

Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. RecenzieAm înțeles că tânărul autor Tudor George Ciubotaru și echipa de promo își propun ca seria Afaris să ajungă la același nivel cu bestseller-uri precum Harry Potter, Eragon, Maze Runner. Eu le doresc mult succes, dar la cât de cinematografic este scrisă cartea, aștept cu interes să fie serializată, eventual în engleză. Și tot eventual, cu Alan van Sprang (Valentine Morgernstern în Shadowhunters, regele Henric în Reign) în rolul Saraf și Orlando Bloom (Legolas, în Stăpânul Inelelor) în rolul Afaris. Glumesc :) dar orice glumă e pe jumătate adevăr, nu-i așa?

Cine dorește să cumpere cartea Afaris Umbre pe Aora o poate face din librării, online de pe AfarisWorld unde se găsește și în engleză, de pe Amazon, varianta electronică, sau o poate lua direct, la lansarea oficială a cărții în România, care va avea loc în București pe 7 iunie, ora 18:30 la librăria Humanitas Kretzulescu și unde autorul va da autografe și dedicații personalizate.


Afaris Umbre pe Aora de Tudor George Ciubotaru. Recenzie


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!13 comentarii:

 1. Un tanar autor plin de imaginatie cu o carte foarte acaparanta. Multa bafta in cotinuare.

  RăspundețiȘtergere
 2. nu stiam ca si la noi se scrie SF :D dar asta e foarte bine, inseamna ca ne dezvoltam in mai multe genuri de literatura! bravo autorilor romani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La noi se scrie SF, dar Afaris nu este asa ceva. SF pe la noi au scris Mihail Gramescu, Ovidiu Bufnila, George Ceausu, fratii Merisca, Sebastian A. Corn, intr-o anumita masura si Alexandru Mironov, Ion Hobana, C.T. Popescu scria SF in tinerete, Ana-Maria Negrila, Rodica Bretin, si multi altii. SF-ul are o componenta foarte accentuata de stiinta, de tehnologie, actiunea se petrece intr-un timp bine definit, are legatura cu nave spatiale, extraterestri, calatorii in timp, lucruri care partial se pot realiza. Autori si carti SF straine sunt Jules Verne, Ray Bradbury, Gerard Klein, Asimov, Arthur C. Clarke (Odisee spatiala), Herbert Frank (seria Dune), Picnic la marginea drumului (fratii Strugațki). Dintre filmele si serialele SF, in aceasta categorie intra Star Trek, Terminator, Star Wars, Avatar, Alien, din astea. Ceea ce are elfi, zâne, pitici/gnomi, orci, magie, spirite, telepatie, canale energetice, actiunea se petrece intr-un timp incert, primordial, si in care ceea ce este imaginat acolo nu se va realiza niciodata, aia este doar fantasy.

   De unde stiu? Eu provin din fandomul romanesc; vreo 15 ani, din 1983 pana spre anii 1998-2000 am avut tangenta directa cu miscarea SF de la noi. Asa ca zic eu ca stiu destul de bine cu ce se mananca una si cu ce, ailalta :)

   Ștergere
 3. mult succes in realizarea seriei ii doresc! multumim de prezentare!

  RăspundețiȘtergere
 4. Romanul este slab, prost scris si cu personaje puerile. Nu-l recomand.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce bine că avem autori români tineri care au prins curaj să scrie.

  RăspundețiȘtergere
 6. Coperta arata promitator, as vrea sa ii acord o sansa.

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu sunt curioasa sa o citesc. Se pare ca are o promovare intensa.

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu am citit cartea, insa ma bucur ca inca mai apar autori romani.

  RăspundețiȘtergere
 9. Cartile SF nu prea sunt pe genul meu. Mi-a placut recenzia ta

  RăspundețiȘtergere
 10. Atat am citit recenzii despre aceasta serie, incat nu pot s-o ratez, e pe lista scurta de carti pentru vara.

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.