luni, 27 august 2018

Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie



Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie Titlu - Inelul familiei Borgia
Titlul original - The Borgia Ring
Autor - Michael White
Traducerea - Cristina Tripon
Editura - RAO
Preţ - 21,24 lei, 344 pagini
Anul apariţiei - 2014
ISBN - RAO978-606-609-525-9
Gen - thriller, policier, ficțiune istorică
Comercializată pe Libris

Cartea Inelul familiei Borgia  de Michael White este un amestec de ficțiune istorică și de roman polițist. Este structurată pe două planuri paralele, care au drept punct comun un inel despre care se spune că ar fi aparținut celebrei Lucrezia Borgia, și care adăpostea o otravă foarte puternică, bazată pe arsenic, a cărei formulă se pierduse în tenebrele Evului Mediu.

Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie


Pe un șantier arheologic se descoperă un schelet întreg, bărbătesc, care are pe o falangă legendarul inel cu smarald. În noaptea de după descoperire, un paznic care vede prea multe este ucis cu bestialitate, după o urmărire pe acoperișurile Londrei și aruncat pe ceva ce pare a fi o ghenă interioară. Cadavrul, însă, cade exact în mijlocul unei discoteci amenajate în clădirea respectivă, ghena dovedindu-se a fi, în realitate, o gură de aerisire. Mai mult, discoteca este plină de consumatori de Ecstasy, acțiune secundară care duce la un moment dat pe polițistul Jack Pendragon, care se ocupă de caz, pe o pistă falsă, drog distribuit de nimeni altul decât de DJ-ul discotecii.

Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie


A doua zi scheletul dispare în mod misterios de pe șantierul arheologic, împreună cu inelul, în buzunarul victimei fiind găsită doar o falangă. În lipsa declarațiilor poliției care demarează ancheta, presa vuiește de tot felul de speculații. Pentru a le pune capăt, poliția se vede nevoită să dea publicității câteva date exacte, și anume că falanga (deocamdată omit să vorbească despre schelet) aparține unui bărbat care a murit acum 500 de ani. Ancheta polițistă din prezent reprezintă primul subplot al romanului.

Al doilea subplot ne introduce în atmosfera elisabetană engleză a secolului al 16-lea și reface drumul unui complot pus la cale de inamicii reginei Elisabeta I, care ar fi trebuit să fie otrăvită cu substanța din inelul Lucreziei Borgia. Autorul pendulează acțiunea, fără a enerva cititorul, între trecut și prezent în mod constant, dezvoltând două povești care au un singur element de legătură: inelul Lucreziei. În desfășurarea romanului se perindă pe sub ochii noștri și nume ilustre precum da Vinci, Shakespeare sau Elisabeta I însăși.

Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie


Pe parcursul romanului Inelul familiei Borgia, Michael White încurcă ițele poveștii cu încă niște crime, de data asta cu otrava din inel, care otravă dă o moarte rapidă, dar urâtă pentru spectatorii involuntari. Jack Pendragon are de-a face cu un criminal în serie, însă este foarte greu să-l descopere pentru că ucigașul acționează singur, pe cont propriu, și astfel ancheta decurge lent, indiciile fiind aproape imposibil de găsit.
Cu toate acestea, până la sfârșit vom afla și cui aparține scheletul, care va fi găsit într-o curte, și cine este criminalul. Dar acest lucru se dezvăluie în chiar ultimele pagini ale cărții, iar până acolo vă asigur că nimic nu vă va ajuta să înțelegeți sau să vă dați seama cam cine este acesta.

Unii recenzori găsesc că personajele sunt doar schițate și că uneori acțiunea este previzibilă și clișeistică. Nu neg, poate că au dreptate, dar per total romanul este unul bun, peste medie. Mie mi-a plăcut, l-am citit rapid, deși pe mine m-a deranjat oarecum acea trecere din trecut în prezent. Aceste falieri succesive mă irită, pentru că îmi secvențializează lectura, dar de data asta am reușit să trec peste și am citit cu plăcere cartea.

Inelul familiei Borgia de Michael White. Recenzie


Cine vrea s-o cumpere online, o găsește comercializată pe Libris. Recomand Inelul familiei Borgia cititorilor pasionați de cărți polițiste, cărora le place stilul lui Michael White, sau al lui Dan Brown (deși White este sub Brown, ca intrigă, personaje și ritm). Eu am găsit că este un roman meritoriu, cu o intrigă polițistă foarte bine condusă și cu un ritm alert care te face să vrei să afli ce se întâmplă până la sfârșit.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin










8 comentarii:

  1. O carte interesanta.De fapt tot ce tine de familia Borgia pentru mine este interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce fain ne-ai povestit! o voi citi sigur :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubesc romanele polițiste! Chiar o să caut această carte, mi se pare super interesantă. Îți recomand cu mult drag și romanele scrise de autori scandinavi, sunt palpitante și pline de mister.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce carte frumoasa, imi place ca e politista, am sa o trec pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar dacă m-am aprovizionat deja cu cărți pentru câteva luni de acum înainte, clar trebuie să trec și aceasă carte pe listă. Tot ceea ce ține de familia Borgia îmi prezintă interes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca e neaparat stilul meu de carti preferate, insa subiectul pare interesant

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesantă cartea. Îmi place că este polițistă. Mi-o voi cumpăra și eu, dar înainte am altele pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Îmi plac cărțile polițiste, o să țin cont de recomandarea ta.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.