joi, 6 septembrie 2018

Simbolul pierdut de Dan Brown. Recenzie



Simbolul pierdut de Dan Brown. RecenzieTitlu - Simbolul pierdut
Titlul original - The lost symbol
Autor - Dan Brown
Traducerea - Adriana Bădescu
Editura - RAO
Colecția - RAO Class
Preţ - 19 lei pe Libris, 602 pagini, ediția de buzunar
Anul apariţiei - 2009
ISBN - 973-540-138-2
Gen - thriller, acțiune
Comercializată pe Libris

Simbolul pierdut de Dan Brown este o continuare a celor două romane de succes anterioare, Îngeri și demoni (2000) și Codul lui Da Vinci (2003). Protagonistul seriei, Robert Langdon, este încă o dată prezent, deoarece se află implicat într-un alt mister axat pe coduri, simboluri și legende, de data aceasta în Washington DC. Urmând o rețetă de succes, în liniile sale generale, Dan Brown recurge la același plan în toate romanele sale: Langdon și un apropiat al său este pus într-un pericol iminent care trebuie dezamorsat în maxim o zi. O femeie i se alătură de fiecare dată și împreună trec prin pericole pe care le depășesc ca să găsească o soluție convenabilă la problemele în mijlocul cărora se află. Acțiunea nu e lipsită de urmăriri, crime, răzbunări, elicoptere, trenuri rapide, subsoluri și secrete dezvăluite, ori care sunt odată pentru totdeauna distruse. Toate acestea, presărate din plin cu simboluri și referințe la înțelepciunea antică.

Simbolul pierdut de Dan Brown. Recenzie


[Atenție! Urmează spoilere!] Așadar, după ce se întoarce din Europa, Robert Langdon este chemat la Washington D.C., de către un bărbat care se dă drept asistentul mentorului său, Peter Solomon, ca să vorbească la o prestigioasă acțiune caritabilă la Institutul Smithsonian, despre masonerie. Partea mai neplăcută este că întrunirea are loc în acea seară, iar Langdon este la mile distanță. Cu toate acestea, interlocutorul de la telefon îi explică profesorului Langdon că are un avion particular la dispoziție pentru ca totul să se desfășoare rapid. Între timp ne este prezentat un personaj ciudat, Mal'akh, un tip tatuat peste tot, mai puțin zona fontanelei, însă și acolo are de gând să-și tatueze un ultim desen din vechime, un simbol puternic, care ar avea darul de a-i conferi puteri neobișnuite.

Simbolul pierdut de Dan Brown. Recenzie


Când Langdon ajunge la locul anunțatei întruniri își dă seama că totul e o minciună și află că asistentul lui Solomon era, de fapt, un impostor (Mal'akh) care l-a păcălit ca să-l aducă la Capitoliu. Acolo ajunge într-o cameră adiacentă din clădire și vede, la fel ca alți turiști, mâna tăiată și însângerată a lui Solomon, despre care așa-zisul asistent spusese că va muri dacă Langdon nu acționează să-l salveze. Pe unul dintre degete este un inel care poartă semnul celei mai înalte prețuiri a francmasonilor. Fiecare dintre degete este tatuat, ca și palma, cu simboluri pe care numai Langdon le înțelege. Astfel, profesorul își dă seama că tatuajele sunt o invitație pentru deblocarea misterelor anticilor și că invitația îi era adresată lui.

În curând, un număr de înalți oficiali ai securității naționale îi cer lui Langdon să-i ajute, întrucât el este singurul capabil să descifreze invitația misterioasă. Langdon, șeful securității Capitoliului, Trent Anderson, și Sato, un oficial CIA, se află într-o cameră subterană a clădirii Capitolului Statelor Unite, care poartă în ea o amprentă cunoscută numai lui Langdon și masonilor din întreaga lume. Între timp, sora lui Solomon, Katherine, care lucrează într-un laborator secret construit de fratele ei, în adăpostul Smithsonian, în domeniul noeticii, consideră ciudat că Peter nu-i răspunde la telefon. Cunoscută de un misterios dr. Abbadon, care susține că a lucrat cu Peter, Katherine află că fratele ei a împărtășit unele dintre cercetările sale secrete cu doctorul, amănunt care o șochează.

Simbolul pierdut de Dan Brown. Recenzie


Katherine ajunge rapid în vizorul lui Mal'akh, care mai întâi îl ucide pe asistentul acesteia, Trish Dunne, înecându-l într-un container cu un calmar gigantic conservat. Katherine se confruntă cu o amenințare similară, dar printr-o combinație de inteligență și noroc, reușește să scape. În timp ce Mal'akh nu poate să o omoare așa cum plănuise, ea se îngrozește când își dă seama că nebunul și-a pus în aplicare un al doilea plan, printr-o explozie masivă care distruge laboratorul și toate cercetările pe care le conține. [Aici se termină spoilerele!]

Katherine și Robert își unesc forțele, în cele din urmă, într-o încercare disperată de a-l salva pe Peter Solomon de un nebun hotărât să-l bucățălească de viu și să dezvăluie lumii informații care ar putea schimba viața așa cum o știm. Pe parcursul cărții, a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, ca de obicei în romanele lui Dan Brown, prin câteva flashback-uri ni se dezvăluie cine este acest Mal'akh și care este legătura lui cu Peter Solomon și în special cu fiul, ucis mai demult, al acestuia.

Simbolul pierdut de Dan Brown. Recenzie


Simbolul pierdut este un thriller captivant, energic, plin de acțiune, scris în stilul caracteristic lui Dan Brown, care va ține cititorii cu sufletul la gură până la deznodământ. Chiar dacă are câteva sute bune de pagini și se află printre cele mai lungi romane ale sale, Dan Brown nu se dezminte și atrage cititorul avid de o cunoaștere a legendelor și simbolurilor vechi, la care altfel nu ar avea acces.


Cartea Simbolul pierdut de Dan Brown poate fi cumpărată din librării, de pe librăria online Libris, de pe site-ul editurii sau de pe alte site-uri partenere.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin










5 comentarii:

  1. Ingeri si demoni mi-a placut, poate continui si cu asta! multumim de recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai citit carti de la Dan Brown, mi se par interesante. Trebuie sa o testez si eu pe aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  3. De Dan Brown am mai auzit, însă subiectele lui nu sunt tocmai cele căutate de mine atunci când vreau sa citesc o carte. 😬

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar azi ma gandeam sa o iau si eu, dar am ales alte titluri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca titlurile anterioare l-au clasat ep Dann Broiwn ca unul dintre mega scriitorii din ultimii ani, asa ca astept filmul si dupa noua carte :)

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.