duminică, 9 decembrie 2018

Casandra de Christa Wolf. RecenzieCasandra de Christa Wolf. RecenzieTitlu - Casandra
Titlul original - Kassandra (1983)
Autor - Christa Wolf
Traducerea - Iulia Dondorici
Editura - Univers
Colecția - Romanul secolului XX
Preţ - 19 lei, 160 pagini
Anul apariţiei - 2014
ISBN - 978-606-863-113-4
Gen - istoric, aventuri

Christa Wolf (1929‑2011) este una dintre cele mai cunoscute scriitoare germane ale secolului al XX‑lea, originară din fosta Republică Democrată Germană. Romanul Der geteilte Himmel (tradus în română la editura Univers sub titlul Cerul dragostei), publicat în anul 1963, i‑a adus Christei Wolf primul premiu literar al Academiei de Arte din RDG – premiul Heinrich Mann. A publicat apoi romane, povestiri, scrisori, discursuri, scenarii, ajungând să fie o scriitoare foarte cunoscută în Germania și tradusă în lumea întreagă.

Ideea de a scrie romanul Casandra i-a venit autoarei Christa Wolf pe când ținea o serie de prelegeri despre poezie la Universitatea din Frankfurt în 1982. În acea perioadă, în loc de ceea ce ar fi trebuit să vorbească, a ținut 4 prelegeri în care a explicat modul în care a devenit interesată de figura profetesei antice Casandra. Cea de-a cincea prelegere a fost narațiunea romanului în sine, spusă pe scurt.

Casandra de Christa Wolf. Recenzie

La fel ca Euripide în Troienele, Wolf o portretizează pe Casandra din perspectiva supraviețuitorilor războiului troian. Monologul interior al preotesei lui Apollo, în timp ce-și așteaptă moartea la porțile cetății lui Agamemnon, îi aduce aminte de Troia, care era o cetate pașnică și înfloritoare. Își amintește despre părinții ei, Hecuba și Priam, apoi revede cu ochii minții cum războiul a distrus totul.

Așadar iat‑o pe fiica regelui troian Priam, vestita profetesă Casandra, sosind în faţa porţilor cetăţii Micene în carul cu prizonieri al eroului grec Agamemnon. Ştie că va fi ucisă înainte de asfinţitul soarelui şi îşi rememorează viaţa, o existenţă excepţională pentru o femeie a acelor vremuri, ce culminează în momente de o intensitate şi un dramatism emoţionant. Christa Wolf imaginează biografia fascinantă a unei figuri feminine atât de controversate din mitologia antică, reuşind să ne facă să o simţim ca pe o contemporană a noastră.

Casandra, femeia troiană, este o privilegiată pentru că face parte din familia regală, dar este de multe ori ignorată și luată drept nebună pentru că face preziceri pe care bărbații din consiliul de război, inclusiv tatăl ei, le consideră greu de auzit. De altfel, tot ceea ce spune ea se va împlini, pentru că are darul profeției dat de către Apollo, dar tot zeul a condamnat-o să nu o creadă nimeni când va profeți.

În povestea ei, Casandra descrie statutul femeilor din timpul ei și descoperă că uneori femeile din familiile sărace au mai multă libertate decât cele din familia regală. La un moment dat în timpul războiului, ea se alătură unei comunități de femei din păturile de jos ale societății și petrec timp seara vorbind, cântând, dansând, țesând și făcând ceea ce doresc, fără a fi judecate sau obligate să facă altceva.

Referitor la războiul troian, la pretextul izbucnirii acestuia și la eroii lui, versiunea Christei Wolf este diferită. Ea creionează alte intrigi și spune că sora regelui Priam, Hesione, a fost cea răpită inițial de greci și că ea a rămas nevasta unuia dintre ei, Telemon. Atunci când troienii le-au cerut-o grecilor pe Hesione înapoi, grecii au râs, și astfel, se va înfiripa planul lui Paris și al răpirii Elenei. Ahile, eroul absolut al războiului troian, este prezentat ca un personaj barbar, care nu respectă nici regula sacră de a nu face o crimă într-un templu. Mai toate personajele cărții, Polyxenia, Iphigenia, Priam și Hecuba sunt complex prezentate, însă în contradicție cu imaginea oferită de clasici despre ei.

Casandra de Christa Wolf. Recenzie

În concluzie, Christa Wolf scrie o interpretare spectaculoasă a poveștii profetesei Casandra și aduce în prim plan această alegorie ignorând ceea ce știe toată lumea despre evenimentele antice referitoare la războiul troian și eroii lui, asumându-și inclusiv consecințele negative care derivă de aici.Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin
14 comentarii:

 1. Sunt interesata sa aflu mai multe despre antichitate, mituri si povesti adevarate, iar aceasta carte se incadreaza cu brio in a-mi astampara curiozitatile.

  RăspundețiȘtergere
 2. N-am citit nimic de aceasta autoare, o sa o trec pe lista de 2019.

  RăspundețiȘtergere
 3. O carte interesanta si un subiect destul de intortocheat

  RăspundețiȘtergere
 4. Am citit-o si eu. Mi-a placut ideea, dar cartea mi s-a parut cam greoaie pe alocuri. Probabil datorita stilului de scriere.

  RăspundețiȘtergere
 5. M-ai convins că este o carte care trebuie citită. O voi căuta și eu .

  RăspundețiȘtergere
 6. nici nu stiam ca exista o carte practic din perspectiva ei. sunt pasionata de mitologia greaca si de antichitate, asa ca mi-ar prinde bine sa o citesc!

  RăspundețiȘtergere
 7. De obicei nu citesc genul asta de carti, dar nu spun niciodata, niciodata!

  RăspundețiȘtergere
 8. Imi place tema acestei carti, o sa o trec si eu pe lista mea de anul viitor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Mi-ar plăcea să o citesc!! Sper să pun mana pe ea curând

  RăspundețiȘtergere
 10. Sincer, nu este chiar stilul meu de carte, insa din descirere pare destul de interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 11. Cred că m-ar captiva ”Casandra” pentru că îmi plac temele acestea despre antichitate, istorie. Trec pe listă, sper să reușesc să o citesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. Nu am mai citit de mult o carte de acest gen. Cred ca ar fi interesant s-o citesc și eu

  RăspundețiȘtergere
 13. Un subiect interesant. N-am citit cartea dar este pe placul meu acum, dupa ce am citit recenzia ta!

  RăspundețiȘtergere
 14. Am auzit de aceasta autoare, dar nu am citit inca nimic de ea, poate a venit momentul.

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.