luni, 3 decembrie 2018

Ochiul din piramida de Robert Shea și Robert Anton Wilson. RecenzieOchiul din piramida de Robert Shea și Robert Anton Wilson. RecenzieTitlu - Ochiul din piramidă
Titlul original - The Eye in the Pyramid (The Illuminatus trilogy)
Autori - Robert Shea și Robert Anton Wilson
Traducerea - Mihnea Columbeanu
Editura - ANTET REVOLUTION
Preţ - aprox. 40 lei, 352 pagini
Anul apariţiei - 2008
ISBN - 973-636-330-6
Gen - conspirații, ezoterism
Comercializata pe Libris

La începutul anilor '90 citeam pe nerăsuflate cărțile editurii Antet despre Noua Ordine Mondială, referitoare la teoria conspirației. Citeam cu toții, eu, familia mea, prietenii, vecinii. Ne împrumutam cărțile unii altora, până când una dintre ele nu mi-a mai fost dată înapoi și am decis să mi le cumpăr pe toate și să văd, în timp, ce se adeverește și ce nu. Autorul își atribuise un pseudonim care peste ani a devenit simbolul celor care luptă împotriva vampirilor - Van Helsing.

Însă la vremea aceea cărțile nu era ficțiune deloc, erau un fel de documente la citirea cărora te cutremurai. Nu știu ce s-a întâmplat mai apoi cu acel Van Helsing, dar știu că deja pe la a patra și a cincea carte, o dădea în științifico-fantastic rău de tot și cărțile sale, din cronici ale unor evenimente mondiale care urmau să se întâmple (și în  mare parte așa au fost!), erau acum populate de povești puțin credibile despre OZN-uri și metamorfi reptilieni care conduc din umbră lumea. Până la elucubrațiile scoase pe piață de David Icke, un paranoid de succes (părerea mea), n-a mai fost decât un pas.

Am luat o pauză și acum mi-am zis să mai citesc cărți asemănătoare. Am găsit pe Libris cartea Ochiul din piramidă, prima dintr-o trilogie numită a Iluminaților, de Robert Shea și Robert Anton Wilson. Celelalte două cărți se numesc Mărul de Aur și Leviathan, și au fost scrise la începutul anilor '70, publicate în 1975. Am regăsit subiectele dragi mie cândva, dar disimulate sub o formă mult mai literară decât precedentele lecturi. În cartea Ochiul din piramidă este pe scurt vorba despre societatea secretă Illuminati, care conduc lumea, zice-se, și lupta lor cu Discordienii, care ar dori mai multă libertate și în consecință, mai mult haos pe planetă.

Ochiul din piramida de Robert Shea și Robert Anton Wilson. RecenzieUnii critici literari spun că Ochiul din piramidă e un melanj fericit de Colin Wilson, Philip K. Dick, Carlos Casteneda și Kurt Vonnegut, promotori ai S.F.-ului de bună calitate și (Castaneda) al unor cărți despre ritualuri de magie modernă, într-un amestec zeflemist cu bună știință dar și pseudo-intelectual provocator. Sincer, n-am găsit decât vagi urme de Castaneda sau de Kurt Vonnegut în cartea lui Robert Shea și Robert Anton Wilson. Sunt o veche fană a literaturii sci-fi și nu pot să spun că Ochiul din piramidă ar fi încadrabilă în acest gen. Mai întâi de toate pentru că nu e literatură. Dar nici doar o altă carte despre teoria conspirației nu e. Iar aceasta o zic în ciuda Illuminati-lor care au întâlniri de aproape de gradul III cu extratereștri, sau a faptului că gurile rele afirmă sus și tare că autorii erau cunoscuți narcomani, consumând marijuana și alte droguri, și că sub influența lor au scris cărțile. Totuși, având în vedere perioada respectivă, a mișcării flower-power, nimic nu este imposibil, din acest punct de vedere.

Ochiul din piramida de Robert Shea și Robert Anton Wilson. Recenzie

În orice caz, Robert Shea și Robert Anton Wilson caută, în partea de non-ficțiune a cărții, să releve publicului cititor un tip de control secret paralel și modul în care acesta acționează pentru a restrânge conștiința individului și accesul la libertate. Ochiul din piramidă este o poveste savantă, aparent postmodernă, oarecum influențată de science fiction, pigmentată cu reverii generate de droguri, cu sex și magie, cu teorii conspirative, atât reale, cât și imaginare, care se învârt în jurul societății secrete Illuminati. Narațiunea pendulează adesea între persoana a treia și persoana întâi, lucru oarecum deranjant pentru cititor, până ajungi să te obișnuiești. Cartea este densă tematic, acoperă subiecte precum ufologie, numerologie, anarhism și discordianism.

Și nu în ultimul rând, e o carte tradusă de un "greu" într-ale traducerii de carte - Mihnea Columbeanu. Iar dacă recenzia mea nu v-a convins, mizați pe acest nume. Un traducător bun nu se apucă de tradus cărți de duzină.

#libris #ochiuldinpiramida #illuminati #teoriaconspiratiei #carti #recenzie #citesteocarte #carte #bloggercititor #blogger #roman #soarecedebiblioteca #pulberedesteleblog #bestseller #literatura


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin19 comentarii:

 1. Nu citesc foarte des carti de nonfictiune, dar m-ai convins sa o pun pe asta pe lista. Pare sa aiba tot ce ii trebuie sa fie buna.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pare o carte interesanta. E de pus pe lista! Eu iti recomand sa citesti Origini de Dan Brown. Eu am citit-o pe nerasuflate😁

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am citit-o deja :P si am si recenzat-o, asta vara, parca. Dan Brown este preferatul meu.

   Ștergere
 3. Din cate inteleg, pare sa fie o carte interesanta,titlul ma tenteaza.

  RăspundețiȘtergere
 4. Uh... pare să fie o carte foarte interesanta si captivantă!O trec pe lista!��

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu sunt fan fictiune, eu prefer mai mult romanele de dragoste, dar asta despre illuminati mi-a atras atentia. 😊

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce carte interesanta, sotul meu este atras de acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
 7. Pare a fi o carte interesantă! Nu am citit nimic asemănător, dar ma tentează. O pun pe lista. Mulțumesc de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 8. Pare interesanta, desi nu cred ca i-as face fata acum. Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 9. Pare o carte interesantă desi nu sunt adepta non-fictiunii. O sa o citesc si eu 😍

  RăspundețiȘtergere
 10. Mai citesc si eu din cand in cand ,si imi plac aventurile . Dar m.ai convins cu aceasta trilogie interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 11. Interesanta recenzie de carte. Iti multumim!

  RăspundețiȘtergere
 12. M-ar tenta si pe mine sa o citesc! Poti sa gasesti si pe YT astfel de teorii, daca iti plac!

  RăspundețiȘtergere
 13. Pare foarte interesanta cartea. Ideea de nonfictiune ma interesează mereu.

  RăspundețiȘtergere
 14. Suna tentant titlul, cred ca se ascunde un mister acolo.

  RăspundețiȘtergere
 15. Stilul este usor diferit fata de ceea ce citesc eu de obicei, dar ma bucur ca tu ai fost multumita de alegerea facuta

  RăspundețiȘtergere
 16. Cred ca acea carte cu noua ordine mondiale am prins-o si eu, mama era captata complet de ea si un mare fan al teoriei conspiratiei :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este, se spune ca astea sunt carti despre teoria conspiratiei, dar tare multe din cele scrise in cartile alea s-au petrecut intocmai, in lume si in tara noastra! :-)

   Ștergere
 17. Suna interesant review-ul tau ��

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.