joi, 6 decembrie 2018

Intoarcerea lui Heathcliff de Lin Haire-Sargeant. Recenzie



Intoarcerea lui Heathcliff de Lin Haire-Sargeant. RecenzieTitlu - Întoarcerea lui Heathcliff
Titlul original - The Story of Heathcliff’s Journey Back to Wuthering Heights
Autor - Lin Haire-Sargeant
Traducerea - Irina Horea
Editura - Orizonturi
Preţ - cca 13 lei, 352 pagini
Anul apariţiei - 2013
ISBN - 973-00000-005
Gen - dragoste, romantic
Comercializată pe Libris

Pe la mijlocul anilor '90 apăruse pe la noi o editură care publica furibund romane populare pe banda rulantă. Unul dintre ele era și Întoarcerea lui Heathcliff, care dacă-mi amintesc bine, se numea doar Heathcliff în acea variantă, de autoarea americană Lin Haire-Sargeant. Era moda sequel-urilor, a continuărilor unor romane celebre din perioada clasicismului literaturii engleze și parcă toată lumea voia să afle ce s-a mai întâmplat cu eroii preferați ai romanelor pe care mai toți le citisem.
Nu-mi luasem cartea, pentru că auzisem că are și scene mai intime în ea, și pe atunci părinții mei nu m-ar fi lăsat să citesc așa ceva. Dar tare eram curioasă să o răsfoiesc, măcar, ceea ce atunci nu am reușit.

Intoarcerea lui Heathcliff de Lin Haire-Sargeant. Recenzie

Întoarcerea lui Heathcliff , publicată prima oară în 1992, este, așadar, continuarea unicului roman scris de Emily Bronte, La Răscruce de vânturi, publicat în 1847. Pe scurt, în La Răscruce de vânturi Catherine, fiica unui bogătaș, locuiește alături de Hindley, fratele ei, și de un cerșetor, Heathcliff, pe care tatăl celor doi copii îl aduce să-l crească fiindu-i milă de el. Catherine se înțelege bine cu noul venit și devin prieteni. Peste ani, cei doi se simt atrași unul de celălalt, dar cutumele societății o împiedică pe Catherine să recunoască iubirea față de Heathcliff, și ea se va căsători cu Edgar Linton, un vecin, bogat, la fel ca ea. Heathcliff, de supărare, pleacă, și peste trei ani se reîntoarce bogat și se însoară cu sora lui Edgar, Isabella. În scurt timp aceasta moare la naștere. Catherine rămâne și ea însărcinată și naște o fetiță, după care moare la fel ca Isabella. Peste niște ani, vine și sfârșitul lui Heathcliff, în circumstanțe dubioase, doar acum, în moarte, el și Catherine putând fi uniți.

Întoarcerea lui Heathcliff este un roman tipic pentru interesul prezentat de scriitorii americani contemporani pentru romanele victoriene. Lin Haire-Sargeant încearcă să profite de golurile lăsate de romanul sursă pentru a propune cititorului o abordare modernă, în încercarea de a rămâne credincios stilului literar al secolului al XIX-lea, sugerând un alt punct de vedere al unei povestiri bine cunoscute, printr-o amestecare postmodernă a personajelor istorice și fictive.

Romanul lui Lin Haire-Sargeant urmărește ceea ce s-a întâmplat cu Heathcliff în cei trei ani în care a devenit bogat. Cartea lui Emily Bronte ne lasă cu anumite semne de întrebare - cum a putut acest fost cerșetor să devină bogat într-un timp așa de scurt? S-a dedat la fărădelegi ca să facă avere? Lin Haire-Sargeant preia firul narativ și completează spațiul lipsă.

Intoarcerea lui Heathcliff de Lin Haire-Sargeant. Recenzie

Firește, deși autoarea încearcă să scrie în stilul lui Emily Bronte, și pe alocuri reușește, cartea Întoarcerea lui Heathcliff nu este la fel cu sursa. Stilurile e firesc să difere, narațiunea este alta, urmărește personajele din alte unghiuri și, de ce nu, aruncă o altă lumină asupra romanului inițial. Heathcliff află cine este și de unde provine, cine-i sunt părinții, ori cel puțin tatăl. Aici autoarea face niște conexiuni între cele mai cunoscute romane ale surorilor Bronte și întrepătrunde firele narative și personajele din cărțile lor. Heathcliff se duce la domnul Rochester (personaj din Jane Eyre de Charlotte Bronte) și, aflând niște adevăruri despre rădăcinile lui, devine bogat. Dar misterele și lucrurile lăsate nespuse de către Emily Bronte nu se opresc aici, iar viața lui Heathcliff capătă o altă turnură și alte valențe în tot acest timp în care a stat departe de Wuthering Heights.

Mie cartea mi-a plăcut, dar nici nu am avut așteptări mari de la ea. La răscruce de vânturi rămâne un roman canonic, unic în literatura universală, iar Întoarcerea lui Heathcliff de Lin Haire-Sargeant este un roman contemporan, de dragoste, bun. Dacă el va deveni altceva și valoarea îl va face să rămână deasupra altor titluri, numai timpul ne va spune.
Până una-alta, de 25 de ani această carte cunoaște tiraje noi în mod constant.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin











16 comentarii:

  1. Asa de mult va admir ca va faceti timp si pentru lectura! Aveti tot respectul meu! 😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca nu am apucat sa citesc La rascruce de vanturi, chiar daca o am in biblioteca din martie. Trebuie sa o citesc cat mai curand, mai ales ca surorile Bronte se numara printre autoarele mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In articol este vorba despre continuarea acelui roman, Intoarcerea lui Heathcliff.... credeam ca este evident ca nu am recenzat La rascruce de vanturi. :)

      Ștergere
  3. La Rascruce de vanturi am citit-o acum vreo douazeci si ceva de ani dar pe aceasta nu, multumim pentru prezentare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam ca romanul La rascruce de vanturi a avut o continuare si abia astept sa o citesc pentru ca pe prima am citit-o in adolescenta si mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest personaj, Heathcliff, nu l-am intalnit decat in cartea " La rascruce de vanturi" si cand am citit titlul chiar ma gandeam despre ce o fi vorba. Nu stiu de ce am senzatia ca voi ramane dezamagita dupa ce voi citi cartea, probabil din cauza comparatiei pe care as face-o cu cartea lui Emily Bronte, dar sunt si curioasa in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Lamiita, cartea recenzata prezinta, in opinia autoarei, ce a facut Heathcliff in cei trei ani de cand a disparut, dupa ce Catherine l-a respins. Emily Bronte nu ne spune nimic despre asta, ci doar ca Heathcliff a revenit acasa, bogat.

      Ștergere
  6. Eu cred ca lumea ar trebui sa citeasca romanele originale si abia apoi cele care incearca să le copieze, ce se intampla cu autorii, raman fara imaginatie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg... cum adica sa copiezi o carte? o continuare nu e o copie a unei alte carti, asa cum se poate intampla la un film.

      Ștergere
  7. Chiar sunt curioasa sa aflu parcursul cartii. Cum a devenit bogat intr-un timp foarte scurt, a facut lucruri gresite pentru a castiga atat de multi bani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. A aflat de unde provine, cine este el, de fapt. Ca Emily Bronte in romanul ei spune ca Heathcliff cersea pe strazi si tatal lui Catherine l-a adus acasa sa-l creasca fiindu-i mila de el. Lin Haire-Sargeant il pune in situatia de a-si gasi rudele.

      Ștergere
  8. Ah, ce frumos! Chair este o carte pe sufletul meu!

    RăspundețiȘtergere
  9. La rascruce de vanturi e una din cartile mele preferate. Chiar o sa caut si eu aceasta carte, sunt curioasa sa vad si cum a abordat alt autor povestea lui Heathcliff, ce a adus nou. :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca multe romane celebre au goluri in naratiune sau pur si simplu raman fideli sirului narativ principal fara sa piarda cateva pagini cu detalii. Sequelurile sunt binevenite si aduc niste raspunsuri ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am tot auzit de cartea La rascurce de vanturi, dar nu am citit-o. Cred ca o sa mi le achizitionez pe ambele acum :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar as fi curioasa sa vad cum a facut avere acel cersetor. Pare o carte buna care merita citita

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.