sâmbătă, 29 decembrie 2018

Riscurile și remediile deficientei de calciu in organism

Riscurile și remediile deficientei de calciu in organism

Ce este calciul


Calciul este un mineral vital care se găsește în oase și dinți puternici. Calciul este, de asemenea, necesar pentru ca inima și alți mușchi să funcționeze corect. Când nu aveți suficient calciu, crește riscul de a dezvolta tulburări cum ar fi: osteoporoza, osteopenia și hipocalcemia. Copiii care nu au suficient calciu nu cresc normal, înălțimea lor fiind afectată.

Cum apare și ce produce deficiența de calciu


Din păcate, chiar dacă la tinerețe și la vârsta adultă beneficiem de toate mineralele și oligo-elementele necesare, odată cu trecerea anilor apar deficiențe, în special la femei, datorită schimbărilor hormonale care se produc odată cu trecerea la menopauză. Lipsa de calciu poate da și o tulburare hormonală numită hipoparatiroidism, adică glandele paratiroide nu produc suficienți hormoni paratiroidieni, care controlează nivelurile de calciu din sânge. Până la spasmofilie și tetanie nu e decât o chestiune de timp.

Deficiența de calciu poate fi provocată și de niveluri scăzute ale vitaminei D, ceea ce îngreunează absorbția lui de către organism, de anumite medicamente, cum ar fi fenobarbitalul, anti-hipertensivele, medicamentele cu estrogeni, medicația anticolesterol, diureticele, anumite antibiotice (tetraciclinele, de exemplu) sau corticosteroizii împiedică absorbția de calciu la nivelul oaselor. Dar și anumite boli pot duce la decalcifiere, precum pancreatita, tulburările de magneziu, șocurile septice, transfuziile de sânge, insuficiența renală și anumite medicamente pentru chimioterapie.

Riscurile și remediile deficientei de calciu in organism

Simptomele hipocalcemiei


Simptomele deficienței de calciu afectează diverse părți ale organismului - de la amorțeli și tremurături musculare resimțite la nivelul membrelor, până la afectarea memoriei, unghii friabile, iritabilitate crescută. Mineralul este vital pentru funcția corporală, deci este important să vă asigurați că aveți suficient calciu în alimentație. Alimente bogate în calciu sunt în primul rând lactatele naturale, sucul de portocale, gălbenușul de ou și în special coaja de ou (sunt anumite preparate în casă cu coajă de ou pisată, ca tratament naturist), legumele verzi - brocoli, varză, spanac, urzici, salată - consumate crude sau fierte. Pentru ca remediile să aibă efect, este bine să consumați și alimente care conțin vitamina D, sau să mergeți, vara, zilnic măcar 10-15 minute prin soare (lumina solară crează premisele pentru formarea provitaminei D în piele), pentru că această vitamină fixează calciul în oase.

Riscurile și remediile deficientei de calciu in organism

Remedii


O alimentație vegană, foarte la modă în zilele noastre, crește riscul de decalcifiere al organismului, deoarece persoanele cu o asemenea dietă nu consumă lactate, așadar oricâte legume verzi ar mânca, tot nu pot acoperi cantitatea de cca 800-1000 mg de calciu necesare zilnic. În aceste cazuri, precum dietele vegetariene sau cele menționate mai sus, aportul de calciu se poate face cu ajutorul suplimentelor alimentare cu calciu și magneziu sau vitamina D. Un astfel de supliment este Osteo Power de la Ayurmed. Suplimentele pot furniza substanțe nutritive suplimentare atunci când este necesar, dar nici acestea nu trebuie luate pe timp îndelungat, fără pauze. Osteo Power, alcătuit din plante (coada calului, extract de sâmburi de struguri, cătină, urzică,) se iau maximum 6 tablete în 3 reprize zilnic. Acest supliment alimentar reface cartilajele slăbite și ajută la întărirea oaselor, a unghiilor și a pielii.

Detalii suplimentare despre acest supliment alimentar* găsiți pe site-ul ayurmed.ro.



* - suplimentele alimentare sunt preparate care conțin minerale sau vitamine, pentru a completa necesarul zilnic al acestor substanțe, indispensabile organismului omenesc, care nu poate fi acoperit prin alimentația obișnuită. Aceste suplimente nu îngrașă și nu aduc calorii în plus organismului, așa cum, probabil, cred unele persoane.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin










8 comentarii:

  1. Cum știm, de la o vârstă, calciul nu se mai poate asimila nici de la soare nici din alimente. Soluția este să ne ajutăm organismul pentru un necesar optim de calciu folosind suplimentele de genul Osteo Power.

    RăspundețiȘtergere
  2. Odata cu inaintarea in varsta corpul nostru are nevoie si de ajutorul nostru, iar suplimentele alimentare nu trebuie neglijate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Suplimentele naturale nu ar trebui sa ne lipseasca din casa si ar trebui sa facem cate o cura pe an.

    RăspundețiȘtergere
  4. E bine ca din cand in cand sa mai apelam si la astfel de suplimente pentru a suplimenta carentele din organism.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu asimilez calciul extrem de greu. Atat din alimente, cat si din suplimente. O sa il incerc si pe asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu la fel, din pacate, si nu este bine deloc, mai ales odata cu trecerea anilor.

      Ștergere
  6. De cand ma stiu am fost anemică. Indiferent ce am mancat si ce suplimente am luat tot am suferit de hipocalcemie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anemia este lipsa de fier, din cate stiu eu, nu are legatura cu asimilarea calciului.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.