joi, 28 februarie 2019

Protectorul Istanbulului, sezonul 1, rezumat



Protectorul Istanbulului, sezonul 1, rezumatTitlul original: The Protector / Hakan: Muhafız
Traducere - Protectorul Istanbulului, Ultimul protector al orașului
Gen: romantic, aventuri, fantasy
Sezoane: 1 (10 episoade a 45 de minute). Se anunță inclusiv sezonul 4, conform informațiilor neoficiale apărute pe internet.
Producție: O3 Turkey Medya și Netflix Studios.
Distribuția: Cagatay Ulusoy, Ayca Aysin Turan, Hazar Erguclu, Okan Yalabik, Mehmet Kurtulus, Saygin Soysal, Burcin Terzioglu.
Regia: Can Evrenol, Umut Aral și Gönenç Uyanık.
Scenariul: Jason George, Yasemin Yılmaz, Emre Özpirinçci, Kerim Ceylan, Atilla Ünsal, Aşkım Özbek.
Îl vezi pe: Netflix

Hakan (Çağatay Ulusoy) este un tânăr crescut în cartierul aglomerat unde se află și Marele Bazar al Istanbulului. Tatăl său ține o prăvălie, dar Hakan are visuri mai mari decât să-și câștige traiul în acest fel. Într-o zi o femeie, Suzan, apare la micul magazin cu de toate și întreabă de o anumită cămașă otomană pe care este dispusă să dea o sumă cu 7 zerouri. Hakan vrea să dea cămașa imediat, pentru că își poate vedea împlinite visele, dar taică-său spune că nu are așa ceva. Până să meargă Hakan să caute cămașa, pe care o văzuse în pivniță, vin niște mascați și o rănesc grav pe Suzan. În altercație și tatăl lui Hakan este împușcat, iar el mai trăiește doar cât să-i spună fiului său să fie dus la o anumită farmacie, deținută de Kemal și fiica lui, Zeynep (Hazar Erguclu, am văzut-o în rolul Eylul din serialul Yaman). Acolo bătrânul mai are timp să-i spună lui Hakan că el doar l-a crescut și că destinul lui este unul măreț, de acum încolo.

Kemal și Zeynep îi detaliază toată povestea lui Hakan, că el este ultimul Protector, că au existat de-a lungul vremii mai mulți Protectori care aveau misiunea să apere Istanbulul de niște Nemuritori, care erau în slujba răului și că ei doi, farmacistul și fiica sa, sunt Loiali, adică unii care au jurat credință Protectorului și au drept unică datorie să-l apere pe acesta. Cămașa pe care o căuta Suzan Baktayar (rol jucat de Defne Kayalar, pe care am văzut-o și în serialul Yaman, în rolul Sedef) este magică și îl face pe Protector invincibil în fața morții. Hakan nu prea crede această poveste, dar la insistențele lui Zeynep și Kemal îmbracă acea cămașă plină de însemne magice brodate, care devine invizibilă pe el. Zeynep îl împușcă drept în frunte, dar glonțul ricoșează. Drept urmare, Hakan crede tot ceea ce i s-a spus, deși în continuare este greu de convins să-și schimbe drumul de viață.

El se duce la una dintre cele mai importante fundații ale orașului, Fundația Cavidan, condusă de un anume Faysal Erdem (rol jucat de Okan Yalabik - l-am mai văzut în rolurile marelui vizir Ibrahim Pargalezul din Suleyman Magnificul, și Charles Hamilton din Patria mea ești tu) ca să capete o slujbă, dar asistenta lui Faysal, Leyla, consideră că nu este potrivit pentru jobul de bodyguard în fundație și îl respinge. Faysal află și o obligă pe Leyla să-l caute pe Hakan care între timp s-a răzgândit. Se pare că Faysal știe mai multe despre Hakan și îl vrea în preajma lui. Până la urmă Hakan acceptă postul și se achită foarte bine de misiunea sa chiar din prima seară unde își face datoria la un eveniment.

În scurt timp Hakan află de la Kemal și Zeynep că Nemuritorul care a mai rămas, și pe care ei nu l-au văzut și nu-l cunosc, poate fi ucis, cum au fost și ceilalți 6 înaintea lui, cu un anumit pumnal magic care acum se află la un muzeu. Mai există un inel cu o piatră verde care strălucește doar când se află în preajma unui nemuritor. Protectorul ar trebui să aibă toate cele 3 obiecte magice, cămașa, inelul și pumnalul ca să-și împlinească misiunea. După mai multe peripeții, Hakan intră în posesia inelului, deși piatra îi lipsește (este la gâtul lui Leyla, într-un pandantiv dăruit de Faysal, dar Hakan nu-și dă seama de acest lucru decât spre sfârșitul sezonului 1), iar pumnalul este furat din muzeu cu ajutorul altor Loiali care apar în scenă.

Pe parcurs, Hakan și Leyla se implică într-o relație sentimentală care îl determină pe Hakan să greșească. El crede că personajul Mazhar Dragusha (jucat de Mehmet Kurtuluş, pe care l-am mai văzut în rolul Derviș Pașa din serialul sultana Kosem), șeful securității din fundație, este Nemuritorul pe care îl caută, și, într-o împrejurare delicată, din instinct de apărare, îl omoară pe Mazhar, dându-și seama că era un om obișnuit. După această întâmplare, Hakan o vede pe Leyla aproape de Faysal și observă că piatra de la pandantivul ei lucește verzui fosforescent. Astfel, înțelege că Faysal este Nemuritorul căutat.

Spre sfârșitul sezonului 1, Hakan, care încă nu era convins că menirea sa este să apere orașul de Nemuritori, pierde și pumnalul și cămașa, pe care, din iubire pentru Leyla, care ulterior moare, i le predă lui Faysal. Acesta l-a deposedat de artefactele magice pentru că are nevoie de sângele lui de Protector, cu care se spune că pot învia nemuritorii uciși de pumnal, iar el ar vrea s-o învieze pe soția lui, Ruya. Într-un final de sezon apoteotic, Zeynep și Hakan încearcă să-l omoare pe Faysal într-o criptă secretă din Hagia Sofia, unde se află sicriele Ruyiei și ale celorlalți 6 Nemuritori. Pe jos nu se află doar sângele Protectorului, ci și cel al Nemuritorului Faysal Erdem. Zeynep pune pe gura cadavrului Leylei sângele lui Faysal, însă picăturile care sunt pe jos se deplasează singure în toate direcțiile... Ruya înviază, odată cu ceilalți 6 Nemuritori, Leyla revine și ea la viață. Ce se va întâmpla de acum încolo, urmează să vedem în sezonul 2.

Părerile unor useri:

Am văzut acest serial în două zile. Este foarte interesant, parțial datorită scenariului său care are loc în Istanbul și a culturii turce. Îmi amintește puțin de jocul video Assasin's Creed. Personajele sunt foarte atrăgătoare și carismatice. Un serial care are potențial, sper că va continua în această direcție. Aștept un posibil sezon 2, cu mai multe flashback-uri pe origini. În orice caz, aștept cu nerăbdare o continuare ... Nu ezita să-l urmărești, îți recomand!

Un serial turcesc în colaborare cu Netflix care are meritul de a inova și de a se concentra asupra fantasticului. Este destul de bun. Păcat, totuși, că este prea adolescentin și că nu are ritm împletit cu unele pasaje mai romantice. Partea istorică și contemporană a Istanbulului este uimitoare, dar nu este suficient.

Istanbul, Hakan, o coloană sonoră incredibilă și un personaj foarte carismatic. Omul sărac care suferă în trecut împreună cu tatăl său adoptiv, apoi nașterea eroului din Istanbul! Acest nou serial este o bijuterie frumos realizată, unde intrați cu ușurință în lumea străzii și în viața de zi cu zi a acestui oraș mai mare decât Belgia în sine. Trebuie spus că muzica nu este lăsată la o parte și este orchestrată inteligent pentru a crea momente frumoase. Istanbul, ce oraș! Planurile orașului sunt absolut uluitoare. În plus, alegerea actorilor este inteligentă și bine studiată pentru a ne convinge că acest serial este pur și simplu o capodoperă. Mulțumesc Netflix! Ca de obicei suntem rar dezamăgiți!

Părerea mea - un serial bun, peste medie, care merită scorul de aproximativ 8 din 10 de pe IMDB. O distribuție foarte bună și o acțiune amestecată: orientală, cu tușe puternice de Occident (vezi întâlnirile erotice la foarte scurt timp după ce Hakan și Leyla s-au cunoscut, sau Zeynep, care deși are o relație intimă cu profesorul Akin, nu-și dorește măritișul), cu iz de povești arabe (artefactele magice par desprinse din 1001 de nopți), de acțiune a la Dan Brown, cu căutări care implică opere de artă și arhitectură și detalii istorice, cu timide reverențe pentru creștinism (cripta din Hagia Sofia unde se află Ruya și cei 6 Nemuritori e mascată de o anticameră cu artefacte creștin-bizantine), per total un melanj asiatico-european care dă bine la public și care place. În distribuție văd un Okan Yalabik care mă uimește din nou, fiind un actor cu nemăsurate posibilități, și un Cagatay Ulusoy maturizat inclusiv profesional, într-un rol mult mai bun și mai complex decât cel al bogătașului Emir Sarrafoglu din serialul Feriha, pe care la început nu l-am recunoscut, atât de matur mi s-a părut.

Ca și alți fani ai genului, aștept sezonul doi cu nerăbdare.

Distribuția, foto

Protectorul Istanbulului, sezonul 1, rezumat

Protectorul Istanbulului, sezonul 1, rezumat


sursa foto: capturi de ecran de pe fandom.com, allocine.fr


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












10 comentarii:

  1. Pare un serial sunt interesant! O sa il caut si eu pe Netflix. Multumesc pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt înnebunita dupa seriale turcești. Imi.place actorul principal. L.am adorat de cand l.am văzut în Feriha.

    RăspundețiȘtergere
  3. Serialele turcesti sunt pline de suspans, dar si de culoare, mie imi place sa ma uit doar pentru a mai vedea tinute noi, coafuri deosebite si bijuterii minunate.

    RăspundețiȘtergere
  4. netflix? ce tare! nu stiam ca fac si seriale turcesti! nu m-am uitat la ele pana acum, dar imi place tusa de elemente arabe, m-a fascinat intotdeauna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi dacă au succes oriunde sunt difuzate, mnah! se adapteaza si ei....

      Ștergere
  5. Chiar nu am vazut niciodata un serial turcesc, dar asta pare chiar interesant. O sa il caut si eu, m-ai facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca daca as incepe sa ma uit la el sigur m-ar prinde. Am inceput si eu sa ma uit la seriale pe Netflix doar ca nu m-am orientat pana acum spre cele turcesti

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea am vazut seriale turcesti, dar cu acesta parca mi-ai starnit bine curiozitatea. L-am trecut pe lista mea pe Netflix. Pare interesant. 😍 Mersi pentru recomandare .

    RăspundețiȘtergere
  8. si ceva informatii din sezonul 3 nu primim si noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia am vazut sezonul doi, acum 2 luni. Dar caut informatii, caut si scriu :)

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.