duminică, 16 iunie 2019

Paradontoza, prevenire si tratament

Paradontoza, prevenire si tratament

Paradontoza este o infecție care dăunează țesutului moale și osului care susține dintele. Fără tratament, osul alveolar din jurul dinților se pierde încet și progresiv. Principalul factor care contribuie la această boală a dinților este placa dentară, care în timp se mineralizează și formează tartrul. Pe măsură ce sistemul imunitar reacționează și se eliberează toxinele, apare inflamația.

Paradontoza netratată va duce, în cele din urmă, la pierderea dinților, dar acest inconvenient nu este singurul cu care paradontoza vine la pachet, deoarece ea poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme de sănătate. Majoritatea cazurilor de paradontoză pot fi prevenite printr-o igienă dentară corectă, dar chiar și așa, uneori această boală se poate instala, pentru că există mai mulți factori care o ajută să se dezvolte, precum fumatul.

Tratamentul acestei afecțiuni are drept scop principal curățarea plăcii bacteriene din jurul dinților și prevenirea distrugerii ulterioare a oaselor și țesuturilor. Periajul regulat cu o perie moale și o pastă de dinți fluorurată poate ajuta la prevenirea bolii gingiilor.

Îngrijirea dentară adecvată presupune perierea dinților cel puțin de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi. Dacă există suficient spațiu între dinți, este recomandată o perie interdentară. Anual se face o curățire profesională a dinților și un detartraj la un cabinet stomatologic specializat, iar dacă se impune, detartrajul se poate face chiar de două ori pe an, la recomandarea medicului dentist.

Spre deosebire de anii trecuți, când tratamentul paradontozei era costisitor și se rezuma la niște injecții făcute la un anumit interval de timp, în prezent sunt disponibile în cabinetele stomatologice numeroase tratamente care încep cu clătirea antimicrobiană a gurii, cu ape de gură care conțin clorhexidină. Tratamentele pentru o parodontoză evoluată includ geluri și microsfere antibiotice, enzime suprimante, antibiotice orale. Dacă boala este avansată se recurge la metode chirurgicale pentru a elimina tartrul din profunzimea gingiei, se aplică proceduri de regenerare a țesutului osos sau a gingiilor, ori se tratează boala prin metode foarte moderne, cu ajutorul laserului. Tratamentul cu laser se efectuează și la Excedent, un cabinet stomatologic București care dispune de dotări foarte moderne pentru o serie largă de afecțiuni stomatologice.

Profesionistul dentar poate sugera chiar o grefă de țesut moale. Aceasta implică preluarea țesutului din altă parte a gurii sau utilizarea materialului sintetic pentru a acoperi rădăcinile dentare expuse.

Succesul tratamentului paradontozei depinde de cât de avansată este boala, de cât de bine pacientul aderă la un program bun de igienă orală și dacă este dispus să renunțe la fumat în cazul în care este fumător.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












14 comentarii:

  1. Cred ca cu un tratament adecvat si bineinteles cu cateva mici sacrificii ( laarea tigarilor) orice problema poate fi rezolavata. Eu am oroare de dentist, dar de cate ori este nevoie merg fara nici o retinere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca dentistul e singurul medic de care chiar mi-e frica! Dar în cazul parodontozei, sincer, sper sa nu am probleme grave pe viitor, dat fiind faptul ca deja am ceva sângerări gingivale

    RăspundețiȘtergere
  3. Din câte văd, în ziua de azi, oamenii au grijă de păr, de ten, se îmbracă frumos, se parfumează, dar de dinți nu se îngrijesc cu atâta ardoare. Uneori nici genetica nu ajută, alteori este vorba despre o igienă necorespunzătoare sau poate pur și simplu de neglijență.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ca mai primim și sfaturi despre cum sa avem grija de sănătatea noastră. Este într adevăr o problema din ce în ce mai frecventa. Și eu m am confruntat cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Igiena dentara cat mai corecta ne ajuta sa evitam sa avem probleme cu dantura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Copila cu zambete9 iulie 2019 la 15:25

    Igiena dentara și vizitele periodice la stomatolog sunt obligatorii pentru o dantura frumoasa și sănătoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sper sa nu ma confrunt cu problema asta niciodata! Bine de stiut!

    RăspundețiȘtergere
  8. Din cate am inteles, pasta de dinti Parodontax ar da rezultate bune in lupta cu parodontoza! Chiar informativ articolul tau

    RăspundețiȘtergere
  9. Igiena dentara trebuie luata foarte in serios!

    RăspundețiȘtergere
  10. Avem nevoie ca oamenii să fie cât mai informați pe acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca este un subiect care merita discutat cat mai mult pentru ca deseori gasesc aceasta problema la pacientii mei .

    RăspundețiȘtergere
  12. Din pacate, igiena dentara inca e precara la noi si tocmai de aceea si sunt aceste probleme. Bine ar fi daca am preveni in loc sa tratam.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ar fi mult mai indicat sa prevenim paradontoxa decat sa o tratam. Totusi, e bine ca in ziua de astazi exista tratamente eficiente pentru a nu suferi prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. In ultimul timp tot citesc de aceasta problema si, sincera sa fiu, imi este tare teama de aceasta problema

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.