joi, 11 iulie 2019

Dolores Claiborne de Stephen King. Recenzie



Dolores Claiborne de Stephen King. RecenzieTitlu - Dolores Claiborne
Titlul original - Dolores Claiborne
Autor - Stephen King
Traducerea - Carmen Toader
Editura - NEMIRA
Colecția - suspans
Preţ - 20 lei, 240 pagini
Anul apariţiei - 2009
ISBN - 973-8073-54-5
Gen - horror, suspans
Comercializată pe Libris


Dolores Claiborne este una dintre cele mai bune cărți de suspans pe care am citit-o și aici aș vrea să adaug că mi se pare greșită încadrarea ei ca roman horror. Nu am văzut nimic horror în carte, dimpotrivă. În schimb suspansul desăvârșit creat de King este asemeni suspansului cinematografic creat de marele regizor Alfred Hitchcock în filmele sale unice.

Dolores Claiborne este o femeie trecută bine de prima tinerețe care poartă după ea misterul unei crime din trecut. Ea este de zeci de ani menajera unei bătrâne foarte bogate și foarte severe, dar bătrâna moare în condiții suspecte, Dolores fiind surprinsă de către poștaș alături de Vera Donovan, moartă, cu un vătrai pe care-l ține deasupra capului, ca și cum tocmai ar fi lovit-o. Trecutul se deschide din nou asupra lui Dolores, ca un hău care se pregătește s-o înghită. Poliția o consideră vinovată datorită mărturiei poștașului și datorită suspiciunii că, în tinerețe, și-ar fi ucis soțul. Detectivul care anchetează cazul știe despre moartea lui Joe St George și este convins că Dolores e autoarea ambelor crime.

Cartea este scrisă la persoana întâi, așa că știm ceea ce s-a petrecut în viața lui Dolores pentru că ea, căutată de fiică-sa după moartea Verei și după ce acuzația de crimă împânzește ziarele de scandal, îi povestește acesteia, treptat, cele întâmplate în trecut. Ea spune povestea din tinerețe cu Joe și angajarea ei la incredibil de dificila Vera Donovan. S-a obișnuit cu pretențiile bogătașei, a muncit din greu și a pus aproape orice ban deoparte pentru educația fetei ei. A suferit pentru o vreme din cauza abuzurilor repetate ale bețivului său soț, dar în cele din urmă totul a încetat odată cu moartea acestuia într-o noapte neagră, pe o eclipsă de lună, la scurt timp după ce ea descoperă că Joe îi furase banii, cu complicitatea oficiantului bancar, ca să aibă ce bea.

Confesiunea are rol dublu: o ajută pe Dolores să scape de povara secretului din trecut și restabilește relația de mult ruptă cu fata ei, care la un moment dat a ales să creadă gura lumii, în loc să-și susțină mama, abuzată de soțul alcoolic.

Într-adevăr, moartea lui Joe nu este întâmplătoare. Confesiunea lui Dolores continuă, și fiica ei, într-un moment de sinceritate, îi dezvăluie că taică-său o abuza sexual. Dolores este criminala, dar nu direct, și dacă Joe nu s-ar fi dus în grădină în noaptea fatidică, groapa săpată și pregătită pentru el nu i-ar mai fi devenit mormânt. Dar acum? Vera Donovan, femeia care devenise singura prietenă a lui Dolores, a murit de mâna ei sau nu? Știa Dolores că Vera îi lăsase averea? De ce nu a părăsit-o pe Vera mai devreme, de ce ar fi omorât-o după atâta timp petrecut alături de ea? Romanul vă va da în final răspunsul la întrebările pe care vi le stârnește lectura alertă și plăcută a acestei cărți.

Stephen King a creionat o femeie puternică, însingurată, care a trebuit să se descurce fără niciun alt ajutor în viață. E poate unul dintre personajele feminine remarcabile ale literaturii contemporane și, citind cartea, nu se poate să nu o îndrăgești pentru istețimea și curajul ei.
Dolores Claiborne este un roman care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui cititor pasionat de mistere, crime, psihologie și suspans.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin












10 comentarii:

  1. Este o carte absolut superba, merita sa o cititi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, cred ca Dolores clairbone este cartea care mi-a plăcut cel mai puțin de la Stephen King....

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut o perioada in care citeam cartile sale, dar majoritatea se gasesc destul de greu si la preturi foarte mari. Dolores este in top 3, dar preferata mea ramane Misery. Personal, cartile sale mi se par destul de lungite, mai ales "monstrii" sai de peste 500 pagini. In ultima vreme am preferat sa vad filmele bazate pe cartile sale, deoarece esenta este aceeasi. Inchisoarea ingerilor si culoarul mortii sunt absolut geniale. Pentru ele as citi si cartile, insa nu se mai gasesc pe piata.

    RăspundețiȘtergere
  4. De Stephen King nu am citit inca nimic, dar urmeaza, timp sa am pentru toate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit nimic de Stephen King, dar există un început pentru toate.
    O voi reține ca titlu de citit pe viitor, mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a mai recomandat cineva cartea asta si vreau neaparat sa o citesc. Imi plac cartile de genul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac cartile ce au un subiect misterios si cred ca aceasta chiar mi-ar fi pe plac.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi doresc sa reusesc sa il descopar si eu pe dl. Stephen King. Pare o carte pe cinste! 😘

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie sa recunosc ca m-ai facut tare curioasa cu aceasta carte!

    RăspundețiȘtergere
  10. Iubesc acest autor si ma bucur ca am descoperit aceasta carte prin intermediul tau pentru ca pare superba

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.