vineri, 2 august 2019

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn

Așa precum v-am mai spus în vreo două rânduri (de exemplu când am lipit tapet peste tapet), în vara asta m-am apucat de renovări majore în casă. În primul rând am dorit să schimb mobilierul vechi, deodată cu mine, ori poate chiar mai demult, dar pentru asta a trebuit să recondiționez și să redecorez camerele.

Parchetul nostru este din stejar, parchet de tip vechi, pe care nu l-aș înlocui cu cel modern pentru nimic în lume. Eu nu prea sunt cu bio, eco și altele de acest gen, însă de data asta, cred că lemnul masiv al parchetului din alte vremuri nu se compară cu nimic din ceea ce se găsește azi pe piață. Nu mă refer la bambus sau alte tipuri de parchet din lemn natur dar foarte scumpe. Mă refer la acel parchet pe care multă lume îl preferă, din cauză că este ușor de întreținut, dar care - părerea mea - conține substanțe chimice și aditivi în care nu mi-aș dori să locuiesc.

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn
prima fază - rașchetarea grosieră (perna e acolo pentru că trebuie să stau în genunchi ...)

Așa că trebuia să rașchetez și să lăcuiesc un parchet care n-a mai avut parte de acest tratament de peste 35 de ani. Bineînțeles că inițial voiam să apelez la un specialist, dar când am văzut prețurile (pornesc de la 45 de lei mp) și când am auzit că un meșter cere 40 de milioane vechi pe 3 camere, pentru că susține și că parchetul e vechi (corect! este parchetul pe care l-am avut acasă la mine, înainte să ne demoleze Ceaușescu, are exact 55 de ani, la fel ca mine!) și trebuie scos și bătut din nou, am zis că pentru o muncă de una-două săptămâni, nu merită să dau o sută de lei pe metrul pătrat, sau poate chiar mai mult, manoperă. Eu nu câștig banii ăștia într-o lună, așa că nu am acceptat specialiștii și m-am încumetat să rașchetez singură în toate camerele.

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn
în fiecare pauză de răcire a mașinii de rașchetat, mătur rumegușul rezultat

Unii mi-au spus că acea mașină mare de rașchetat este scumpă și ei trebuie să-și scoată investiția și nu găsesc mai mult de câțiva clienți pe an. Corect, dar dacă prețurile lor ar fi rezonabile, clienți ar găsi mult mai mulți. Când am început să spun la serviciu că-mi rașchetez singură, am găsit încă 5 persoane care au făcut sau vor să facă același lucru, din cauza prețurilor ridicate menținute de meșteri.

Așadar mai întâi m-am hotărât asupra unei mașini de rașchetat cu bandă. Nu știu dacă am făcut alegerea cea mai bună, eu așa am gândit. Am luat-o de pe emag, se numește Procraft, este nemțească și m-a costat 250 de lei fără transport. Am luat și câteva seturi de benzi de șmirghel de granulație 40, 80 și 120. În total am dat cca 500 de lei. Apoi am luat lac eco, pe bază de apă fabricat de Kober (de la Dedeman), 3 bidoane a câte 135 lei fiecare și mi-am cumpărat și un trafalet din mohair (18-19 lei) ca să lăcuiesc. Deci în total mai puțin de 1000 de lei am dat pe materiale.

Acum, ce am învățat din experiența Do It Youself cu parchetul meu.

1. Mașinuța de rașchetat cumpărată este bună, dar trebuie oprită la fiecare 10 minute, cu 10 minute pauză. Asta nu scrie pe emag și dacă știam că atât de des trebuie oprită, îmi luam altceva.

   

mașina Procraft și un set de benzi de șmirghel de 80

2. Parchetul fiind vechi este și foarte uscat, de aceea merge greu rașchetatul, eu reușesc să curăț cca 3 metri pătrați pe zi, lucrând în special diminețile până la ora 14.00, uneori și seara de la 18.00 la 20.00.

3. Ca să mai înmoi lemnul, șterg cu mopul umed în fiecare dimineață zona pe care urmează s-o rașchetez în acea zi, apoi aștept să se zvânte cam un sfert de oră și mă apuc de lucru. Știu aceasta de când eram copil și parchetarul venit la noi acasă dădea pe parchet mai întâi cum un amestec cremos de apă și săpun de casă. Pe atunci se rașcheta manual, cu rindeaua, dar eu nu m-am încumetat să bag săpun, că nu cred că ar mai fi mers mașina de rașchetat electrică, însă umezirea lemnului a fost un lucru foarte bun care m-a ajutat să pot să îndepărtez stratul vechi de palux mult mai ușor. La prima cameră rașchetată, se vede că am mai multe zone unde mi-a fost foarte greu să îndepărtez stratul de la suprafață, pentru că nu dădusem cu apă acolo. Nu mi-a plăcut rezultatul final, ar fi trebuit să insist, dar la acea cameră nu prea am avut încotro - eram presată de timp să termin treaba pentru că plecam în concediu.

4. Chituirea nu am făcut-o amestecând rumegușul foarte fin rezultat cu lac. Am ales o altă metodă: la fiecare pauză de răcire a mașinii, măturam praful de lemn și îl direcționam între lamelele mai distanțate și în zonele cu spații evidente. În acest fel rumegușul intra între lamele și la rosturi, iar când am venit cu primul strat de lac, s-a format chitul singur.

5. În prima cameră rașchetată am dat 5 mâini de lac, în straturi foarte subțiri. Rezultatul final nu mi-a plăcut, parcă am dat cu nisip, nu cu lac. Nu știu care ar fi motivul pentru care lacul nu s-a uniformizat, dar drept este că nu am lăcuit într-o singură direcție. Din câte am văzut pe youtube, ultimul strat de lac se dă doar în maxim două direcții opuse, niciodată perpendiculare. Adică de sus în jos și de jos în sus, ca să zic așa. Iar stratul de lac trebuie să fie grosuț, trafaletul doar să întindă lacul, fără să-l presăm de parchet.

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn
Așa arată prima cameră rașchetată. E un model de așa nu :)  trebuia să insist, sau să mai trec odată cu rașcheta peste tot, ca să nu fie zone greșit răzuite.

Deși ecolacul cumpărat de mine este lucios - așa scrie pe cutie - mie mi-a ieșit în a doua cameră un parchet cu aspect satinat. Acuma sincer, îmi place foarte mult așa, cu irizațiile acelea fine, de parcă ar avea pulbere de diamante pe el :)

6. Ecolacul pe bază de apă totuși miroase. Merge vorba că acest lac nu miroase. Da, nu miroase la fel de puternic precum vechiul palux, dar tot miroase a substanță chimică, însă este suportabil și nu se răspândește în restul casei dacă ții ușa închisă o zi, două, până se usucă lacul de tot.

DIY - raschetat si lacuit parchet din lemn
La a doua cameră lucrată, parchetul a fost mai bun, eu am aplicat ceea ce am învățat anterior și deja se vede diferența

Acum, mai am o piatră de încercare, sufrageria, care este ca suprafață cât celelalte două camere la un loc. Având în vedere că la a doua cameră mi-a ieșit parchetul cu mult mai bine decât la prima, sper să aplic cele învățate și să obțin un rezultat măcar la fel de bun și de data asta. Am nevoie de mult spor!

UPDATE 7 august: primul mare avantaj al acestui ecolac este că mobila readusă în cameră nu zgârie parchetul! Mie mi se pare foarte important acest aspect. Acum să vedem cât durează culoarea frumoasă, deschisă a lemnului și cât rezistă lacul.

Voi ați rașchetat și lăcuit parchetul vostru? V-ați încumeta la așa ceva? Greu nu este, dar consumă ceva timp....
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin
25 de comentarii:

 1. Acum 3 ani, când ne-am mutat, exact aceeași problema am avut-o și noi. Costa cam 2mii de lei sa rașcheteze cineva 3 camere. Momentan nu ne-am încumetat nici sa facem noi, nici sa chemam. Dar sa vedem pe viitor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deci de mai multă vreme prețurile sunt mari... credeam că doar acum, dar văd că, probabil, meșterii nu vor să aibă bătaie de cap, că multă lume renunță și preferă să cumpere parchet laminat... care se montează foarte ușor.

   Ștergere
 2. Nu stiam ca se poate face o astfel de procedura, dar imi place cum arata parchetul renovat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, parchetul clasic se rascheteaza si se lacuieste la fiecare 5-10 ani, pentru ca lacul acela se duce si lemnul se inchide la culoare. Dar poate lacurile de astazi sa fie mult mai rezistente si sa se pastreze intacte mai multi ani.

   Ștergere
 3. Momentan nu avem nevoie ca abia ne-am mutat la casa noastra si totul e nou. Dar tin minte cand parintii mei au facut acest proces, e o munca destul de grea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Era munca grea in trecut pt ca rashetarea se facea manual, cu o rindea. Acum exista masini de slefuit cu disc abraziv diamantat cu care raschetezi o camera in 2-3 ore. Insa o astfel de masina costa minim 50 de milioane vechi. Eu mi-am permis doar o masinuta de slefuit mica, si de aceea dureaza saptamani intregi pana termin o camera.

   Ștergere
 4. Parchet din acesta din lemn masiv am avut la ultima locuinta pe care am inchiriat-o si arata tare bine, se vedea ca e proaspat reconditionat. Insa nu am stiut pana acum cata munca si cata cheltuiala se ascunde in spatele acestei proceduri...

  RăspundețiȘtergere
 5. Felicitari pentru toata munca. Din pozele tale imi place tare mult cum ti-a iesit. Eu nu pot rascheta o suprafata asa de mare din cauza prafului,am astm. Spor la munca mai departe si tare as vrea sa vad cum ti-ai decorat casa mai departe. Ai reconditionat si o parte din mobila?

  RăspundețiȘtergere
 6. Noi urmează să ne mutam iar sotul meu a hotărât să pună el parchetul. Avem nevoie si noi de cateva ,,unelte” specifice asa ca voi tine cont de sfaturile tale.
  Ai facut o treaba buna cu acel parchet!

  RăspundețiȘtergere
 7. Acelasi tip de parchet se afla si la scoala mea. Ce-i drept ar trebui si el raschetat si lacuit. Chiar daca ese greu si costisitor, rezultatul este minunat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. SIn experienta stiu ca la scoala intr-un an se afce praf lacul. Ar trebui lac de trafic intens...

   Ștergere
 8. Daca am avea un astfel de parchet, vorba ta, nu l-as schimba pt. nimic in lume, iar cum sotul se pricepe la chestii de genul, l-am reconditiona cu siguranta.

  RăspundețiȘtergere
 9. Rezultatul final e chiar fain! Dar mi se pare tare mult de munca.

  RăspundețiȘtergere
 10. Am avut pe cineva care ne-a rașchetat parchetul și a fost tare scump, norocul nostru că domnul respectiv era prietenul prietenului...Este muncă multă, după ce făceau o rașchetare grosieră cu o mașinărie luau și la șmingher sau ceva de genul.
  Acum, la casă, deși l-am întreținut foarte bine, am un dormitor care ar cere rașchetat. Vom vedea ce vom face, probabil îți vom urma exemplul.
  Mulțumesc pentru detalii!
  Felicitări și succes!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A incercat sa mai lustruiasca manual cu foaia de glaspapir?? Eu nu am reusit, tot cu masinuta mea. oricum, nu cred ca a stat 7 zile de lucru la o camera de cca 10-11 metri patrati.

   Ștergere
 11. Si noi cautasem pe cineva sa ne reconditioneze parchetul, dar ne-a cerut o multime de bani si am mai amanat. Nu ne-am gandit ca am reusi si singuri, dar vazand la tine, cred ca as incerca.

  RăspundețiȘtergere
 12. Foarte fain rezultatul final!! Ma bucur ca v-a iesit treaba si ca ati ales sa reconditionati. 😘😘

  RăspundețiȘtergere
 13. Arata tare bine rezultatul final! Felicitari! Si eu ar trebui sa reconditionez parchetul dar tocnai din cauza costurilor tot aman

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Daca te incumeti sa faci singura, nu te costa prea mult!

   Ștergere
 14. Pfuai..nu ma-s fi incumetat sincera sa fiu! Probabil chemam pe cineva care cu asta se ocupa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu as fi chemat daca pretul final n-ar fi sarit de o suta de lei metrul patrat....!

   Ștergere
 15. Am auzit ca parchetul vechi poate readus la viața foarte ușor. Eu ma gândeam sa pub peste el niște parchet laminat, dar m-am răzgândit

  RăspundețiȘtergere
 16. Sincer, nu știu dacă m-aș încumeta să cac o astfel.de treabă:))

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.