marți, 22 octombrie 2019

Pregateste-ti masina pentru iarna in noua pasi

Pregateste-ti masina pentru iarna in noua pasi

Temperaturile scăzute și vremea rece se apropie, ceea ce înseamnă că numărul posibil de defecțiuni ale mașinii tale ar putea crește pe parcursul lunilor de iarnă. Așa că, înainte ca vremea să se înrăutățească, iată câteva sfaturi pertinente pentru întreținerea motorului, ca să fie totul în regulă până la primăvară.

1. Revizia tehnică periodică


Dacă mașina are nevoie de un service amănunțit, fă-o înainte de iarnă. Din fericire încă este destul de cald, așa că poți să-ți programezi o revizie tehnică la atelierul tău preferat. Până să dea zăpada, vei fi pregătit.

2. Verifică bateria


Asta ar trebui să fie prima prioritate, zic unii șoferi, dar chiar dacă la mine în listă este pe locul doi, e de bine. Bateria trebuie să fie în parametri, să nu o ai de mulți ani. Dacă mașina ta are probleme la pornire, verifică bateria pentru că probabil este pe drojdie. Dacă este așa, mai bine ia-ți una nouă ca să nu rămâi în drum când ți-e lumea mai dragă.

3. Adaugă antigel în lichidul de răcire


Lichidul de răcire a motorului trebuie să fie un amestec de apă și antigel 50/50. Ziua este încă foarte cald, dar noaptea e frig de-a binelea, și, în funcție de zona în care locuiești, temperaturile pot să scadă și sub zero. Dacă pui antigel din timp, nu vei avea probleme deloc cu lichidul de răcire.

Pregateste-ti masina pentru iarna in noua pasi

4. Verifică starea anvelopelor


Deoarece anvelopele unei mașini sunt esențiale atât pentru direcție, cât și pentru frânare, ele trebuie să fie în stare bună. Pregătește-te din timp și ia-ți cauciucurile de iarnă de pe acum. Când dă prima zăpadă, să fii gata să le schimbi. Unii mecanici auto recomandă o adâncime a modelului de pe cauciucuri de minimum 3 mm în timpul iernii, deoarece acest lucru oferă o mai bună aderență.

5. Curăță luminile de poziție


Verifică dacă toate luminile, indicatoarele și farurile, în special cele din spate, care se murdăresc mai ușor, sunt curate. Asigură-te că nu există sticlă crăpată sau becuri neconforme, și nu uita să verifici farurile cu fascicul complet, farurile de ceață și indicatoarele.

Pregateste-ti masina pentru iarna in noua pasi

6. Spală parbrizul și ștergătoarele


Parbrizul are adesea nevoie de o curățare minuțioasă în interior și în exterior și pentru serile care se anunță foarte reci, adăugă antigel în lichidul de spălare.

7. Pregătește-te pentru călătorii mai lungi


Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă (cine știe, poate vei petrece sărbătorile de iarnă într-o stațiune sau la rudele din alt oraș) vezi care este prognoza meteo și alege ruta cea mai sigură. Apoi, după ce ai pornit la drum, evită să te grăbești. Pune-ți în torpedou, dinainte, o racletă sau două, și asigură-te că ai destul antigel în mașină, pentru orice eventualitate.

8. Folosește un kit de iarnă


Ce înseamnă asta - înseamnă că ești pregătit pentru orice posibilitate de înrăutățire a vremii pe care nu ai anticipat-o. Un astfel de kit ar trebui să includă o lopată, o lanternă mare, o pătură, alimente și băuturi dacă pleci la drum lung, racletă. Și nu uita de telefonul mobil complet încărcat și niște numere de contact la care să poți apela în caz de urgență. Un viscol ivit pe neașteptate poate răsturna multe planuri de vacanță.

9. Ultimele verificări


Deși știu că ești atent la asta mereu, nu strică să te mai uiți odată la rezervorul de combustibil și verifică uleiul. Dacă ai niște cunoștințe despre motor, verifică plăcuțele de frână, discurile și lichidul de frână pentru a te asigura că frânele sunt receptive.
Acum, când totul este în regulă, poate veni și iarna, că nu te va găsi nepregătit.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet











8 comentarii:

  1. Pentru verificari mai complexe e bine sa ducem masina in service specializat. La unele masini nu se poate verifica nici macar uleiul, doar in service. Daca scade uleiul insa, apare in bord

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol tare util. Si noi facem verificarile la masina mereu inainte de schimbarea sezoanelor dar si pe cele obligatorii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt cateva chestii cam complexe pentru mine in lista ta, dar cu siguranta imi voi trece pe lista sa cumpar lichid de parbriz ptr iarna :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Super utile recomandarile! De luat minte <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar acum suntem in cautare de anvelope de iarna, nu uita de o revizie, antigel si lichid de parbriz pentru iarna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si noi suntem foarte atenti la aceste aspecte. Chiar acum suntem in cautarea unor anvelope de iarna si vrem sa le schimbam cat de repede.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iarna cred ca trebuie facute toate aceste investigatii si modificari pentru ca masina sa functioneze in parametri normali pentru a evita eventualele neplaceri

    RăspundețiȘtergere
  8. E bine sa ne pregatim masina din timp pentru ca nu se stie niciodata cum ne prinde vremea rea pe nepregatite. Mai bine sa avem o masina pregatita pentru orice situatie.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.