marți, 15 octombrie 2019

Sanatatea dentara a copilului tau

Sanatatea dentara a copilului tau

Dinții sănătoși sunt importanți pentru sănătatea copilului tău încă de când este foarte mic și abia i-au apărut dințișorii. O bună sănătate orală îți ajută copilul să mănânce și să vorbească. Îngrijirea orală corectă ajută la stabilirea obiceiurilor dentare bune pe măsură ce copilul tău crește. Îngrijirea orală precară poate duce la infecții, boli sau alte probleme dentare.

La copilul mic, de până la 2 ani, tu va trebui să-i cureți dinții imediat ce apare primul dinte. Pe măsură ce încep să apară mai mulți, folosește o periuță de dinți moale și apă. Nu folosi pasta de dinți încă. De la 2 la 7 ani poți începe să-i cumperi pastă de dinți cu fluor pentru copii, dar pune pe periuță doar o cantitate mică. Obișnuiește-l să se spele pe dinți dimineața și seara și alege o pastă cu un gust plăcut. Va fi mai ușor pentru el să vrea să-și facă singur toaleta orală și obiceiul se va instala mai rapid. De asemenea, poți să-l lași să aleagă propria periuță, cu ce model vrea el, doar să fie o una moale. Și, chiar dacă dentiția copilului tău pare în regulă, planifică din când în când o vizită la un cabinet stomatologie copii, iar după aceea organizează o activitate distractivă, mai ales dacă întâlnirea cu doctorul nu i-a plăcut.

Sanatatea dentara a copilului tau


Calea către o sănătate dentară optimă are mai mulți pași și anume:

Rolul fluorului


Fluorura din pasta de dinți este anume introdusă pentru că reduce cariile dentare și ajută la creșterea unor dinți puternici prin întărirea smalțului dinților. Este adevărat că în unele țări apa potabilă conține și fluor, dar nu știu dacă și la noi s-a implementat această măsură. În orice caz, fluorul ajută mult mai mult în copilărie decât la vârsta adultă, așa că o pastă de dinți fluorurată va fi un auxiliar de bază pentru dezvoltarea unei dentiții sănătoase. Nu încerca să suplimentezi fluorul din pastă, este de ajuns, pentru că altfel vor apărea pete inestetice pe dinți sau cine știe ce alte efecte secundare nedorite.

Periajul și ața dentară


Igiena dentară trebuie să înceapă devreme în viață, așa cum spuneam mai sus, mai întâi doar cu apă, cel puțin de două ori pe zi. Poți adăuga o mică cantitate de pastă de dinți care nu are fluor în ea, la început, pentru că e posibil ca un strop de pastă să fie înghițită. Dar odată ce copilul tău este suficient de mare pentru a se spăla singur și corect, alege o pastă cu fluor. Învață-ți copilul să introducă pasta cu ajutorul periuței printre dinți, pe gingii și pe limbă. La fiecare 3-6 luni periuțele de dinți trebuie schimbate. Apoi învață-ți copilul să folosească ața dentară cel puțin o dată pe zi.

Cariile


Sanatatea dentara a copilului tau


Cariile sunt găuri care se formează în smalțul dinților. Acestea pot apărea atunci când bacteriile se acumulează în gură, iar asta se întâmplă de regulă din cauza zahărului. Zahărul din alimente și băuturi se transformă în acid, care duce la formarea cariilor. Acestea apar mai frecvent la copii, deoarece dinții lor pot fi mai greu de periat, dar și pentru că cei mari le dau dulciuri destul de des. Nu sunt împotriva consumului de dulciuri, din câte știu, creierul (celula nervoasă) se hrănește cu glucide, deci copiii trebuie să aibă și dulciuri în dieta lor, dar este bine să fii atentă la periajul dentar mai ales după o masă care a avut și desert.

Copilul ar trebui dus la cabinetul stomatologic cât de devreme este posibil. Acest lucru oferă medicului o șansă să caute probleme de timpuriu și să le rezolve din start sau chiar să le evite pe acelea de mai târziu. Stomatologii pediatri sunt specializați în tratarea sănătății dentare a copiilor. Vizita la medicul stomatolog de la o vârstă fragedă îl va ajuta pe copil să evite disconfortul unor tratamente dureroase din viața de adult. De asemenea, stabilește bunul obicei al controalelor dentare periodice. Toată lumea ar trebui să meargă la un cabinet stomatologic de două ori pe an.





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin










7 comentarii:

  1. Când voi avea un copil, voi fi foarte atenta la igiena dentara si il voi invata sa se spele corect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost si noi la stomatolog de cateva ori la controale. Copilul meu e incantat si sunt bucuroasa ca am gasit un medic bun

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cate stiu in Romania nu este florurata apa potabila si consider ca-i o masura buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Igiena dentara este extrem de importanta, inca de la primul dintisor. Si eu sunt foarte atenta la aspectul asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-as dori eu ca Fetita mea sa se spele ceva mai des pe dinti. Deocamdata nici nu se pune problema de ata dentara pentru ca nu cred ca ar sta

    RăspundețiȘtergere
  6. Sanatatea dentara e foarte importanta si e bine sa ai grija de dinti de la o varsta frageda.

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine sa le oferim celor mici o educatie corecta cand vine vorba de spalatul pe dinti. Si sa le oferim si un exemplu in noi. 😘😘

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.