duminică, 14 iunie 2020

Radiologia dentară digitală - beneficii

Radiologia dentară digitală - beneficii

La fel ca multă lume care merge la dentist pentru o extracție de molar sau pentru scoaterea unui nerv, și eu am avut nevoie la un moment dat de o radiografie dentară. Mai demult cred că vă amintiți, unii stomatologi treceau la treabă și fără radiografie, pentru că doar în anumite centre era efectuată (în orașul meu într-o singură clinică, pe atunci) și trebuia să aștepți câteva zile până era gata filmul. Dar rădăcinile, în special ale măselelor, pot avea diverse forme, pot fi îmbinate ele între ele sau cu maxilarul, pot fi oblice în loc să fie drepte, iar radiografia este necesară pentru ca medicul stomatolog să efectueze procedura respectivă corect și fără riscuri pentru pacient.

De aceea, acum toate clinicile stomatologice efectuează aceste radiografii dentare și, ca să nu mai existe timpi de așteptare, există mult mai la îndemână radiografia digitală.

Care sunt avantajele unei radiografii dentare digitale?



  • o radiografie digitală dezvăluie dacă există infecții osoase, boală (parodontală) a gingiilor, abcese sau chisturi, anomalii de dezvoltare și tumori care nu pot fi detectate doar cu un examen vizual.
  • pot fi vizualizate instantaneu pe orice ecran de calculator, se pot face modificări de contrast și saturație foto fără pierderi de calitate. radiografia dentară digitală elimină prelucrarea chimică și prezența a foliei de plumb obligatorii la o radiografie clasică, prezentând o alternativă mai ecologică.
  • senzorii digitali și plăcile cu fosfor fotostimulabil sunt mai sensibile la radiațiile X, astfel că necesită radiații cu 50 până la 80% mai puțin decât filmul clasic.
  • o radiografie dentară digitală suportă diverse funcții precum modificarea de contrast, colorizarea, vizualizarea 3-D, modificarea de claritate, funcțiile flip și zoom, etc., ajutând la detectarea și interpretarea tuturor potențialelor zone cu probleme din gura pacientului.
  • femeile însărcinate sau care alăptează nu mai trebuie să evite astfel de proceduri, ci pot face până la patru astfel de radiografii per vizita la cabinetul stomatologic.


Mai mult, dacă este cazul, imaginile digitale pot fi stocate cu ușurință și pot fi trimise rapid, electronic, către companiile de asigurări, ceea ce adesea conduce la rambursări mai rapide ale asigurărilor medicale.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet








9 comentarii:

  1. Eu am pierdut 2 masele ...din cauza asta ....nu mi au făcut radiografie...și mi au spus că este afectată rădăcina ..
    Chiar foarte interesant ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articolul si util! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe facebook ai spus ca nu te intereseaza dentistul si ca nu ai fost niciodata la un stomatolog...! Ce ciudat! Eu merg de doua ori pe an la control, sa-mi curete tartrul, sa fac o curatare profesionala a dintilor, ca asa mi se pare de bun simt. Daca nu ai carii vizibile sau abcese nu inseamna ca totul este curat in gura ta!

      Ștergere
  3. Foarte interesant si util articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am un medic dentist super! Întotdeauna a știut ce să îmi recomande și mereu merge la sigur, apelând la astfel de servicii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cât de tare! Chiar nu știam că la radiografia digitală se pot vedea dacă există infecții osoase, abcese sau chisturi, etc. Ce e drept, eu până acum nu mi-am făcut intervenții stomatologice decât în orașul meu natal, care nu avea disponibil acest tip de radiografie, fiind foarte mic... Dar, sper ca aici în București - unde m-am mutat - să găsesc pe undeva. Chiar ar trebui să mai fac și eu câte o vizită medicului stomatolog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... se pot vedea foarte multe, spre deosebire de o radiografie normală. Am făcut așa ceva la sâni, o mamografie digitală, deși mi-a dat și filmul. Dar mărit pe ecran se vede perfect totul!

      Ștergere
  6. De curând am la dentist și am avut nevoie de o radiografie digitală, pentru că a apărut o mică complicație la o măsea. Am noroc că am parte de o dentistă cu multă experiență și am scăpat de problema supărătoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am facut si eu o radiologie dentara digitala si ma bucur ca a avansat atat de mult tehnologia !

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.