miercuri, 17 iunie 2020

Tratamentul parodontozei cu laser

Tratamentul parodontozei cu laser

Despre paradontoză am auzit cu toții, mie mi s-a și spus la un moment dat că aș avea așa ceva - și totuși nu mi-am pierdut dinții decât în mică măsură, datorită unor carii profunde, iar cei rămași nu se clatină, deși nu mai sunt nici la prima și nici la a doua tinerețe. Nu știu cât de avizată era acea părere și pe ce s-a bazat atunci, deși a fost emisă de un medic stomatolog. Însă oare știm exact ce este și ce presupune această boală a gingiilor?

Ce este paradontoza?


Cum am spus, paradontoza este o boală a gingiei din jurul dinților. Poate să pornească de la o banală gingivită netratată, sau prost tratată și ajunge să evolueze în paradontoză, ceea ce are drept efect o infecție generalizată a gingiei care afectează dinții în așa fel încât în timp relativ scurt, aceștia cad, pentru că gingiile nemaifiind ferme se desprind de pe dinți până când ei nu se mai țin în carnea moale și inflamată și cad cu ușurință. Și nu doar acest efect este singurul generat de parodontopatie, cum se numește boala mai științific, ci odată cu ea vine și o respirație neplăcută, masticație greoaie, dinți sensibili și dureroși, etc.

Tratamentul paradontozei


Faza I: faza etiologică
În cazul unui tratament paradontoză în această fază stomatologul se va concentra pe controlul infecției și refacerea microflorei sănătoase care trebuie să existe. Vi se va spune ce trebuie să faceți pentru îngrijirea atentă a dinților și a cavității bucale, vi se va cere să renunțați la fumat și să mențineți o igienă orală excelentă. În această etapă dentistul va curăța în profunzime dinții și va îndepărta placa bacteriană și tartrul. E posibil să fie prescrisă medicație.

Faza 2. Curățarea gingiilor în profunzime.
Acest lucru se face în mod tradițional prin chirurgie dentară, la 4-6 săptămâni de la prima fază. Necesită anestezie locală și constă în îndepărtarea chirurgicală a țesutului gingival afectat de infecție. Însă în prezent se poate efectua acest lucru prin procedee cu laser.

Tratamentul paradontozei cu laser este o procedură de conservare a țesuturilor, de regenerare și de construire a oaselor. În stomatologie se folosește un laserul pentru a accesa în profunzime gingia infectată și a elimina țesutul bolnav și bacteriile. Odată ce partea bolnavă este îndepărtată și rădăcina este vizibilă, se curăță tartrul cu ultrasunete.

Tratamentul paradontozei cu laser este cu mult mai precis decât cel clasic, chirurgical, și, în plus, stimulează celulele stem din țesuturi pentru a forma noi țesuturi conjunctive, os și colagen. Procesul de vindecare al organismului regenerează ligamentele și țesutul osos pierdut din jurul dintelui. Dacă se folosește terapia cu laser, vindecarea va fi mai rapidă.

Faza III: Faza de întreținere
Se concentrează în întregime pe prevenirea revenirii bolii parodontale. Fără o întreținere atentă, există riscul recidivei paradontozei.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet








6 comentarii:

  1. Oofff tare urata parodontoza, spun asta pentru ca ambii parinti au avut. Sper sa nu mostenesc asta de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate multă lume suferă de această problemă în România, asta este și din cauza că aici nu se acordă atenția necesară din timp. Unul din lucrurile importante: anual cel puțin un detartraj și se poate preveni cât de cât.

    RăspundețiȘtergere
  3. Incerc sa am grija cat de bine pot ca sa nu ajung la astfel de probleme.

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte important sa tratezi la timp orice afectiune. Din pacate multa lume evita stomatologul fie din frica, fie din cauza preturilor extrem de piperate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant modul acesta de a folosi iar laserul in chirurgie, face ca recuperarea sa fie mult mai usoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este o problema destul de intalnita si cred ca laserul in acest tratament este benefic.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.