vineri, 10 iulie 2020

La ce trebuie să fiți atenți când sunteți în Turcia

La ce trebuie să fiți atenți când sunteți în Turcia
Moscheea albastră - Istanbul (foto colecția personală)

Am mai fost odată în Turcia și am spus-o și atunci, nu-mi place, în general, caracterul oamenilor, în special al comercianților. Sunt de acord că practicanții de comerț nu sunt cei mai corecți oameni din lume - nu că e în regulă să fie așa, ci că mulți dintre ei sunt așa - dar în Turcia, cu precădere, comercianții te înșeală în felurite moduri posibile.

Dintre acestea, în excursia de vara trecută, am trăit și văzut următoarele, așadar atenție:

- când cumpărați bijuterii. Uneori ele sunt marcate, prețul este foarte umflat și chiar dacă negociați, tot veți fi păcăliți cu o anumită sumă, iar ceea ce cumpărați drept aur sau argint poate să fie tinichea marcată cine știe cum, clandestin. Mai sigure sunt magazinele de bijuterii, care au nevoie de licență specială pentru un astfel de comerț. Cu toate acestea, nici așa nu poți fi sigur că nu iei o tinichea alături de un preț pipărat și de un certificat de calitate. Ei știu foarte bine că odată ajuns în țara ta, degeaba afli că ai luat țeapă, cu certificatul de calitate cu tot, că nu ai cum să-ți mai recuperezi prejudiciul.

- când schimbați valută la hoteluri. Fiți foarte atenți la cursul valutar și la calculele făcute de hotelieri. Ei îți arată pe display-ul calculatorului suma finală, care de multe ori poate fi mai mică (sau mai mare) cu câțiva euro decât ceea ce aveți de schimbat. E de preferat să schimbați la case de schimb valutar, dar și acolo, atenție să vă numărați banii primiți în fața lor. O colegă de autocar a avut surpriza să vadă că pe bon era trecută o sumă și în mână a primit cu 20 de lire mai puțin (anul trecut 1 euro = cca 6,5 lire turcești). Cel mai bine este ca atunci când cumpărați ceva, să aveți lire sau să cumpărați cu cardul VISA sau MASTERCARD (în unele locuri nu se acceptă VISA). Dacă vă exprimați dorința să cumpărați în euro, prețul va fi ceva mai mare decât cel în lire turcești.

- atenție la cumpăratul de mici suveniruri. Am luat doi magneți la Hagia Sophia în Istanbul, un talisman și un pumnal în miniatură, pe multe produse nu erau lipite prețurile și m-am trezit că în pungă mai aveam încă 3 magneți cu detalii din mozaicul bisericii, care nu se vând pentru că sunt prost realizate, ca niște decupaje greșite de pe mozaicuri. Bineînțeles că mi-au fost introduse în preț, deci le-am plătit fără să știu, pentru că turcii au prostul obicei să nu afișeze prețurile pe produsele pe care le vând, mai ales la tarabele cu suveniruri. Deși de data asta nu era vorba de o tarabă ci de magazinul de suveniruri de la Hagia Sofia!

- când cumpărați o cafea turcească, nu vă lăsați tentați de posibilitățile de a alege cafea cu lapte sau fără. Alegeți întotdeauna fără. Cafeaua turcească veritabilă nu se face cu lapte, iar atunci când optați pentru varianta cu, vi se dă un fel de capuccino la pliculeț la preț de cafea turcească, adică undeva între 5 și 10 lire, după categoria locului unde o consumați.

Așadar atenție la negustorimea turcă. Sunt ași la păcălit clienții, părerea mea și nu numai a mea.
În rest, vacanță plăcută oriunde v-ați afla!




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet









6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Puteai sa nu comentezi nimic, daca tot ai citit doar titlul... asta nu este comentariu de lasat pe un blog, scuzele mele!

      Ștergere
  2. Foarte utile recomandarile! Ma gandeam adesea cand voi ajunge cu piticii mei la mare in Turcia sa iau si ceva bijurerii... ca tot sunt turcii atat de renumiti pentru aurul ieftin. Acum, dupa ce am citit materialul tau sunt mai rezervata. Poate ca ar trebui sa las asta in grija expertilor, si eu sa continui sa imi cumpar bijureriile din tara, doar ca sa fiu sigura. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti lua, din bazar sau de la magazinele specializate, doar ca mare atentie, sa aiba toate semnele, ștanțele, tot ce trebuie.

      Ștergere
  3. La aur imi sta si mie gandul atunci cand merg in Turcia asa ca informatiile tale sunt binevenite, mai ales ca odata cumparat nu mai ai pe cine sa reclami.

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa tinem cont pe viitor, imi doresc sa ajung in Turcia de mult timp

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.