sâmbătă, 18 iulie 2020

Viața cu aparat dentar

Viața cu aparat dentar

Menținerea unei igiene orale bune este unul dintre cele mai importante aspecte în determinarea prognosticului general al unui tratament ortodontic. Iar dacă porți un aparat dentar fix (există și aparate dentare mobile, care se pot scoate la nevoie), particulele alimentare prinse între dinți și sârmele unui aparat ortodontic cu brackeți permit acumularea plăcii bacteriene și accelerează atacul microorganismelor din gură asupra dinților, ducând la complicații dentare precum cariile sau chiar infecțiile.

O igienă orală adecvată include îndrumări dentare profesionale, utilizarea instrumentelor potrivite și motivația pacientului. Este de cea mai mare importanță să știi să ai grijă de dinți și de aparatul dentar în această perioadă din viața ta. Întreținerea este destul de ușoară, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri în timp ce urmezi acest tratament.

Periajul cu aparat dentar


Este important să vă spălați dinții bine după masă. De regulă, când vine vorba de periaj dentiștii mai recomandă utilizarea unei periuțe de dinți de dimensiuni mici pentru periajul după aplicarea aparatului dentar. O perie de dimensiuni mici poate ajunge cu ușurință în toate zonele, permițând o periere mai fină și mai minuțioasă. De obicei sunt preferate periile de nailon cu o suprafață de periere moale și plată

Nu uitați să folosiți o pastă de dinți cu fluor. Periajul dinților cu pasta de dinți cu fluor este vital, deoarece fluorul protejează dinții împotriva cariilor dentare. Menținerea unei igiene orale bune în condiții normale necesită periaj de două ori pe zi. Cu toate acestea, atunci când se folosesc brackeți, se recomandă de obicei ca periajul să fie efectuat de cel puțin cinci ori pe zi, și fiecare ședință de periere să dureze cel puțin cinci minute. Asigurați-vă că periați bine aparatul dentar ca și suprafața tuturor dinților. Veți ști că ați făcut o treabă bună atunci când părțile metalice arată strălucitoare și marginile suportului sunt clare. Dacă circumstanțele îngreunează acest lucru, măcar clătiți gura între timp.

Folosirea aței dentare


Nu uita să cureți spațiile dintre dinți cu ața dentară înainte de a te culca. Vă recomandăm să folosiți un fir subțire care să permită accesul la spațiul dintre sârmele aparatului dentar. Pentru a efectua în mod corespunzător curățarea spațiilor inter-dentare și a celor dintre dinți și brackeți, etapele de mai jos sunt importante:


  • - tăiați o bucată lungă de ață dentară, astfel încât să poată fi pliată cu ușurință în jurul degetelor arătătoare ale ambelor mâini.
  • - plasați o buclă de ață între sârma aparatului dentar și dinți.
  • - țineți capetele aței bine înfășurate în jurul degetelor. Acest lucru asigură o aderență adecvată și permite efectuarea mișcărilor dorite fără a dăuna gingiilor și brakeților.
  • - îndepărtați ușor resturile alimentare prinse între dinți și aparat. Pentru a asigura o curățare blândă, este recomandabil să țineți ața în formă de „C” în jurul dinților, în loc să o mențineți în poziție dreaptă. Această mișcare verticală asigură o deteriorare minimă și o curățare corespunzătoare.


Mâncarea cu aparatul dentar


Când porți un aparat dentar trebuie să știi că nu-ți poți permite să mănânci mai multe lucruri, pentru că există mai multe tipuri de alimente care ar putea să-l deterioreze.

Alimentele de evitat sunt:

  • - alimentele mestecabile sau lipicioase (gumă, covrigi, caramele)
  • - mâncarea crocantă (chipsuri, floricele)
  • - fructele și legumele crude, tari, gen mere, morcovi, etc.
  • - alimentele tari precum bomboanele tari, nucile, alunele, etc


Desigur, aparatul dentar nu trebuie să vă limiteze viața culinară. Iată câteva feluri de mâncare care necesită o mestecare minimă. Alimente pe care le puteți mânca:

  • - pâine și alte preparate de panificație moi (brioșe, clătite, tortillas moi)
  • - produse lactate (lapte, budincă, brânză moale)
  • - fructe coapte și moi (mere coapte la cuptor, banane, suc de fructe)
  • - cereale (paste, orez)
  • - carne bine preparată (carne de pui, carne tocată)
  • - fructe de mare, pește
  • - dulciuri (înghețată, chec, milkshake, smoothie-uri, tort și prăjituri moi)
  • - legume preparate termic (fasole, piure de cartofi, spanac)


Obiceiuri de evitat


Când vine vorba de aparatul tău dentar, regulile nu se limitează doar la mâncarea pe care o consumi. De asemenea, trebuie să aveți grijă să evitați următoarele obiceiuri:
- rosul unghiilor sau al capătului de creion
- fumatul
- mestecatul gumei
- scrâșnitul din dinți

Dacă urmați instrucțiunile de mai jos cu strictețe, purtarea aparatului dentar nu va fi nici o povară și nici un impediment în viața dv. de zi cu zi. Iar la urmă, zâmbetul perfect alături de sănătatea gurii dv. sunt lucrurile cele mai importante pe care le veți fi obținut. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina de facebook Tripnheal, tel. 0756-660.293, sau la adresa de email contact@tripnheal.com.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet







4 comentarii:

  1. Sora mea are aparat dentar de 6 luni si deja incepe să se vada diferenta. Ma bate gandul sa-mi pun si eu pe arcada de sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nepoata mea a avut si i,a fost destul de greu, nu putea mânca alimente mai tari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cu atentie sfaturile pentru ca vreau sa-i pun fiului meu aparat dentar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte utile informatiile �� am notat recomandările.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.