sâmbătă, 8 august 2020

Ce este glamping-ul si ce vrea el

Ce este glamping-ul si ce vrea el
site cu vânzări de corturi diverse - sursă foto: www.bdir.com


Se spune despre glamping că este locul unde natura sălbatică întâlnește luxul modern. Lucrurile nu stau chiar așa, adevărul e pe undeva pe la mijloc, părerea mea. Așadar, termenul este o combinație a două cuvinte englezești, glamour (= sclipici, farmec, atracție, strălucire) și camping. Deci, glamping. Glamping-ul este o formă de camping care implică facilități și cazare  mai luxoase decât cele asociate de obicei cu campingul tradițional.

Ce este glamping-ul si ce vrea el
resort de glamping la granița franco-germană, Bliesgau - sursă foto: www.kayak.com

Dar glamping-ul nu se rezumă doar la atât, ci se referă și la „experiență”. Este vorba de a te cufunda în natura înconjurătoare și sălbatică, de a simți pământul sub picioare, de a respira aer ozonat, de a-ți dizolva stresul zilnic. Este vorba despre revenirea la natură fără a reveni cu totul la elementele de bază. Nu veți trăi dintr-un rucsac și nu veți dormi pe jos, într-un sac de dormit prin care toate pietricelele din iarbă se simt. Nu, glamping-ul este cu siguranță camping de lux.

Ce este glamping-ul si ce vrea el
resort de glamping Drena, Italia - sursă foto: booking.com

Cu toate acestea, nici luxul unor hoteluri de 5 stele nu vă este oferit, pentru că așa ceva nu e posibil, chit că unii bloggeri așa susțin. E drept că eu nu am avut până acum nicio experiență de glamping, dar pentru că îmi place să navighez pe net, am găsit diverse locuri în lume unde se face un astfel de turism și nu am găsit acolo lux de 5 stele. Dar cu siguranță glamping-ul îți oferă un pat normal, perne și pilote moi, masă, scaune, comodă, ca și tot confortul minimal de care are nevoie călătorul într-o cameră. Înțeleg că există și toaletă la fel ca la un hotel, pentru fiecare cort în parte, deși bănuiesc că nu toate resorturile de glamping dispun de aceste facilități. Dar cu siguranță acolo ai electricitate, apă, poate chiar și internet. Adică faci camping fără să ai parte de neajunsurile acestuia.

Resorturile mai luxoase oferă și restaurant în apropierea arealului de glamping, și televizor în cort, sau în cameră - da, glamping-ul se face și la căsuțe, care au bucătării utilate și cu cafeaua de bun venit așteptându-și turiștii. În funcție de toate aceste facilități, prețurile sunt asemănătoare cu acelea de la hoteluri.

Ce este glamping-ul si ce vrea el
resortul Dobova, Slovenia - sursă foto: www.gites.fr

Eu aș petrece câteva zile într-un astfel de cort bine utilat, și nu pot decât să regret că am aflat abia acum de zona de glamping cea mai cunoscută de la noi, la Ursa Mică (la 50 km de Predeal). Dar timpul nu e pierdut. Ursa Mică datează din 2016, din câte am citit pe internet, și sper să dureze afacerea oricât de mult timp, că poate ajung și eu pe acolo.

Ce este glamping-ul si ce vrea el
resort Ichinomiya, Japonia - sursă foto: www.traveloka.com

Glamping-ul se poate face nu doar la cort, cum spuneam, ci în fel de fel de adăposturi - sau cum altfel să la numesc? - gen cort safari, iurtă mongolă, căsuțe și cabane, corturi Teepee (specific amerindienilor), case în copaci, geodomuri și orice felurite forme geometrice care pot constitui un spațiu care poate fi sumar mobilat, ca și o încăpere. Mie personal îmi plac acele corturi de tip melc, cum se văd în prima poză.

Voi ați făcut vreun concediu într-un glamping resort?

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin tweet










5 comentarii:

  1. Pare interesanta ideea. Singurul ”camping” pe care l-am facut in viata mea a fost cu rulota. Practic, acest glamping iti ofera cam aceleasi facilitati, doar ca intr-un cort. Cred ca e frumoasa o astfel de experienta, mi-ar placea sa o incerc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine mă atrage, deși, la drept vorbind, la noi în țară există de mulți ani locuri unde poți să te cazezi la căsuțe, inclusiv la mare, însă eu doar în Costinești am stat odată la căsuță de piatră, care nu era grozav de confortabilă, iar dușurile și toaletele erau undeva în apropiere, la comun. Însă un concediu într-un resort de glamping zău mi-ar plăcea.

      Ștergere
  2. Nici nu știam de acest concept, clar mi-as dori o astfel de experiență, dar nici varianta clasică cu cortul nu aș refuza-o, mai ales că încă nu am experimentat genul ăsta de travel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ar plăcea să încerc o astfel de experiență, dar sa am toate condițiile.

    RăspundețiȘtergere
  4. E prima oara cand aud de termenul de glamping, recunosc. Am fost cu cortul si experienta e faina, dar mi-a lipsit confortul. Cred ca glampingul ar fi solutia.

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.