duminică, 23 mai 2021

Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî

Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Kușadasî în lăsarea serii - foto arhiva personală

Acum, după ce majoritatea dintre noi am stat acasă vara trecută din cauza pandemiei, încet-încet țările cu o rată mică de infectare, adică țările verzi, dar și cele galbene, se deschid turiștilor care abia așteaptă o evadare din cotidian. Recunosc că sunt una dintre turistele care preferă destinațiile de vacanță mai exotice, fiind genul căruia îi place să viziteze în special situri arheologice, muzee, castele medievale, adică îmi place să văd tot ceea ce omul a lăsat frumos în trecerea lui pe această planetă.

Dar sunt mulți turiști care preferă odihna, plaja și clima blândă, asociate cu câteva excursii în zonă, mai ales dacă regiunea respectivă este bogată în locuri de vizitat, fie ele culturale, istorice sau distractive și de amuzament.

Un astfel de concediu se poate face deja în Turcia, țară recent deschisă turismului, și aș recomanda un sejur la Kusadasi, pe malul Mării Egee, într-un loc de un pitoresc aparte, unde zona montană joasă se îmbină cu plaja și marea într-un mod cât se poate de armonios. Kușadasî este o destinație populară de vacanță, e un oraș plin de viață și de locuri de distracție. Este situat pe litoralul de vest al Turciei, și aici există o multitudine de hoteluri, restaurante, baruri și cluburi de noapte de unde să alegeți pentru sejurul dv.

Însă nu doar plajele minunate și priveliștile uimitoare ale mării fac din Kușadasî o atracție, ci și regiunea înconjurătoare pe care o puteți vizita în câteva excursii tematice.

Excursie la Efes


Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Biblioteca lui Celsus de la Efes - sursă foto Wikipedia

Din Kușadasî puteți face o excursie la Efes de o jumătate de zi. Odată un important oraș al Greciei antice, Efes găzduiește una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice și anume Templul zeiței Artemis. Deși astăzi nu mai sunt decât niște biete ruine din acel templu măreț, orașul în splendoarea sa arată ca și cum ieri ar fi fost distrus de un cutremur. La tot pasul vezi încăperi, coloane, statui, prăbușite la pământ și rămase așa de mii de ani. Unul din cele mai atractive puncte ale Efes-ului este minunata Bibliotecă a lui Celsus. Această bibliotecă a fost construită în jurul anului 100 î.Hr., iar astăzi fațada aproape intactă, stă de strajă orașului care a fost cândva.

Excursie de o zi la Pamukkale


Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Pamukkale - foto din arhiva personală

Pamukkale este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume, deoarece acolo se află niște terase în calcar pe care curge un pârâu termal care a format acumulări de apă în terasele respective. Locul este de o frumusețe răpitoare, apa este turcoaz deschis, și foarte limpede, iar zona este împrejmuită și nu poate fi folosită pentru băi și plajă decât pe o mică porțiune a ei. Situl este patrimoniu UNESCO din 1998, iar drumul pe care se ajunge la Pamukkale trece prin Hierapolis, în imediata apropiere, un fost oraș antic din care s-au mai păstrat câteva ruine ale unui amfiteatru, ale templului lui Apollo și un sanctuar.

Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Hierapolis - foto din arhiva personală

Hierapolis se situează pe aceleași izvoare termale cu situl Pamukkale, care aparțineau de ținutul Frigiei în antichitate. Ruinele sale sunt adiacente Pamukkale-ului modern și cuprind în prezent un muzeu arheologic. Site-ul include mormântul Apostolului Filip.

Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Băile Cleopatrei - foto din arhiva personală

Izvoarele termale au fost folosite pentru băi din secolul al II-lea î.Hr., iar legenda spune că însăși regina Cleopatra venea aici să se îmbăieze în spațiul special amenajat pentru asta. Marile băi au fost construite cu blocuri uriașe de piatră fără utilizare de ciment și au constat din diverse secțiuni închise sau deschise legate între ele. Există câteva nișe adânci în secțiunea interioară, care includ baia, biblioteca și sala de gimnastică.

Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Băile Cleopatrei - foto din arhiva personală

Astăzi băile Cleopatrei reprezintă un al doilea punct de atracție turistică pe lângă Pamukkale, unde turiștii și localnicii vin să facă plajă și baie vara.

Kușadasî Jeep Safari


Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Jeep safari din Kușadasî - sursă foto tripadvisor

Pentru o altfel de distracție puteți alege un tur de tip safari din Kușadasî. Veți merge cu jeepul pe un traseu relativ accidentat, cu copaci căzuți peste drum, cu multe ruine antice de văzut, cu un popas la un grătar în natură (prânzul este inclus în prețul traseului), o zi în care adrenalina va fi la cote maxime și veți rămâne cu amintiri de neuitat.

Aqua-parcul Adaland


Ce poți vizita într-un sejur la Kușadasî
Adaland - sursă foto tripadvisor

Dacă sunteți cu copiii dv., însă și chiar dacă nu aveți copii, este păcat să nu petreceți o zi la parcul Adaland, unde puteți urmări un spectacol cu delfini, sau puteți face plajă și baie la piscină, iar copiii se pot juca în nenumăratele tobogane cu apă ale imensului parc.

Așadar, un sejur la Kușadasî este foarte departe de a deveni un concediu plicticos, dimpotrivă. Am ales câteva dintre cele mai importante distracții și locuri de vizitat, și încă ar mai fi de spus multe despre ce poți face în Antalya de Vest.

Dacă încă mai stați pe gânduri, vă recomand un pachet de servicii prin Iri travel, care are în portofoliu o varietate de hoteluri în zonă, pentru fiecare buget și buzunar. Eu am stat acum doi ani într-un hotel foarte cochet, exclusiv cu apartamente, dar știți că Turcia este o țară cu prețuri mult mai mici decât la noi, așa că pentru o sumă relativ mică am avut parte de un confort de lux și m-am simțit foarte bine.

Pentru detalii despre ofertele agenției Iri travel accesează pagina de contact.



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin








18 comentarii:

  1. Am vazut ca anul asta foarte multa lume isi rezerva vacante in Turcia si as vrea si eu, sper sa gasesc o oferta buna, pentru ca imi doresc sa ajung la parcul Adaland. Imi place apa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este și pe lista mea. Sper sa reușesc sa și eu sa ajung. Mi se pare o locație animata, plina de viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. De vreo 2 ani vrem sa mergem în Turcia, eu și soțul ❤❤❤ mi-am mai notat 2 locații de la tine, pr vizitat ❤

    RăspundețiȘtergere
  4. Abia aștept să plec în vacanță!
    Și eu ador destinațiile mai exotice. :)
    Uite că în Kușadasî nu am ajuns până acum, prin urmare îmi sunt utile informațiile tale, pentru că este o destinație care figurează pe lista mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Această stațiune se află pe lista mea scurtă de vizitat ��

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce loc frumos! Cu siguranta mi-as dori sa il vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o destinație de vacanta pe care îmi doresc sa o bifez.

    RăspundețiȘtergere
  8. Desi Turcia nu era pe lista scurta pentru vacanta de vara aceasta (oscilam intre Grecia si Egipt), cred ca o trecem pe lista. Mi-au placut mult recomandarile tale, nu stiam ca este un loc atat de plin de istorie. O sa salvez articolul tau sa il mai citesc atunci cand am nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Ana, coasta de vest a Turciei, adica Antalia, este plina de vestigii antice, pentru ca teritoriul respectiv acum 2000 de ani era al Greciei...

      Ștergere
  9. Kușadasî pare locul perfect pentru o vacanță de vis.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost si eu anul trecut in Turcia, dar in Istanbul. Oricum este o tara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istanbulul este un oras imens si foarte pestrit! Sunt multe alte locuri care merita la fel de mult! Ankara, Cappadoccia care e o splendoare, Side, si multe altele!

      Ștergere
  11. Turcia este tara mea preferata. As merge acolo in fiecare oras, in fiecare anotimp!

    RăspundețiȘtergere
  12. Turcia este pe lista noastra de dorinte de ceva timp. Sper sa reusim candva sa ajungem acolo.

    RăspundețiȘtergere
  13. E n-am fost aici, dar a fost mama si a laudat tot: atmosfera, cazarea, mancarea, obectivele turistice.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai ce vedea cu siguranță, tare mi-ar plăcea un mic sejur pe acolo. 💝

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce loc frumos, Istanbulul este demult pe lista mea de călătorii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am fost in Kusadasi acum ceva timp si mi-a placut enorm. Nu am vizitat foarte multe. Mi-=am dorit sa ajung la Pammukale si chiar imi este ciuda ca n-am ajuns

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.