duminică, 21 august 2016

Ce faci daca ai ambliopie sau vezi mai clar cu un ochi decat cu celalalt







Ce faci daca ai ambliopie sau vezi mai clar cu un ochi decat cu celalalt
Dana are 37 de ani şi credea că stă perfect la capitolul sănătate a ochilor, deşi petrece ore bune pe net. Ca de obicei, se afla într-o seară la seriale, pe canalele de televiziune pe care toată ziua le butona din telecomandă. Doru o întrebă uşor enervat de ce se uită la televizor numai cu un ochi. Bineînţeles că nu înţelegea ce vrea să-i spună, cum să se uite cu un ochi, că doar nu-l ţinea pe celălalt închis? Aha, bun, acum era şi chioară, până acum era doar grasă. Când se certau, îşi scoteau unul altuia ochii cu neajunsurile fizice. El, că-i rotundă, ea, că-i cât un munte şi că mănâncă un pui întreg la o masă. După care se împăcau la un platou cu şniţele şi-o stivă de clătite.

Însă când a fost mai atentă la felul cum privea ecranul, a sesizat că uşor-uşor îndrepta ochiul drept perfect perpendicular pe ecran, iar stângul era cumva în semi-profil. Adică răsucea capul ca să vadă bine, cu dreptul mai mult, nu cu ambii ochi la fel. N-a dat importanţă atunci, deşi ocazional, remarcase că dacă acoperă pe rând ochii cu palma, cu ochiul drept vede perfect, iar cu stângul, mai în ceaţă. Atunci nu şi-a dat seama că ciudăţenia asta este o anomalie tratabilă. A crezut că aşa sunt făcuţi ochii ei, cu "defect" din fabricaţie.

Săptămâna trecută s-a dus la un control oftalmologic, la îndemnul Adinei, doctoriţa lor de familie, împreună cu fetiţa ei, Georgiana, care are aceeaşi afecţiune. Însă la ea ochişorul mai leneş îi fuge într-o parte şi astfel boala a fost depistată din timp. Au mers împreună la clinica Optisan, de pe strada Pietriş nr.1, în Zalău, oraşul lor natal. Acolo a aflat că avea nevoie de ochelari de citit şi că vedea mai bine cu un ochi decât cu celălalt. I-a vorbit doamnei doctor şi despre ciudăţenia vederii sale. I s-a spus că nu e ciudăţenie, că este o boală numită ambliopie, ca și la Georgiana, şi că se manifestă mai rar la adulţi, în schimb e foarte răspândită la copii. Pentru Georgiana, dar şi pentru Dana, d-na oftalmolog a recomandat programul AMBLIONET care tratează afecţiunea aceasta prin joc. Cu toate că Dana credea că era puţin probabil că tratamentul să mai dea rezultate în cazul ei, a aflat că şi adulţii pot să-şi amelioreze vederea ochiului leneş.

Dana a cumpărat DVD-ul cu programul terapeutic de jocuri, şi a optat pentru tratament la domiciliu, profitând de oferta clinicii Optisan valabilă până la sfârşitul acestei luni. O versiune demo a programului AMBLIONET o puteţi descărca şi voi, gratuit, de pe site. Amândouă deja au început programele-joc special concepute pentru ca la sfârşitul terapiei să se vadă o îmbunătăţire medie a acuității vizuale cu 30%. Dar ceea ce este mai important de menţionat e că vederea rămâne stabilă pe tot parcursul vieţii (cu condiţia respectării recomandărilor medicului oftalmolog). De asemenea, creşte semnificativ sensibilitatea la contrast şi se îmbunătăţeşte vederea ambilor ochi.

Dacă sunteţi din Zalău sau puteţi ajunge acolo, notaţi-vă numărul clinicii Optisan, nu se ştie când aveţi nevoie de o consultaţie pentru ochii dumneavoastră: 0260.612229 sau 0746.672.215. Program normal de luni până vineri între orele 8.00 şi 17.30.

Să ne vedem sănătoşi!

sursa foto și video: site-ul clinicii Optisan, www.optisan.ro



19 comentarii:

  1. Foarte util articolul. Am avut si eu asa ceva cand eram mica, dar n-am stiut cum se numeste. Imi amintesc ca faceam niste exercitii, dar nu prin joc. Se schimba vremurile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niic eu nu stiam si nu auzisem de ambliopie. Invatam lucruri noi..

      Ștergere
  2. Util articolul tau, este foarte important sa descoperim la timp anumite afectiuni :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant. Si mergem pana la Zalau ca sa ne tratam de ambliopie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca este neaparata nevoie, probabil ca programul acela poate fi achizitionat si prin posta. Da un telefon si intreaba direct pe cei de la Optisan.

      Ștergere
  4. nu e ok sa ai afectiuni ale ochilor, dar e foarte bine daca reusim sa le depistam la timp. eu as cam avea nevoie de ochelari, am miopie, dar mi-e asa de urat... totusi, intr-o zi trebuie sa-mi fac curaj si sa ma duc sa-mi pun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am miopie, Gabriela, si nu mi-e bine deloc...! La fiecare 2-3 ani trebuie sa schimb ochelarii pentru ca iarasi nu mai vad bine de aproape.

      Ștergere
  5. Acum citind articolul tau mi-am dat seama ca si baietelul meu e posibil sa sufere de aceeasi boala. O sa merg cu el la un control.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am o colega care a observat problema fetitei ei pentru ca i-a atras atentia altcineva.

      Ștergere
  6. Eu incerc sa imi fac anul un control la ochi pentru ca lucrez numai la calculator si acasa parcaas avea al doilea serviciu, atat de mult sta cu ochii in calculator si laptop. Este important sa depistezi din timp orice boala ai avea .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vreau sa mi-l fac cat mai curand posibil, stau pe net cam 15 ore pe zi.

      Ștergere
  7. Commentul meu de ieri...oare unde o fi ? Am facut ceva gresit ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, Sidy, o fi in spam, ca nu m-am uitat. Google nu te lasa sa postezi prea multe comentarii pe zi, ca dupa parerea lui, inseamna ca spamezi.

      Asta e motivul pt care eu sterg cookie-urile si istoricul in fiecare dimineata din browserele laptopului meu. :)

      Ștergere
    2. La articolul asta nu e nici un comentariu de-al tau, ieri. Singurul comentariu de ieri e la Gunes: http://www.pulbere-de-stele.com/2016/08/gunes-episoadele-11-15-rezumat.html?showComment=1471753915149#c7126336967793285961

      poate o fi pe g+?

      Ștergere
  8. Potrivit unor studii, cel mai mare dusman actual pentru ochi este smartphone-ul. Suntem incurajati sa-l folosim cat mai des (de la aplicatii de care nu avem nevoie si pana la vizionarea unor filme) fara sa fim avertizati ca folosirea lui indelungata poata dauna grav vederii. Pentru navigare online va recomand sa folositi macar o tableta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant...nu stiam de aceasta afectiune!

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte important totul trebuie din timp sa nu se agraveze

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca stiam de afectiune duceam fetita la oftalmolog cand avea un an

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.