miercuri, 25 aprilie 2018

Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. Recenzie



Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. RecenzieTitlu - Blues pentru o pisică neagră, nuvele
Titlul original - Les fourmis/Blues for a black cat and other stories (prima apariție 1949, Franța)
Autor - Boris Vian
Traducerea - Nicolette Tiloi, după ediția din 1997, a Editions Pauvert
Editura - Univers
Preţ - 12 lei, 158 pagini
Anul apariţiei - 2009
ISBN - 978-1-60257-222-5

Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. RecenzieBoris Vian a devenit deja unul dintre autorii mei preferați. Are un stil foarte special de a scrie, are geniu, te pune să-ți activezi energiile minții, te amuză, te uluiește cu asociațiile lui de idei. Vian a trăit doar 39 de ani. S-a născut în 1920 și a fost pe rând cântăreț de jazz, traducător de romane polițiste americane, libretist, patafizician (patafizică = o știință a soluțiilor imaginare inventată de Alfred Jarry în sec. 19, care ar avea drept obiect de cercetare ceea ce este dincolo de metafizică). Însă în afară de diversele meserii pe care le-a practicat, înainte de a fi în primul rând un romancier, Boris Vian a fost un rebel existențialist, un non-conformist din toate punctele de vedere.

Colecția de nuvele Blues pentru o pisică neagră nu face rabat de la stilul care l-a făcut celebru: un suprarealism care apare din senin, deodată, fără preaviz. În mijlocul unei situații normale de viață încep să se petreacă lucruri stranii, anormale, dar expuse cititorului cu aerul că sunt perfect obișnuite, că sunt lucruri care i se întâmplă oricui, în viața de zi cu zi. Suprarealismul lui Vian se insinuează treptat, totuși într-o manieră imprevizibilă, orchestrată de imaginația autorului, ca și cum ai trece din realitate la vis fără măcar să-ți dai seama că ai depășit pragul dintre lumi. Sub aparența absurdității și a jocului de replici, nuvelele lui Vian te introduc în slăbiciunile omenești cele mai serioase, ori relevă goliciunea spirituală a omului modern acoperită pompos de poleiala civilizației.

Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. Recenzie

Cartea, apărută inițial sub numele de Furnicile (Les fourmis), după prima povestire din colecție, adună personaje stranii: un cântăreț de jazz care-și vinde transpirația ca să poată supraviețui, o pisică neagră cu accent britanic care mixează cocktail-uri și are o dilemă existențială din cauza unui cocoș, un instalator care repară tot ceea ce-i apare în cale, fără discernământ, exasperând locatarii din cauza prețurilor sale mari, sau un soldat care povestește ceea ce vede pe câmpul de luptă deși nu este clar dacă e viu sau o grenadă i-a despărțit capul de trup și sufletul continuă să relateze totul, văzut de sus.

Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. Recenzie

Umorul negru, jocurile de cuvinte, fantezia debordantă și neobișnuită evocă în Blues pentru o pisică neagră apetența lui Vian pentru jazz și pentru viața de noapte pariziană din epoca postbelică, dar și înrolarea autorului în a se opune față de Marele Război și ororile sale. Una dintre povestirile care aparțineau volumului a fost cenzurată ulterior de guvernul francez, tocmai pentru că Vian se declara împotriva oricărui fel de luptă armată, iar Franța purta un război împotriva Algeriei. Nuvelele "Racul", "Peștii morți", "Călătoria la Khonostrov", "Gâsca albastră", "Ceața", "Elevi silitori" și "Șoseaua pustie" - sunt marcate de același flux verbal, întâlniri erotice bizare și situații absurde. Dar parodia sporește doar terorile mascate ale războiului, sărăcia, sănătatea bolnavă și șomajul care găzduiesc protagoniștii bizari ai narațiunilor fictive ale lui Boris Vian.

Blues pentru o pisica neagra, nuvele de Boris Vian. Recenzie



Mulțumesc editurii Univers pentru oportunitatea de a citi această carte.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!











12 comentarii:

  1. M-ai facut curioasa, am trecut pe lista cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit nimic pana acum de Boris Vian, dar m-ai facut curioasa si imi voi indrepta atentia spre aceasta carte. Multumim

    RăspundețiȘtergere
  3. suna ciudat, dar nu neaparat rau! ar merita o sansa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant subiect! Am sa cumpar si eu cartea, cu siguranta! Cum sunt preturile la Univers? N-am luat nicio carte pana acum de la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi scrie sus, la caseta de prezentare, cartea asta e 12 lei.

      Ștergere
  5. De obicei nu prea citesc proza scurta, dar asta ma intriga.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am citit pana acum nimic de acest autor, insa sunt curioasa sa vad daca m-ar incanta stilul acestuia!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu prea am cumparat carti de la editura Univers

    RăspundețiȘtergere
  8. O carte usor diferita fata de stilul pe care-l abordez eu, dar pare interesanta si m-ai facut curioasa

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim pentru prezentare! Nu am citit cartea, dar acum ca ne-ai prezentat-o pare interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cunosc autorul, dar stiu clar ca povestile cu umor sec nu-mi plac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Umor sec? Poate nu stiu eu ce-i aia, dar Vian nu are un umor sec, ci negru, ceea ce mie mi se pare cu totul altceva.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.