marți, 26 iunie 2018

Agentul 6 de Tom Rob Smith. Recenzie



Agentul 6 de Tom Rob Smith. RecenzieTitlu - Agentul 6
Titlul original - Agent 6
Autor - Tom Rob Smith
Traducerea - Oana Celia Gheorghiu
Editura - Univers
Colecția - Enigma
Preţ - 50 lei (la ed. Univers), 464 pagini
Anul apariţiei - 2017
ISBN - 978-606-771-085-4
Gen - politic fiction

Agentul 6 de Tom Smith face parte din ceea ce se numește Trilogia rusă, și este ultima carte a trilogiei, ceea ce eu n-am știut când am luat-o de pe site-ul editurii Univers. Totuși acest amănunt nu este definitoriu pentru acțiunea cărții, care poate fi citită fără probleme chiar dacă nu știm ce se petrece în celelalte două romane. Personajul principal în toate cele trei volume (Copilul 44 și Raportul secret) este Lev Demidov iar cărțile urmăresc evoluția lui pe fundalul comunismului din URSS la mijlocul secolului trecut.

Agentul 6 de Tom Rob Smith. Recenzie

Lev Demidov este un erou de război care a lucrat ca agent KGB în timpul regimului lui Stalin, și, la modul cel mai sincer, consideră că poate să contribuie, prin oprimarea dizidenților, la un stat utopic fără delicte. Mai târziu descoperă că superiorii lui maschează statisticile criminalității și nu mai investighează delictele despre care superiorii lui spun că nu există.

După un lung prolog în care acțiunea se petrece în jurul anilor '50, amintindu-ne de trecutul întunecat al lui Lev, eroul nostru dispare din poveste în timp ce o urmărim pe soția sa și pe fiicele sale, Elena și Zoia, într-o călătorie la New York în 1965, unde fetele urmează să cânte într-un concert destinat promovării bunelor relații între Est și Vest. Prin nemijlocita cooperare a KGB-ului, unul din cântăreții la acel concert este ucis într-un atentat, dar din păcate Raisa, soția lui Lev, este împușcată și ea. Lev, care la vremea respectivă nu putea pleca din țară, este îmbrobodit cu tot felul de minciuni, cum că a fost o crimă pasională, că Raisa ar fi fost amanta acelui cântăreț. El nu crede acest lucru, dar mult timp nici nu poate face nimic ca să afle adevărul. De fapt, știe că acest adevăr i l-ar putea releva un singur om: misteriosul agent 6.

Agentul 6 de Tom Rob Smith. Recenzie

Acțiunea sare din plin război rece în 1980, la Kabul, unde Lev este formator pentru grupurile de afgani care s-au dat de partea guvernului comunist. Amorțit de dependența de opium și de depresie, Lev reușește să se adune când dă de urma agentului 6 și începe să acționeze ca să găsească răspunsuri la întrebările care-l frământau de ani de zile.

Agentul 6 de Tom Rob Smith. Recenzie

Romanul Agentul 6 de Tom Rob Smith este tulburător, mai ales pentru generația care a cunoscut nemijlocit ce înseamnă comunismul, fie el și puțin diferit de cel sovietic. Aluziile la celebrul 1984 al lui George Orwell sunt destul de vizibile, și, la fel ca și eroul orwellian, Lev trece prin niște transformări, dar luate de la coadă la cap. El la început crede sincer în comunism și în oamenii de la putere, este de acord cu metodele lor de oprimare, dar va avea șansa de a fi la rândul său terorizat psihic (cu picătura de apă). Agentul 6, pe care Lev reușește să-l găsească, îi îndeplinește dorința, dar îi dezvăluie și alte lucruri, dure, pe care Lev nu le știa. Când își vede familia distrusă, încetează să se mai iluzioneze și caută adevăruri. Până la urmă află mai mult decât și-ar fi dorit, cu prețul de a fi devenit imun la emoții, ca și cum odată cu eliberarea de comunism și-ar fi eliberat și sufletul de orice fel de simțire.

Mulțumesc editurii Univers pentru șansa oferită de a lectura acest roman.


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet Google plus pin












20 de comentarii:

  1. Nu am prins decat 2 ani din comunism, deci nu stiu eu mare lucru. Cartea cred totusi si pe mine, chiar daca nu sunt amatoare de acest gen

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am mai citit de mult o carte cu o actiune atat de intensa. Mi-a placut recenzia ta

    RăspundețiȘtergere
  3. Eram destul de mică pe vremea aceea,însă am auzit căte lucruri cumplite s-au întâmplat. Mi-ar plăcea să citesc cartea, are un subiect interesant!

    RăspundețiȘtergere
  4. pare un roman care chiar merita citit! o sa-l caut, sa ma documentez mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit inca nici o trilogie si nu stiu daca vreau sa incep cu cea rusa care sa-mi aminteasca de comunism.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un român care consider că merită citit. Acțiunea este una foarte captivantă și cu siguranta sunt descoperite lucruri foarte interesante.

    RăspundețiȘtergere
  7. p mine nu ma atrag aceste cartii, dar daca ai vedea cate are sotul de istorie, de razboi , comunism...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte de spionaj, nu de razboi, care razboi ? :D Dar e destul de dura desi foarte interesanta.

      Ștergere
  8. Deocamdata nu am citit o trilogie , aceasta e super interesanta si plina de istorie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar dacă de obicei sunt atrasă mai mult de cărțile fantasy, cu aventuri, pentru copii, amuzante, îmi plac și cele în stil polițist, mai serioase. Pun pe lista de lectură și Agentul 6, pare-se că mi-a stârnit curiozitatea! 😘

    RăspundețiȘtergere
  10. Trilogie rusă? Pare interesant, sigur are un subiect pe măsură.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am citit nimic si nici nu cred c-am auzit ceva de trilogia rusa pana acum. O carte interesanta

    RăspundețiȘtergere
  12. nu am citit de mult o carte politista, imi placeau tare mult pe vremuri!

    RăspundețiȘtergere
  13. E clar, trebuie s-o citesc. Imi plac cartile politiste si mai ales referirile la blocul comunist.

    RăspundețiȘtergere
  14. Din prezentarea ta pare o carte de actiune, captivanta. Multumim pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nici eu nu am avut idee ca face parte dintr-o trilogie si am citit-o ca atare. Mi-a placut tare mult si o recomand.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si mie mi-a atras atentia „Agentul 6”, am citit-o intr-o perioada in care eram atrasa de dezvoltarea comunismului si citeam orice prindeam pe aceasta tema. Si eu o recomand

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte cutremuratoare despre niste realitati pe care unii le traiau pe propria piele! Din fericire, nu cei multi.

      Ștergere
  17. Eu vara nu dorm, dar nici nu citesc. Voi retine cartea pentru la iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D nici eu nu prea am somn, dar fiind in vacanta, ce sa fac si eu? Mai citesc, uite-asa, cate o carte care te pune pe ganduri.

      Ștergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.