duminică, 11 august 2019

Pistolarul de Stephen King. RecenziePistolarul de Stephen King. RecenzieTitlu - Pistolarul
Titlul original - The gunslinger
Autor - Stephen King
Traducerea - Mircea Pricăjan
Editura - Nemira
Colecția - SF & Fantasy
Preţ - 10 lei / 256 pagini
Anul apariţiei - 2015
ISBN - 978-606-579-942-4
Gen - horror, suspans, distopie
Comercializată pe Libris

Pistolarul de Stephen King este prima carte din seria Turnul Întunecat, o serie care, cel puțin inițial, s-a vrut un fel de replică la Stăpânul inelelor al lui Tolkien. Dar un Stephen King în devenire, face aici un melanj oarecum greu de mixat: pe un fundal inspirat dintr-un western spaghetti personaje umane conviețuiesc alături de ființe fantastice într-o realitate distorsionată. Personajul principal este Roland Deschain, ultimul pușcaș marin din Lumea de Mijloc, care călătorește spre sud-est printr-un peisaj post-apocaliptic, în căutarea unui turn magic cunoscut ca Turnul Întunecat. Acesta este un punct de joncțiune al continuum-ului spațiu-timp, este inima tuturor lumilor, dar existența sa este amenințată. Cineva, sau ceva, folosește o tehnologie malefică antică pentru a-l distruge.

Spațiul și timpul sunt în derivă, iar realitatea este înfiorătoare și totul evoluează din ce în ce mai rău. Cele șase raze magnetice invizibile, care mențin alinierea timpului și spațiului, slăbesc. Din această cauză, Turnul însuși se transformă și e pe cale să se prăbușească. Dacă Roland nu poate găsi o modalitate de a salva și stabiliza Turnul, toată realitatea va dispărea. În primul său pas către puternicul și misteriosul Turn întunecat, Roland întâlnește o femeie atrăgătoare pe nume Alice, începe o prietenie cu Jake, un copil din New York și se confruntă cu o alegere agonizantă între damnare și mântuire în timp ce-l urmărește pe Omul în negru.

Cine este acest pistolar și de ce-l urmărește pe Omul în negru, urmează să vedeți pe parcursul seriei, în care autorul, în stilul său inimitabil, dezvăluie lent și cu atenție lumile, în timp ce-l duce pe cititor într-o călătorie greu de uitat.

Îmi place Stephen King dar, de această dată, am avut în fața ochilor un roman scris în stilul caracteristic romanelor S.F. din anii '50. Cândva eram mare fană a acestor cărți, dar între timp m-am distanțat de ele. Cartea se citește ușor, deși intriga este alambicată, ca într-un vis suprarealist, și eu aș compara universul lui King descris în acest prim roman al seriei Dark Tower cu universul paralel din filmul Imaginarium-ul doctorului Parnassus . Poate și din acest motiv nu prea am rezonat cu intriga acestui roman, pentru că mie acel film mi s-a părut stresant și chinuitor.

Pistolarul Roland este o figură bântuitoare, într-o călătorie între bine și rău, într-un deșert care seamănă cu lumea noastră. Pe măsură ce citim, personajele cărții dezvoltă o relație caldă, care este esențială pentru tot ce urmează. Aventura începe în deșert, vizităm apoi orașul damnat Tull, vizităm Gilead, vedem New York-ul lui Jake și la sfârșit călătorim prin munți până în momentul în care Roland se confruntă cu cea mai dificilă decizie a vieții sale.

Pistolarul este o experiență de lectură unică care te introduce într-o lume mare și complexă, o lume bogată și magnifică, care probabil că se va lărgi pe măsură ce seria continuă. Chiar dacă acest roman nu a fost ceea ce aș fi dorit, îmi propun să continui seria, ca să văd cum, și mai ales dacă va ajunge Roland la Turn.Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share tweet pin
15 comentarii:

 1. Pare faina, am citit mai multe carti de Stephen King, dar pe aceasta nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este una dintre cartile lui de la inceputuri. Am avut unele dezamagiri fata de ea, ma asteptam la SK cel matur...

   Ștergere
 2. N-am citit nimic pana acum de Stephen King. Poate imi fac curaj in curand :)

  RăspundețiȘtergere
 3. M-am chinuit sa citesc cartea asta, dar nu s-a lipit de mine neam!

  RăspundețiȘtergere
 4. Interesantă variantă de citit. Și prețul e accesibil! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Stiu o prietena care s-ar bucura sa o citeasca, mie nu mi se potriveste.

  RăspundețiȘtergere
 6. Stephen King e genial la thriller și horror. Însă SF ul nu e genul meu, deși cred că scrie bine și pe latura asta.Oricum, recenzia ta este extraordinară!

  RăspundețiȘtergere
 7. La prima vedere as fi zis ca nu este genul meu de carte, dar recenzia ta mi-a captat atentia.

  RăspundețiȘtergere
 8. Mie imi plac mult cartile acestui autor. �� ��

  RăspundețiȘtergere
 9. Inca n-am citit carti de-ale lui SK, insă sunt cu siguranță pe lista mea :) Din cate văd, recomandarea are fi să încep cu una din cărțile lui scrie la maturitate.

  RăspundețiȘtergere
 10. Oh ce catchy e coperta, sigur e o carte interesante. Am sa o pun pe lista.

  RăspundețiȘtergere
 11. Stephen King este unul dintre autorii mei de suflet

  RăspundețiȘtergere
 12. Am citit Pistolarul, doar că în ediția reeditată. Nu mi s-a părut o carte super wow, deși la început chiar mi-a stârnit curiozitatea.
  Nu o să continui seria, însă mai vreau să citesc de la acest autor IT, pentru că am văzut filmul și mi s-a părut genial. 💙💙

  RăspundețiȘtergere
 13. Suna tare bine aceasta carte. As vrea sa incerc si eu acest autor mult laudat!! 😍😍

  RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.