luni, 24 noiembrie 2014

Suleyman Magnificul episodul 152 rezumat




Suleyman Magnificul, sezonul 4, rezumatul episodului 152 (137 turcesc)

Baiazid și Selim se războiesc. Suleyman îl susține pe Selim, și astfel acesta câștigă. Baiazid este nevoit să se refugieze în Persia.


Următorul rezumat: Suleyman Magnificul episodul 153


Noaptea, în patul lui Suleyman apare un șarpe. El se trezește, Sokollu strigă după gărzi, apoi sultanul merge să-i scrie lui EbuSuud despre cele aflate și să-l întrebe care este pedeapsa cuvenită pentru Baiazid conform legilor Islamului? Acesta îi răspunde tot în scris și îi spune că deși a căutat în multe cărți de drept, singura pedeapsă este execuția, pentru că prin acțiunea lui pune în pericol statul. Suleyman arde scrisoarea.

Suleyman Magnificul episodul 152 rezumatLucrurile se precipită. Selim află că fratele său vine peste el cu armată și îl cheamă pe Murat în ajutor. Mihrimah află că Rustem nu-l mai susține pe Baiazid și că le-a interzis celor din subordinea lui în divan să-l susțină. Rustem îi explică de ce a făcut asta - pentru că sultanul a decis deja execuția.

Pe 29 mai 1559 fiii lui Suleyman se înfruntă la Konya. Mihrimah îl caută pe sultan dar i se spune că nu e înăuntru. Suleyman stă lângă patul lui Hurrem și-și cere iertare ...

Sokollu îi dă raportul bătăliei dintre Selim și Baiazid lui Suleyman. Îl vedem pe Sokollu spunându-i lui Selim că sultanul este de partea lui și că el, Sokollu, a fost pus în fruntea armatei lui. Aceeași poveste este relatată de către Semiz lui Mihrimah. Baiazid, în timpul bătăliei, își dă seama că Suleyman a renunțat la el în favoarea fratelui său. Unii dintre soldații lui, împreună cu căpeteniile lor, trădează și trec de partea lui Selim. Atunci Baiazid află că Rustem nu-l mai susține. La un moment dat în luptă, Sokollu vine să discute cu Baiazid și să-i spună că sultanul a dat decret să fie omorât el și armata lui dacă nu se supune ordinului de capitulare. Baiazid nu acceptă și spune că îl va omorî el pe fratele lui apoi va pleca spre Amasya unde va aștepta să devină sultan. După aceea, Atmaca îi povestește Defnei cum Baiazid nu a pregetat să pornească la luptă deși armata lui Selim era net superioară numeric.

Suleyman Magnificul episodul 152 rezumatZal îi povestește lui Rustem că după prima zi Baiazid a câștigat pentru că ienicerii lui Selim nu prea vroiau să lupte împotriva celui care fusese atât de loial lui Mustafa, idolul și șeful lor. Dar după aceea Selim le-a înfricoșat pe căpeteniile armatei lui Baiazid spunându-le că nu se poate să se împotrivească ordinului sultanului și că dacă vor continua să fie de partea fratelui lui, vor fi executați.

Când a văzut că soldații lui dau înapoi, Baiazid s-a aruncat în luptă și le-a insuflat oamenilor lui așa un curaj încât toată lumea credea că el va învinge. Apoi a venit o săgeată de la Murat care s-a înfipt în umărul prințului. După care un ienicer a reușit să-l rănească profund. Atmaca a venit să-l salveze, dar se pare că prea târziu. Suleyman îl întreabă pe Sokollu dacă fiul lui a murit, iar el îi răspunde că oricum nu poate să rămână în viață cu rănile pe care le are. Auzind toate acestea, Mihrimah jelește, Rustem este și el tulburat. Nurbanu este fericită și își îmbrățișează fiul. Mihrimah îl acuză pe Rustem că i-a înfipt un cuțit în spate lui Baiazid (adică l-a trădat), în timp ce el spune că n-a trădat pe nimeni ci doar a făcut ceea ce a spus sultanul și i-a îndeplinit ordinele. Mihrimah, nervoasă, îi spune că mereu a încercat să scape de el, dar Hurrem îi stătea în cale și acum a găsit momentul potrivit și că va divorța.

Suleyman Magnificul episodul 152 rezumat
După aceea Mihrimah se duce la Suleyman să-i ceară socoteală cum de a dat un asemenea decret împotriva propriului său fiu? Sultanul o apostrofează că uită în fața cui se află și Mihrimah își reformulează cererea spunând că doar ar vrea ca el să-l ierte pe Baiazid. Apoi îl anunță că vrea să divorțeze de Rustem. Suleyman, supărat, îi spune răspicat că nu va permite ca acest mariaj să se termine. La Konya Nurbanu încearcă să-l înveselească pe Selim care se gândește la faptul că victoria repurtată nu a fost a lui, ci a lui Suleyman, pentru că dacă el nu l-ar fi susținut, n-ar fi câștigat niciodată în fața lui Baiazid. Apoi se mai gândește că Baiazid, rănit, nu este decât un leu rănit, adică și mai periculos.

Dar la Amasya Baiazid este rănit, însă nu atât de grav cum cred potrivnicii lui, pentru că armura dăruită de Hurrem l-a apărat de o săgeată menită să-l lovească în inimă. El vrea să se pregătească iar de luptă, înainte să fie trimiși unii să-l omoare, și mai vrea să se răzbune pe Rustem. Apoi îi scrie sultanului o scrisoare spunându-i că nu trebuie să se îndoiască de el, că nu l-a trădat, că singura lui luptă este cu Selim și că nu a putut evita războiul. Dar acest mesaj nu mai avea să ajungă la destinație deoarece mesagerul avea să fie ucis.

Pe de altă parte, Suleyman îi scrie lui Selim să-și adune armata, să se unească cu trupele lui Sokollu și să pornească după Baiazid. Între timp, acesta își reface puterile și își vindecă rănile. Hussein, un apropiat al lui, îl informează că Selim va veni după el împreună cu armata lui Sokollu. Atunci el și consilierii săi, hotărăsc că trebuie să plece undeva unde să se afle în siguranță, pentru că încă nu-și pot permite o revanșă pe câmpul de luptă. Într-un miez de noapte Baiazid se trezește și își ia rămas bun de la Defne, de la copii, apoi îi spune lui Lokman că nu va merge cu el, ci va rămâne să aibă grijă de familia lui, apoi pleacă spre tabăra militară.

Suleyman în camera lui ia o masă frugală, apoi i se face brusc rău și cade jos. Gulfem și gardienii îl găsesc iar când își revine face tot posibilul să ascundă niște semne la picioare. Gulfem îl întreabă de ce n-a spus nimănui despre starea sa, dar el nu răspunde. Mai târziu îl vedem pe Rustem plănuind să-l prindă pe Atmaca, ucigașul fratelui său. Un doctor îi bandajează picioarele lui Suleyman. Mihrimah se duce la el să-i vorbească din nou despre Baiazid, așa cum o rugase și Gulfem, care consideră că acum doar ea, fiica lui, îl mai poate influența cumva ca să nu-i ia viața fiului său.

Suleyman Magnificul episodul 152 rezumatSelim face tabără la Sivaș. Sokollu sosește la el și îl informează că sultanul a dat decret ca Baiazid să fie prins mort sau viu. Apoi discută despre cât de multă încredere are Baiazid într-un anume Ayaz Pașa, care e omul lor și după ce-l va prinde pe prinț, îl va preda lor. În acest timp Ayaz Pașa îi jură credință lui Baiazid, apoi va pleca să se întâlnească cu Selim și Sokollu, dându-i prințului câteva mii de oameni și sfătuindu-l să se refugieze în Persia. Când Selim își dă seama că nu mai are control asupra lui Ayaz, îl înjunghie.

Baiazid ajunge la granița Imperiului Persan și acolo îl întâmpină un mesager al Șahului Tahmasp, care îi spune că șahul știe de situația lui și că îl va găzdui și-l va apăra de urmăritori. Baiazid, care inițial nu se gândea să meargă în afara granițelor Imperiului Otoman, reconsideră oferta și acceptă invitația șahului. La Istanbul Suleyman află unde este fiul său și discută cu Rustem, contrariat, despre cum dușmanul lui, șahul Tahmasp, l-a primit pe Baiazid cu brațele deschise, iar Rustem adaugă că i-a pus aur la picioare și un palat la dispoziție.

În acest timp șahul dă banchete în onoarea lui Baiazid. Acesta îl întreabă de ce totuși se fac astfel de eforturi și cu ce merită el așa ceva? Șahul îl face să înțeleagă că deși el, Baiazid, are un război de purtat împotriva lui Selim, sultanul Suleyman îl vede ca un atac la tron și că de aceea a ordonat execuția sa. Apoi îi propune prințului să se alieze împotriva lui Suleyman, care e și așa bătrân, și să preia el tronul. Baiazid nu acceptă și se retrage să se odihnească.

Avon Între Baiazid și Suleyman are loc un schimb de mesaje. La un moment dat, prințul îi cere lui Atmaca să meargă la Istanbul și să-l omoare pe câinele trădător Rustem. Atmaca ajunge în capitală și merge să vorbească cu Mihrimah, iar la urmă îi spune că a venit să-l omoare pe trădător și îi cere ajutorul.



Pentru alte episoade din acest serial
vă rog accesați pagina Stele tv.

Ultimele episoade: 148, 149, 150, 151, Kanal D.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.