joi, 3 ianuarie 2013

Suleyman magnificul, ep. 38-40

Am dat o raită mare pe net și am reușit să mă lămuresc mai bine cu ceea ce se întâmplă mai departe în serial. Așadar:


Hurrem intra in debaraua unde se afla Isabella legata si are loc o scurta conversatie. Imaginile nu mai arata apoi nimic de printesa, ci doar pe toata lumea agitata, in frunte cu Suleyman, ca printesa a disparut subit din camera unde se afla de cu seara. Cum nimeni nu pare sa stie nimic despre ea, Suleyman isi dojeneste mama ca nu mai conduce cum trebuie haremul si se intampla lucruri grave. Apoi il someaza pe Ibrahim sa afle unde-i Isabella, cu toate ca banuielile se indreapta catre Hurrem, care insa joaca tare si face pe nestiutoarea.

Ulterior, Ibrahim afla despre printesa ca se afla la Venetia intr-o manastire (editat pe 14 ian. 2013 ora.15.00 : aceasta este varianta de aici: muhtesem-yuzyil-summary-38-episode , insa din trailerul in romaneste ar rezulta ca ea moare intr-un incendiu. Vom vedea peste cateva saptamani care este adevarul despre Isabella Fortuna).

Hurrem este insa auzita de Valide pe cand ii spunea fiicei ei ca a scapat de Isabella si ca asa o sa scape de toti, inclusiv de Mustafa, si ca va ajunge ea sultana-mamă, pentru ca tot acel palat este al ei (Mihrimah, adica) si al fratilor ei.  Valide ii spune lui Suleyman ce a auzit, iar acesta o ameninta pe Hurrem strangand-o de gat să-și vadă de treaba ei ca altfel isi va gasi sfarsitul. Insa Hurrem nu se lasa intimidata, si cu toate ca abia poate vorbi, din cauza stransorii sultanului, il provoaca s-o omoare, ca fara dragostea lui ea oricum nu poate trai. Sultanul desi nu-si slabeste stransoarea, si are o privire apriga, in ultima clipa o saruta pasional, cedand in fața fascinației pe care i-o inspira Hurrem.


Valide indeparteaza pe slujnicele lui Hurrem, Esma si Nilufer si le inlocuieste cu unele noi, cand afla ca sultana a impartit halva in harem, obicei dedicat mortilor. Ulterior, Hurrem il mai cheama odata pe astrologul Yakub  la palat, mustruluindu-l ca otrava a dat gres, si ii spune ca, daca mai este chemat de catre Hatice, sa-i spuna printre altele, ca in familia ei va fi o moarte, lucru care se petrece intocmai, Hatice fiind curioasa sa afle ce se va mai intampla in viitor. Pana la urma Ibrahim, il omoara pe Yakub la el acasa, dupa ce afla de la Hatice despre profetiile astrologului.

O actiune paralela si secundara are loc in acest timp: calul Așk (= iubire) daruit de sultan lui Hurrem este gasit mort si cu toate ca ea o banuieste pe Valide, se pare ca sunt mai multe persoane implicate in aceasta chestiune, printre care și Daye, dar pana la urma este scoasă țap ispășitor Nilufer, care este trimisa in temniță și sufocata cu o sfoară de doi temnicieri.

Inca din episoadele trecute, Ibrahim incearca s-o potoleasca pe Hurrem in intentiile sale criminale față de persoana lui si ii arata ca deține un jurnal al lui Leo in care se afla si portretul ei, jurnal care o poate incrimina in fața lui Suleyman și o poate pune într-o lumină foarte proastă. Dupa cateva peripetii, jurnalul ajunge pe mana sultanei-mamă, care afla tot adevarul de la Hurrem, inclusiv ca Ibrahim l-a otravit pe Leo din cauza acestui jurnal. Auzind așa ceva, Valide face o criza si cade jos fara cunostina. Hurrem vrea sa profite de ocazie, dar cum este nevoita sa alerteze slugile, nu reuseste sa ia jurnalul, care ajunge la Daye. In final el va fi ars de Hurrem in fața sultanei-mamă. De toata povestea afla si Suleyman, care insa este mai preocupat de expeditia pentru asedierea Vienei decat de intrigile din harem. Asedierea Vienei esueaza si la intoarcere, Suleyman ii reda libertatea lui Hurrem, care era totusi o sclava, gest dezaprobat de toti cei apropiati.

In ultima parte a episodului 40, Nigar, care revenise in casa la Hatice si Ibrahim, tot mai trista ca Ibrahim ii refuza avansurile, ii scrie o scrisoare de adio in care-si marturiseste dragostea, o pune in cutia cu vioara si se urca pe marginea terasei cu gandul de a se arunca de la etaj. Hatice, intuitiv, vine si scoate vioara incercand cateva acorduri, apoi vede scrisoarea pe care ezita s-o deschida. Intre timp, Nigar isi face vant sa se arunce dar Ibrahim care se plimba pe terasa o trage jos certand-o.

va urma

Cui ii e dor de Isabella, care, de pe un forum, am inteles ca nu mai apare in serial, doua poze probabil dintr-o scena taiata la montaj, din episodul 37.
As avea o curiozitate, totusi, daca cineva stie: serialul are o singura si unica versiune? Intreb pt ca am gasit pe un forum de lb. engleza aceste fotografii luate din unghiuri care sigur nu apar in film.

Asa cum este si cea de față, cadrul din film fiind mult mai apropiat decat ceea ce se poate vedea mai jos, iar a doua imagine sigur nu apare deloc in film, cel puțin în versiunea online de la televiziunea turca:


Isabella și Suleyman în fața șemineului aprins, 
după ce "focul" care îi mistuia s-a potolit


alte postari:


Pentru alte articole și rezumate referitoare la serialul Suleyman Magnificul și la elemente istorice din perioada otomană, vă rog accesați pagina Stele tv.

- Suleyman Magnificul ep. 51-52
- Suleyman Magnificul ep. 49-50
- Suleyman Magnificul ep 47-48
Suleyman Magnificul ep 45-46
Suleyman Magnificul-ep-41-42-43-44
Suleyman Magnificul ep. 38-40
- Suleyman Magnificul ep 31-37
- Suleyman Magnificul - in pauza de filmare

pe marginea serialului
- Suleyman serialul, 2
- Suleyman Magnificul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.