duminică, 9 august 2015

Un destin la rascruce - prezentarea serialului





Un destin la rascruce - prezentarea serialuluiTitlul original - Fatih Harbiye
Producție - Turcia 2013,
Producător - Koliba Film
Nr. episoade - 49 50/2 sezoane

În România va fi difuzat de Kanal D sub numele Un destin la răscruce.

Numele turcesc al serialului reprezintă denumirea a două cartiere din Istanbul, Fatih (cartier modest) și Harbiye (cartier de lux).

Neriman și-a pierdut mama de când era mică și locuiește cu tatăl ei, Faiz și cu mătușa ei, Gulter, într-o zonă mai săracă din cartierul Fatih a Istanbulului. Familia a crescut-o în morala tradițională turcă, aplicând reguli stricte și obiceiuri de modă veche. Neriman nu s-a plâns niciodată de viața ei și chiar dacă a fost crescută conform tradiției, ea are propriile vise și valori.

De mai mulți ani ea este prietenă cu Șinasi, un tânăr cinstit și la fel de sărac ca și ea, student la Universitate, secția de muzică turcească, de care crede că este îndrăgostită. Șinasi este un băiat studios și serios, care în afară de carte și de Neriman, nu prea mai știe nimic altceva. Deși cei doi plănuiesc să se căsătorească, au o relație cu suișuri și coborâșuri și se mai ceartă uneori. Șinasi are o soră, Aslî, care se confruntă cu o întâmplare nefericită și astfel, pentru a spăla rușinea, familia consideră că trebuie s-o mărite. Această decizie îl afectează pe Șinasi astfel că el începe să se schimbe atât ca personalitate cât și ca aspect exterior. Pentru Neriman acesta este semnalul că Șinasi nu e bărbatul pe care și-l dorește de soț, schimbarea pe care o manifestă el nefiind pe placul ei, dar singură nu poate să-și schimbe destinul.

Neriman are două verișoare, Pelin și Duygu, fiicele unui bogătaș (frate cu mama lui Neriman, care era dintr-o familie bogată, dar a fost renegată pentru că s-a căsătorit cu un bărbat sărac). Una dintre fete, Pelin, disprețuiește modul de viață al lui Neriman și are un plan. Vrea să dea o petrecere pentru Macit, de care este obsedată și cu care vrea cu orice preț să se căsătorească, și o invită și pe Neriman ca s-o umilească și mai mult pentru viața pe care o duce. Pelin visează la această petrecere, iar Neriman ar vrea și ea să vadă lumea plină de lux din cartierul bogaților, Harbiye, din celălalt capăt al Istanbulului, unde ea încă nu ajunsese vreodată. Dar crede că tatăl ei n-o va lăsa acolo, asta pe de o parte, iar Șinasi nu ar fi nici el de acord ca ea să participe la petrecere.

Cu toate acestea, dorința de a merge la petrecere este foarte mare, Neriman fiind conștientă că dacă se va mărita cu Șinasi, n-o să mai aibă vreodată o așa ocazie. Așa că va pleca în secret de acasă, iar la serată va atrage atenția tuturor prin sinceritatea ei și prin frumusețe. Imediat Macit, tânărul bogat și chipeș care e visul oricărei fete, o remarcă și se simte atras de ea.

În același timp imigranta rusoaică Olga renunță la prietenul său, Taras, pentru Cristu, un bogătaș grec. Atât Neriman cât și Olga, atrase de viața luxoasă pe care le-o oferă prietenii lor bogați, alunecă din ce în ce mai mult către plăceri și imoralitate, pierzându-și respectul de sine și încrederea prietenilor și rudelor lor.

Povestea lui Neriman și a lui Macit e povestea luptei dintre tradiție și modernitate, dintre sărăcie și bogăție, dar și lupta interioară a celui modest de a nu se lăsa copleșit de lux și de atracția banului. Se va întoarce Neriman la Șinasi? Va da ea o șansă iubirii lui Macit? Răspunsurile le vom afla urmărind serialul Un destin la răscruce, pe Kanal D.

Numele unor personaje din prezentarea de mai sus (textul tăiat) pot fi diferite de cele din serial , deoarece parțial informațiile sunt preluate de pe un site rusesc.


Distribuția

Neriman: Neslihan Atagül
Macit Arcaoglu: Kadir Doğulu
Şinasi, prietenul lui Neriman: Yunus Emre Yıldırımer
Pelin, verișoara lui Neriman: Dilara Öztunç
İnci, mama lui Macit: Itır Esen
Gülter, mătușa lui Neriman: Uğur Demirpehlivan
Faiz, tatăl lui Neriman: Okday Korunan
Cihan, prietenul lui Șinasi, frate cu Fahriye: Fırat Topkorur
Fahriye, cea mai bună prietenă a lui Neriman: Seda Türkmen
Kerim, tatăl lui Macit: Özhan Carda
Selim, tatăl lui Duygu și Pelin, unchiul lui Neriman: Mehmet Uslu
Zehra, mama lui Șinasi, Nezahat și a lui Aslî: Süeda Çil
Aslı, sora lui Șinasi: Gökçe Akyıldız
Nezahat, soră cu Șinasi și Aslî: Sevinç Sırma
Onur, prietenul lui Macit: Özgürcan Çevik
Özlem, colega de trupă muzicală a lui Șinasi: Ebru Şam

Lista rezumatelor episoadelor:

prezentarea serialului 1 2 3 4 5 6 7, 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50





34 de comentarii:

  1. Serialul are 50 de episoade :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da? :) o sa corectez, multumesc! eu asa gasisem pe o pagina fb... :D

      Ștergere
    2. Eu stiu ca are 2 sezoane

      Ștergere
    3. 2 sezoane, era si scris, asa scrie si pe wikipedia. 2 sezoane dar 50 de episoade in total.

      Ștergere
    4. Deci in total doar 50 de episoade?? Putin ... Ma așteptam macar la 100

      Ștergere
    5. da... la un moment dat ratingul la turci a scazut si au incheiat serialul dupa sezonul 2. Trebuia sa aibe 3 sau 4 sezoane, dar.... n-a mai placut la fel de mult ...

      Ștergere
  2. Buna, Oana! :) Am tot asteptat ca cineva sa-i faca prezentare acestui serial chiar daca eu l-am vazut deja. Dar ca de obicei tu ai fost harnica si ai fost printre primii care au scris despre el :) dar trebuie sa-ti spun ca Pelin si Duygu nu sunt prietenele lui Neriman ci sunt verisoarele ei, adica cele doua sunt surori, iar despre Olga si nu stiu ce bogatas nu e nimic in tot filmul, si nu pentru ca ar fi numele personajelor schimbate ci pentru ca chiar nu exista asemenea personaje. Adica va aparea si o alta verisoara a lui Neriman, Sahika, care intr-adevar duce o viata mai dezordonata pentru ca un fost "iubit" de-al ei o urmareste si are probleme din cauza lui si asa mai departe... dar Neriman nu se lasa atrasa de aceasta (ceva de bine totusi :) ). Sper ca nu te superi ca te-am corectat :) Faci o treaba minunata! Si multumesc pentru ca petreci atata timp ca sa ne tii la curent cu episoadele atator seriale :) Esti deosebita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, pisicel, si multumesc tare mult, nu am de ce sa ma supar, eu n-am vazut inca serialul, corecturile din partea celor care-l stiu deja sunt binevenite. Cum ziceam, am luat o parte din informatii dintr-un rezumat al serialului de pe un site rusesc - rezumatul e in engleza. De aici: http://kinomusorka.ru/en/directors-director-hilmi-akyalchin-films-film-fatih-harbiye.html

      De aceea m-am gandit ca poate personajele se regasesc, dar numele lor or fi fost schimbate la rusi, vezi ca Macit e transformat in Machito. Dar Olga White, mi s-a parut si mie ciudat acest nume intr-un serial turcesc.... Nu inteleg, in cazul asta, ce-i cu aceasta Olga si cu Taras si Cristu (aici am intervenit eu, in greceste exista numele de Cristu, nu de Christ, chiar am si cunoscut candva pe cineva cu acest nume). Adica de ce ar scrie cineva pe un site un pasaj cu o actiune secundara care chiar nu exista in serial??

      Insa eu m-am obisnuit cu aceste prezentari gresite de seriale. Chiar si pe turkishdrama.com sunt greseli majore, uneori ... Asa a fost cazul prezentarii serialului Dragoste la prima vedere/Benim hala Umudum var, unde erau multe informatii total pe langa.

      Ștergere
  3. Super serialul. Chiar cel mai frumos din câte am văzut până acum...și au fost multe..:))
    Mă bucur că în sfârșit va apărea și în Romania, merită văzut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stie cineva cand va incepe ? Cu multumiri anticipate....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De luni, Sidy, in locul lui Yaman care are din nou pauza.

      Ștergere
    2. Si eu consider ca este un serial de nota 10.Imi pare rau ca n-am reusit sa urmaresc traducerea ultimelor 6 episoade.Stiti cumva daca exista pe undeva subtitrarea in romana? Multumesc!

      Ștergere
    3. Stiu ca sunt pe youtube fragmente din celelalte episoade, traduse in romaneste. Dati cautare cu acest titlu, Destin la rascruce, nu cu Fatih Harbyie.

      Ștergere
  5. Cata pauza are Yaman?mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am informatia asta. S-ar putea sa fie difuzat acest serial tot, si dupa acea sa fie reluat Yaman...

      Ștergere
  6. Încă un serial turcesc făcut după o schemă de succes local (lumea islamică). Lent, exagerat de lent, cu pretenţii artistice în lentoarea sa, te adoarme pur şi simplu. Sau, poate că regia vrea să dea timp de gândire şi asimilare a semnificaţiilor scenelor accentuate astfel, unor telespectatori mai puţin dedaţi înţelegerii rapide a celor văzute. Nu este vorba de lupta dintre nou şi vechi, ci dintre o mentalitate de Ev Mediu şi libertate, ca stare naturală a omului. Un model de civilizaţie fără sorţi de izbândă în mileniul acesta şi nici în alte zone geografice şi culturale
    Câtă diferenţă între "Fatmagul" (un exemplu de realizare cinematografică de gen - povestea şi morala ce se desprinde din ea, jocul actorilor, regia) ), "Ginere de import", "Fetele tale, băieţii mei" şi "Asi", şi acest nou serial! Ca să nu mai pomenesc de neseriozitatea Kanal D, care opreşte difuzarea serialelor în funcţie de nevoile sale (vezi "Yaman"), toacă mărunt episoadele ca să lungească difuzarea şi să încaseze mai mulţi bani din publicitate etc. - un alt model nedemn de urmat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit, anonimule! Eu am o alta parere si e normal sa fie asa, adica unora sa le placa acest serial, altora nu. In primul rand, as zice ca acest serial nu este facut dupa nici o schema, ci este ecranizarea unui roman intitulat exact Fatih-Harbiye, ca se serialul, in turceste, publicat in anul 1931 si scris de Peyami Safa. Ecranizarea nu urmareste firul epic cu exactitate, iar povestea lui Neriman si a lui Macit nu e ancorata in inceputul de secol XX. De exemplu, Faiz este un tata bland si intelegator cu fiica sa si o lasa la bal (unde a fost invitata de Macit, nu de Pelin) ba chiar merge sa vanda bijuteriile familiei ca sa-i poata cumpara fiicei o rochie. Macit este student la Conservator, sectia vioara, pe care Neriman il cunoaste la universitate, nu la petrecere. Personajul Fahriye nu exista in carte si posibil, nici Cihan sau Shahika, Gulter este servitoarea lor, nu sora lui Faiz, iar cei 3 locuiesc impreuna cu o pisica in casa. Sinasi seamana foarte mult cu tatal lui Neriman la fire. Insa aceste diferente nu sunt majore, dupa parerea mea. Una dintre marile modificari este interesul lui Neriman. In roman, ea nu este neaparat devotata iubirii pentru Macit, ci doar isi doreste un nou stil de viata, diferit de ceea ce traieste in cartierul ei sarac si ramane intre Macit si Sinasi mai mult timp decat in serial.

      In alta ordine de idei, din lista dv. am vazut, pana la un punct, doar Fatmagul, care nu-mi place pentru ca are cel putin o exagerare care nu se intalneste in realitate (nu cred ca vreun sot asteapta doi-trei ani sa se apropie fizic de sotia lui) si din punctul meu de vedere acest gen de lucruri neverosimile scad calitatea unui serial. Mie Fatih Harbiye nu mi se pare deloc lent, dimpotriva, are un ritm bun al actiunii, pe mine ma tine cu ochii pe monitor cca 4-6 ore pe zi, ca sa vad episoadele in avans.

      Ce-mi place mie la acest serial, in primul rand? Faptul ca iubirea dintre cei doi protagonisti este sincera, neumbrita de minciuni. Asta e firul care ma atrage si-mi mentine interesul, ba chiar ma face sa revad cu acelasi drag episoadele, cand le vine randul sa le rezum si apoi cand sunt date la tv.

      Cat despre seriozitatea sau nepasarea Kanal D fata de telespectatori nici aici nu sunt de acord cu dv. Kanal D este o companie, adica o structura care depinde in primul rand de bani. Daca are bani, isi plateste oamenii, cumpara alte seriale, plateste taxele si rezista mai departe. Daca nu .... da faliment. Dar probabil cineva care n-a fost niciodata de partea cealalta a baricadei - avand un PF un SRL, ceva - nu poate crede si nu stie pe pielea lui ca in acest caz banul dicteaza.

      Ștergere
    2. 1. Amănuntele poveştii originale nu sunt relevante în discuţie.
      2. "Fatmagul" are una dintre cele mai frumoase apropieri dintre eroii principali ai poveştii - scene scurte, priviri curioase, priviri furişate, pierderea neîncrederii în celălalt, compasiune, nevoia de protecţie, atingeri întâmplătoare, prietenie, dificultăţi, curaj, perseverenţă, acceptare... - o lecţie de cinema.
      3. Lentoarea desfăşurării scenelor - pomenită şi ea în postarea mea - strică discursul cinematografic. Un roman foloseşte alte mijloace de expresie decât filmul cinematografic, fie el şi un serial difuzat la TV. Creatorii de artă au a se lupta cu o dilemă la fel de veche precum arta: ce este mai important - ce spui? sau cum spui? Degeaba ai o poveste bună, dacă o spui prost! Actorii buni, locaţiile bine alese, muzica adecvată situaţiilor... nu pot suplini lipsa de har a regiei. Şi, apropo, până şi foiletoanele, scrise sau filmate au nişte rigori pe care trebuie să le respecte; una este aceea că, până şi exagerările au limite. Serialul acesta bate recordul într-o privinţă: nicio secvenţă fără o coincidenţă, ceea ce este chiar de tot râsul.
      4. Nu trebuie să ai o afacere ca să fii serios şi, în cazul postului comentat, să anunţi întreruperea difuzării unui serial, să respecţi ora anunţată a difuzării; ca să nu mai amintesc şi de calitatea multora dintre celelalte programe.
      În rest, să auzim de bine şi vizionare, mă rog, plăcută!

      Ștergere
  7. 1. Pentru mine erau, ca sa se vada ca imi fac temele si nu repet papagaliceste ce spun altii pe alte site-uri si pentru o comparatie fie ea si superficiala, in sensul de exemplificare fara a fi aprofundat subiectul, a firului acestei povesti, care nu este cliseistic ca in serialele facute integral de scenaristi.

    1+2+3 - totul se rezuma la pareri. Atat eu, cat si dv. avem dreptate din punctul fiecareia de vedere (scuze am presupus dupa lungimea postarilor ca sunteti femeie. In general barbatii sunt mult mai concisi in exprimare. Dar daca ma insel, scuze!). Cel putin eu nu ma erijez in critic de televiziune si nu ma hazardez sa dau verdicte din moment ce nu lucrez in domeniu si deci, nu ma pricep la regie/scenaristica si alte lucruri care tin de bucataria unui serial. Am mai spus si repet, tot ceea ce spun despre un serial sau altul este strict punctul meu de vedere ca si telespectatoare. Mi-am spus parerea si atat. In alta ordine de idei, mie Fatmagul tot n-o sa-mi placa si eu tot o sa fiu topita dupa Fatih Harbiye, indiferent ce simtiti dv. sau altii despre aceste seriale. Si nu oblig pe nimeni sa simta ca mine.

    4. vedeti si raspunsul de mai sus pentru ca se aplica si aici - de exemplu pe mine nu ma deranjeaza faptul ca nu am fost anuntata despre schimbarea orei de difuzare sau a canalului unui serial. De altfel, nici nu deschid televizorul decat extrem de rar si exclusiv pe seriale.

    Asa ca totul se rezuma, pana la urma, la expresia latineasca "de gustibus".....

    La buna vedere si vizionare placuta (daca aveti la ce va uita) si dv. !

    RăspundețiȘtergere
  8. va rog sa ma ajutati cu o informatie, din cand in cand, la unele episoade, cand se intampla ceva mai trist ca sa zic asa, pun pe fundal un fragment dintr-o melodie dar doar din instrument (vioara cred) v-as fi recunoscator daca imi puteti indica melodia/piesa. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Unde as gasi tot filmul .sa il vad mai rapid .ca m..am saturat de un ep pe seara .l.am gasit pana la ep 43 pe clicksud

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca atat este pe clicksud, inseamna ca nu se gaseste mai mult, deocamdata ... sau este, pe youtube, dar numai in turceste sau bulgareste.

      Ștergere
  10. Bună am o problema caut melodia acea tristă din serialul un destin la răscruce melodia acea când a aflat neriman că macit sa logodit

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai putea sa ne prezinti si coloanea sonora? As vrea foarte mult sa ascult melodiile :'>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coloana sonora cred ca se gaseste pe youtube. Imi pare rau, dar incerc, pe cat posibil, sa evit sa postez materiale pentru care nu am drepturi de autor.

      Ștergere
  12. Salut Oana D., te rog mult daca este posibil as vrea sa stiu cum se numește melodia de pe fundal din episodul 45. Îți mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Oana D., te rog mult daca este posibil as vrea sa stiu cum se numește melodia de pe fundal din episodul 45. Îți mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, din pacate nu ma pricep cum sa caut o melodie din coloana sonora, mai ales ca nu stiu turceste. Poate te ajuta fetele de pe paginile de facebook cu acest serial, la melodia care-ti place.

      Ștergere
  14. Un film de nota 20! Buna treaba! De muzica ce sa mai zic,e superba! Si cel mai frumos este ca acesti 2 tineri frumosi si talentati sunt impreuna in viata reala :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Totusi,daca ma puteti ajuta,stiti de unde gasesc muzica de pe coloana sonora a filmului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva este aici https://www.youtube.com/watch?v=AyepuuYc6Dw

      dar mai mult nu stiu sa caut pt ca nu am cum sa aflu numele melodiilor.

      Ștergere
  16. NU inteleg de ce nu au mai vrut sa faca si sezonul 2 ca este cel mai frumos film

    RăspundețiȘtergere

Acest site si părțile terțe folosesc cookies pentru funcționarea lui, dar nu stocăm, nu permitem vânzarea și nu analizăm link-urile lăsate în formularul de comentarii.